De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Beheermodel van M. Looijen Studiejaar 2011/2012. Wat is het.....  Primair gericht op organisatorische aspecten van beheer  Organisatie structuur van.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Beheermodel van M. Looijen Studiejaar 2011/2012. Wat is het.....  Primair gericht op organisatorische aspecten van beheer  Organisatie structuur van."— Transcript van de presentatie:

1 Beheermodel van M. Looijen Studiejaar 2011/2012

2 Wat is het.....  Primair gericht op organisatorische aspecten van beheer  Organisatie structuur van beheerorganisatie  Aanvullend op ITIL processen en kwaliteitsborging  Wel ruimte voor inbedden van ITIL processen

3 Beheerparadigma B Beheer beheert IS Informatie Systeem afgeleid van informaitebehoefte in RS Reëel systeem

4 Geautomatiseerd informatiesysteem plus:

5 Waarmee wordt beheer allemaal geconfronteerd? Karakteristieken van IS componenten Karakteristieken van ISn Eisen vanuit gebruik Beschikbaarheid, betrouwbaarheid, robuustheid, etc... Randvoorwaarden vanuit gebruik Apparatuur- en leveranciersrichtlijnen, centraal/decentraal, budget, FTE’s, Situationele factoren bv. cultuur, wet- en regelgeving

6 Taakgebieden nodig voor beheer volgens Looijen management personeelsmanagement (PM) technische ondersteuning (TO) algemene bedrijfsondersteuning (AB) operationele besturing (OB) onderhoud technische infrastructuur en operationele ondersteuning (ON) technische dienstverlening (TD) gebruiksbeheer (GB) functioneel onderhoud (FO) applicatie-onderhoud (AO)

7 Toestanden in levenscyclus IBP Inf Beleid en Planning O Ontwikkeling AI Acceptatie en Invoering G Gebruik E Exploitatie W Wijzigen

8 Beheer kennis en expertise

9 Functioneel, applicatie en technisch beheer en hun relaties Functioneel beheer is verantwoordelijk voor de instandhouding van de functionaliteit van het systeem. Het functioneel beheer dient dus, op basis van functionele behoeften (gerelateerd aan het reëel systeem), zorg te dragen dat het systeem voldoet aan de eisen van informatievoorziening en informatieverzorging. Het applicatiebeheer is verantwoordelijk voor instandhouding van applicatieprogrammatuur en de gegevensbanken. Uiteraard is het functioneel beheer een belangrijke bron van input voor deze beheervorm. Het functioneel beheer dient namelijk aan te geven welke functionele eisen kunnen worden gesteld aan applicaties en gegevens. Het technisch beheer is verantwoordelijk voor de instandhouding van de operationalisering van informatiesystemen. Het technisch beheer zal dus de applicaties, die door applicatiebeheer zijn ontwikkeld gaan exploiteren.

10 Functioneel, applicatie en technisch beheer en hun relaties 3 clusters van taakgebieden, die wat betreft inhoud, verantwoordelijkheid, kennis en hulpmiddelen principieel van elkaar verschillen Bron: http ://www.raamstijn.nl/eenblogjeom/index.php/informatiemanagement/302-beheermodel-van- looijen basis voor de functiescheiding tussen vraag (demand) en aanbod (supply), één van de meest elementaire governance-principes.


Download ppt "Beheermodel van M. Looijen Studiejaar 2011/2012. Wat is het.....  Primair gericht op organisatorische aspecten van beheer  Organisatie structuur van."

Verwante presentaties


Ads door Google