De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les: Presenteren LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les: Presenteren LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering."— Transcript van de presentatie:

1 Les: Presenteren LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering

2 Wat gaan we doen vandaag?  Verhaal voorlezen/presenteren d.m.v. intonaties en zinnen in te korten  Presenteren: aandachtspunten  Hoe maak je een presentatie?  Waarop wordt je beoordeelt tijdens je presentatie?  Opdracht 1. Maak een Prezi  Opdracht 2. Maak een indeling van wie wat gaat presenteren.  Opdracht 3. Schrijf voor jezelf op wat je gaat zeggen.  Klaar?

3 Verhaal voorlezen Opdracht 1. Intonaties leggen! (Nadruk leggen op een woord) Voorbeeld: Heb je de planten water gegeven Heb je de planten water gegeven Heb je de planten water gegeven Heb jij de planten water gegeven In elke zin het belangrijke woord (waar nadruk op moet liggen) onderstrepen.

4 Verhaal voorlezen  Opdracht 2. Zinnen inkorten. Het inkorten van zinnen maakt het makkelijker om oogcontact te maken. “Marc van Schijndel is eindelijk vrij. De 30- jarige Schiedammer wist woensdagavond na bijna drie jaar te ontsnappen uit de WhatsApp-groep ‘Mannenpraat’ van zijn vroegere collega’s. Hij maakt het naar omstandigheden goed.”

5 Verhaal voorlezen Marc van Schijndel is eindelijk vrij. “ De 30-jarige Schiedammer wist woensdagavond na bijna drie jaar te ontsnappen uit de WhatsApp -groep ‘Mannenpraat’ van zijn vroegere collega’s. Hij maakt het naar omstandigheden goed.

6 Verhaal voorlezen  1. Kort de zinnen in!  2. Onderstreep de belangrijke woorden in de zinnen waar je nadruk op gaat leggen.  3. In volgorde gaan we het verhaal presenteren/voorlezen.

7 Presenteren: Aandachtspunten  Oefen de presentatie thuis voor de spiegel en let daarbij vooral op de houding die je daarbij aanneemt en je gezichtsuitdrukkingen en handgebaren.  Zorg ervoor dat je net gekleed bent.  Probeer oogcontact met het publiek te maken, dit zorgt voor betrokkenheid.  Je stem is bepalend of de boodschap goed wordt overgebracht. Duidelijke praten dus, met intonaties en een juiste volume.  Houding:  Do’s: Actieve en open houding, af en toe handen gebruiken ter ondersteuning van je verhaal  Don’ts: Handen in zakken, handen over elkaar, aan kleding of haar friemelen, met rug naar publiek staan

8 Presentatie maken Een presentatie bestaat altijd uit drie delen:  Inleiding: Hierin ga je de groep en jezelf introduceren, je vertelt wat het doel is van de presentatie, wat je gaat vertellen tijdens de presentatie, hoe je je verhaal opbouwt (inhoudsopgave), hoeveel tijd de presentatie in beslag neemt en wanneer het publiek vragen kan stellen.  De kern: In de kern geef je de meeste informatie. Belangrijk is dat het een duidelijk verhaal wordt voor je publiek en dat je ze enthousiasmeert en hun aandacht houdt.  Een slot (vragenronde): Het slotwoord van de presentatie zal het langst blijven hangen bij het publiek dus het is zaak om een passend en sterk slot te verzinnen. In een slot leg je in het kort uit wat je deze presentatie behandelt hebt en sluit je af met een heldere boodschap. Vervolgens luidt je de vragenronde in. Als alle vragen behandeld zijn bedank je het publiek voor hun aandacht.

9 Presentatie criteria Criteria 12345 Non-verbale vaardigheden Oogcontact De leerling heeft voortdurend contact met het publiek en heeft zijn notities nauwelijks nodig. OOOOO Gezichtsuitdrukking De leerling toont telkens een adequate gezichtsuitdrukking die de presentatie ondersteunt. OOOOO Gebaren De leerling ondersteunt zijn verhaal op natuurlijke wijze met toepasselijke gebaren. OOOOO Houding De leerling heeft gedurende de presentatie een ontspannen houding. OOOOO Uitstraling De leerling heeft, bijvoorbeeld in zijn kleding, veel aandacht besteed aan zijn presentatie. OOOOO Stemgebruik De leerling spreekt luid genoeg, brengt variatie in toonhoogte aan en articuleert goed. OOOOO FluencyDe leerling spreekt vloeiend, zonder haperingenOOOOO Enthousiast De leerling straalt gedurende de hele presentatie enthousiasme voor het onderwerp uit. OOOOO Inhoud Structuur De presentatie kent een heldere opbouw, met een begin, een middenstuk en een afronding. OOOOO Aankondiging van het onderwerpDe leerling vertelt het publiek waarover de presentatie zal gaan.OOOOO Beoogd effectDe leerling weet precies wat hij met zijn presentatie wil bereiken.OOOOO Rekening houden met doelgroep De leerling heeft zijn presentatie volledig afgestemd op de doelgroep. OOOOO Interactiebetrekt het publiek op adequate wijze bij zijn presentatie.OOOOO AfrondingDe presentatie wordt duidelijk en ter zake afgerond.OOOOO Tijd De presentatie voldoet wat de tijd betreft aan de eisen, niet te kort en niet te lang. OOOOO Beheersing van het onderwerpDe leerling beheerst het onderwerp volledig.OOOOO Informatiedichtheid De hoeveelheid informatie is in overeenstemming met de lengte van de presentatie. OOOOO Visuele hulpmiddelen De gekozen hulpmiddelen ondersteunen het betoog en maken de presentatie sterker. OOOOO VolledigheidDe leerling gaat diepgaand in op alle onderdelen.OOOOO ResultaatDe presentatie is bijzonder effectvol.OOOOO

10 Opdracht 1. Maak een Prezi. Opdracht 3. Schrijf voor jezelf op wat je gaat zeggen. Opdracht 2. Maak een indeling van wie wat gaat presenteren.

11 Aan de slag!

12 Presentaties


Download ppt "Les: Presenteren LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering."

Verwante presentaties


Ads door Google