De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Transationele analyse (aka TA) Rotterdam, 26 augustus 2011.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Transationele analyse (aka TA) Rotterdam, 26 augustus 2011."— Transcript van de presentatie:

1

2 Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Transationele analyse (aka TA) Rotterdam, 26 augustus 2011

3 Beste, leukste, handigste module! Waarom doe ik wat ik doe? Ken jezelf! Waarom doet mijn cliënt zo? Kan ik het veranderen?

4 Kader 8 werkcolleges Verwerken theorie Thuis: eerlijke zelfreflectie en openheid School: samen bespreken What happens in “TA”, stays in “TA”!

5 Kader 2 Aanwezigheidsplicht Vóór bijeenkomst stof kennen Iedere week taak uitgetikt inleveren Taken: voldaan / niet voldaan Toets: reflectieverslag van 3 pagina`s Inhoud lessen is ook toets stof

6 kwaliteit v/d hulpverlening soort “therapie”lijkt niet veel uit te maken.

7 Transactionele analyse Transactionele analyse of TA is de term die gebruikt wordt voor de persoonlijkheidstheorie en tevens psychotherapeutische behandelmethode zoals deze is ontwikkeld door Eric Berne in de jaren 50 van de twintigste eeuw. De TA gaat ervan uit dat ervaringen in de vroege levensjaren ervoor zorgen dat een mens besluiten neemt over zichzelf en zijn omgeving. Deze positieve of negatieve besluiten zijn van invloed op de kwaliteit van de verdere levensloop (het script). Groei en ontwikkeling worden geremd door negatieve besluiten, terwijl positieve besluiten een stimulerende invloed hebben. Behandelmethoden zijn erop gericht de scripts te analyseren en door gedragsveranderingen te proberen het script om te buigen.

8 Egotoestand, wat is het? Gedragingen, houdingen en gevoelens. Zowel verbaal als non-verbaal.

9 Drie egotoestanden

10 Ouder-egotoestand CommunicatiestijlBasisKernbegrippenTyperend OuderAangeleerdNormen“omdat ik dat wil NormatiefWaarden” ik moet dat doen” TraditioneelTradities“zo zijn de regels”

11 Volwassene-egotoestand CommunicatiestijlBasisKernbegrippenTyperend VolwasseneVerstandigVerzamelen van gegevens “ik denk dat dit belangrijk is” DoelmatigToetsen van en aan de realiteit “Hoe bepaalt u dat?” RationeelBerekenen van waarschijnlij kheden “zullen wij het op deze wijze bekijken?”

12 Kind-egotoestand CommunicatiestijlBasisKernbegrippenTyperend KindEmotioneelReageren op basis van gevoel “Ik wil” GevoeligUitvluchten“Mag ik? SpontaanExcuses” Ik ben bang dat”

13 Oefenen met herkennen ego- toestanden verhaal

14 Jullie? T.G.I

15 Oefenen Fragment

16 Studietaak Volgende les inleveren: dagboekje + lijstje steekwoorden.

17 Tot volgende keer!


Download ppt "Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Transationele analyse (aka TA) Rotterdam, 26 augustus 2011."

Verwante presentaties


Ads door Google