De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

 Een blijspel in vijf bedrijven  Een bewerking van Aulularia van Plautus “het spel van de pot”, 200 vóór Christus  Spanning tussen Gierigheid en Mildheid.

Verwante presentaties


Presentatie over: " Een blijspel in vijf bedrijven  Een bewerking van Aulularia van Plautus “het spel van de pot”, 200 vóór Christus  Spanning tussen Gierigheid en Mildheid."— Transcript van de presentatie:

1

2  Een blijspel in vijf bedrijven  Een bewerking van Aulularia van Plautus “het spel van de pot”, 200 vóór Christus  Spanning tussen Gierigheid en Mildheid

3  Een gierigaard  Geobsedeerd door zijn pot met geldstukken Maar:  Uiteindelijk overwonnen door de vrijgevigheid

4 “Een huwelijk kan niet droog gesloten worden” Voordat een huwelijk kon worden gesloten, moest er veel geregeld worden. Niet alleen de toestemming van de ouders was nodig, maar ook een flinke voorbereiding:

5  Toestemming van de ouders Bijeenkomst om het huwelijk te beschrijven: afspraken tussen man en vrouw werden vastgelegd  Huwelijkscontract moet worden ondertekend (ouders, familieleden en/of vrienden)  Drie maal afkondiging van het huwelijk in de kerk (Calvinisten) of op de Pui: openbare zaak  Bruid moest in staatsie zitten: ontvangst in het huis van haar ouders. Deze gaven een vetje: trakteerden.

6  Het “vetje” dat gegeven werd, is voornamelijk drank. Hiermee wordt het huwelijk openbaar gemaakt en alvast gevierd!  Warenar de gierigaard krijgt het voor elkaar het huwelijkscontract bij de toekomstige bruidegom plaats te laten vinden, zodat het hem geen geld hoeft te kosten.

7 Om het leestempo van de originele theatertekst uit de 17e eeuw te bevorderen is Warenar in modern Nederlands proza omgezet. Er worden echter nog een aantal woorden en uitdrukkingen gebruikt die afwijken van het Standaarnederlands, zoals “Ken je me niet helpen, dan mot ik een ander halen”, “Alle”, “Wacht efkens”, “gij ´t zijt”. Door het gebruik van het Brabants, dat Casper spreekt, en van Amsterdamse spreekwoorden en uitdrukkingen die typisch zijn voor Warenar, Reym en Lekker, willen de hertalers een idee geven van de oorspronkellijke 17 e eeuwse taal. Het karakter van de tekst wordt zodoende behouden.

8 17 e eeuw in de Republiek:  Calvinisme de officiële godsdienst  Andere richtingen niet verboden, maar: men moest lid van de calvinistische kerk zijn om staatsambten te vervullen er mocht niet al te openlijk vieringen worden houden: in schuilkerken werd dit oogluikend toegestaan Er waren dus niet dezelfde rechten voor iedereen, maar de situatie was beter dan in de rest van Europa:  In Frankrijk werden protestanten vervolgd!  Joden waren, vooral in Portugal, niet veilig

9  Eerlijke armen waren mensen die buiten hun schuld tot de bedelstaf veroordeeld waren.  Warenar kan geen eerlijk arme genoemd worden, want hij bezat een pot vol goud.  Uit vrees dat men hem voor een rijk man zou houden, geeft hij niks van zijn schat uit. Hij leeft dus in zelfverkozenen armoede.

10


Download ppt " Een blijspel in vijf bedrijven  Een bewerking van Aulularia van Plautus “het spel van de pot”, 200 vóór Christus  Spanning tussen Gierigheid en Mildheid."

Verwante presentaties


Ads door Google