De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Niertransplantatie bij leven Screening en begeleiding van de kandidaat-donor door de maatschappelijk werker.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Niertransplantatie bij leven Screening en begeleiding van de kandidaat-donor door de maatschappelijk werker."— Transcript van de presentatie:

1 Niertransplantatie bij leven Screening en begeleiding van de kandidaat-donor door de maatschappelijk werker.

2 Inleiding. Transplantatieteam opgedeeld in twee sub- teams. Gesprek geen test, maar mogelijkheid tot reflectie op nieraanbod. Donor moet altijd de mogelijkheid hebben om met vragen te komen of op zijn/haar beslissing terug te komen.

3 Screeningsgesprek Persoonlijke en sociale omstandigheden. Motivatie om een nier af te staan. Voorlichting over financiële en materiele aspecten.

4 Persoonlijke en sociale omstandigheden. Burgerlijke staat. Aard van relatie? Kinderen? Hoe oud? Werk. Wat voor werk? In loondienst of als zelfstandige? Freelance of in vast dienstverband? Is werkgever reeds op de hoogte van donatieplannen

5 Persoonlijke en sociale omstandigheden. Aard relatie met kandidaat-ontvanger. Wonen donor en ontvanger in een gezin of hebben ze dat vroeger gedaan.? Hoe was situatie in ouderlijk gezin? Hoe was en is relatie met kandidaat-ontvanger? Wat weet donor van ziekte ontvanger?

6 Casuïstiek Eigen voorbeeld gebruiken.

7 M.b.t. motivatie nierdonatie. Wanneer en hoe is besluit tot stand gekomen om te doneren? Als directe vraag, bijv. van dokter of patiënt, in een groep, of geheel zelfstandig? Op grond van welke informatie? Wat weet donor van niertransplantatie? Heeft donor zijn donatieplannen met ontvanger besproken? Zo nee waarom niet? Ja ja, hoe reageerde hij of zij?

8 M.b.t. motivatie nierdonatie Heeft donor zijn donatieplannen met partner en of kinderen besproken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat vonden zij er van? ( bespreken mogelijkheid van aparte voorlichting.) Is de donor op de hoogte van mogelijkheid post-mortale niertransplantaties? Wat weet hij of zij ervan? Heeft dat effect op zijn/haar beslissing?

9 Casuïstiek Vader doneert aan dochter van zeventien jaar, die al vanaf geboorte nierfunctiestoornissen heeft. Zoon doneert aan moeder, die aanvankelijk zeer veel moeite heeft om aanbod van zoon te ontvangen. Man doneert aan broer die hem altijd gekleineerd heeft

10 M.b.t. motivatie nierdonatie Wat weet donor van compliance van ontvanger? Is dit voor de donor van belang in kader transplantatie? Zo ja en de donor heeft vragen, hoe gaat hij/zij daar mee om? Hoe was, is en zal relatie met ontvanger zijn? Het omgaan met dankbaarheid. Staat de donor de ontvanger toe om en laat hij hem vrij zelf te kiezen hoe hij zijn dankbaarheid toont.

11 M.b.t. motivatie nierdonatie. Heeft donor rekening gehouden met het feit dat hij/zij kan worden afgewezen als donor? Heeft donor er rekening mee gehouden dat nier na transplantatie alsnog kan worden afgestoten? Heeft dat effect op beslissing? Hoe gaat iemand om met tegenslagen in het leven?

12 M.b.t. motivatie nierdonatie. Spelen er psychosociale problemen vanuit verleden die donatie nu in de weg staan? Heeft iemand in het verleden ernstige psychosociale problemen gehad? Aard problematiek? Hoe lang geleden en hoe lang geduurd. Aard hulpverlening, door wie, waar?

13 Financiële en materiele aspecten Reiskosten. Kosten huur tv en telefoon. Mogelijkheden en vergoeding kosten thuiszorg. Logeermogelijkheden. Levensverzekering.

14 Financiële en materiele aspecten Informatie over loonderving. Voor iemand die in loondienst is voor iemand die als zelfstandige werkt Informatie over opname. Informatie over herstelperiode. Tijd nemen om te herstellen. Gevaar voor labiliteit of om in depressie te geraken. Hulpaanbod doen.

15 Evaluatiegesprek. Drie maanden na de o.k. vindt evaluatie- gesprek plaats. Over: Voorbereidingsperiode. Opname. Hersteltijd Doel: Afsluiten periode Eventueel bijstellen beleid.


Download ppt "Niertransplantatie bij leven Screening en begeleiding van de kandidaat-donor door de maatschappelijk werker."

Verwante presentaties


Ads door Google