De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen."— Transcript van de presentatie:

1 OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2

2 PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen

3 ANDERE BRONNEN VAN STRESS Dreiging van zelfmoord Opname van ouder in psychiatische instelling Geweld en/of misbruik in het gezin Ouder zijn van de ouder Schijn ophouden Geheimhoudingsplicht Niet kunnen spelen Geen hulp van buitenaf

4 WAT HEEFT EEN KIND NODIG? Sociale steun  Emotionele steun binnen het gezin  Informatieve steun voor gezin en kind  Een goede relatie met de ouders  Steun buiten het gezin  Goede signalering  Ingrijpen als dit noodzakelijk is

5 VEERKRACHT VAN EEN KIND Kunnen aangaan van intieme contacten met meerdere mensen Het hebben van een plezierige bezigheid buitenshuis Zelfinzicht en een realistische kijk op de ouderlijke stoornis (Baerdslee)

6 GEVOLGEN VOOR VOLWASSEN Wat zouden mogelijke gevolgen kunnen zijn?

7 OPDRACHT: ANALYSE VAN DE CASUS Maak een analyse door risicofacteren en beschermende factoren in kaart te brengen. Gebruik het schema en geef voor kind-, ouder- en gezinsfactoren een beschrijving. RisicofactorenBeschermende factoren Ouder Ernstige en chronische stoornis Goede relatie met het kind Bieden van goede (emotionele) ondersteuning door gezonde ouder Gezin Afwezigheid gezonde ouder Beperkte draaglast van gezonde ouder Slechte relatie tussen oudes Disfunctionele ouder- kindinteractie Sociale steun Aanwezigheid van een sociaal netwerk Kind Erfelijke factoren Jonge leeftijd als ouder ziek wordt Heldere kijk op zichzelf Heldere kijk op oudelijke problematiek

8 HULPVERLENING Hoe kan de hulpverlening hier op in spelen?

9 OPDRACHT Onderbouw je pedagogisch handelen en maak gebruik van literatuur van Sipman en van Van Gameren Je hebt een overzicht van riscico en beschermende factoren Welke conclusie kan je trekken? Beschrijf de drie basisbehoeften van het kind. Hoe ga je hieraan werken? Denk aan ondersteuning van de ouders en/of van het kind Geef een beschrijving van concrete handelingen, maak hierbij een combinatie met de tips uit het laatste hoofdstuk van Van Gameren.

10 INLEIDING http://www.npo.nl/zembla/13-04-2012/VARA_101279980 http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/3961329/2015/04/17/Verplich te-anticonceptie-bij-falende-ouders.dhtmlhttp://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/3961329/2015/04/17/Verplich te-anticonceptie-bij-falende-ouders.dhtml

11 STELLINGEN Parentificatie bij zeer jonge kinderen: indien er sprake is van parentificatie dan is dit een teken dat de ouder zelf niet in staat is een goede opvoeder te zijn. Ouders die een angststoornis of een depressie hebben, hebben zelf zulke grote problemen dat ze geen goede opvoeder kunnen zijn. Kinderen van ouders met psychische problemen dienen uit huis geplaatst te worden.

12 CHECKLIST Maak in groepjes een checklist voor waar je op moet letten als je in een gezin gaat werken waar er sprake is van een ouder met psychische problematiek. Maak gebruik van de literatuur: Autrique, Van Gameren, Sipman Gebruik deze checklist om de eerder gekozen casus verder te analyseren. Stel vervolgens een plan op voor dit gezin en onderbouw je pedagogisch handelen aan de hand van H 14 en H15 uit Sipman.

13 VOOR VOLGENDE WEEK: Lezen artikel kwetsbare kinderen (zie link studiehandleiding)


Download ppt "OPVOEDRELATIES ONDER SPANNING B Bijeenkomst 2. PROGRAMMA Restje dinsdag Film Casus maken Debatteren Checklist maken Professioneel pedagogisch handelen."

Verwante presentaties


Ads door Google