De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Psychologieles 7 lesweek 7

Verwante presentaties


Presentatie over: "Psychologieles 7 lesweek 7"— Transcript van de presentatie:

1 Psychologieles 7 lesweek 7
5G-model en Kahoot!

2 Vandaag Self fulfilling prophecy 5G-model Kahoot!

3 Zichzelf waarmakende voorspelling
Een voorspelling die je over jezelf afroept. Je denkt dat je het zo gaat doen, daarom ga je het ook zo doen.

4 Self fulfilling prophecy:
‘Je doet, waarvan je denkt dat je het zo zou doen‘

5 Bijvoorbeeld

6 Maar ook

7 En ook Sven Kramer: https://www.youtube.com/watch?v=sJPDCwKwaic
Epke Zonderland: https://youtu.be/U9I9ja_1bkw?t=315

8 Mijn eigen self fulfilling prophecy
Welke situatie Tijdens de trampoline training. Met wie je bent Mijn trainers, trainingsmaten Wat je doet Ik sta op de trampoline en ik schroef i.p.v dat ik salto’s maak. Het gevolg daarvan Ik val of ik raak in paniek in de lucht.

9 Deel II Is het positief of negatief? Negatief. Hoe vaak je dit overkomt Elke training meerdere malen. Wat je denkt als je dit overkomt Ik denk dat het toch wel weer misgaat, dus ik wacht in de lucht tot het misgaat. Ik denk dat ik het goed moet doen, anders worden mijn trainers boos en ikzelf. Ik stop ermee, ik kan er toch niks meer van.

10 5G-model Een tool om je negatieve self fulfilling prophecy, om te zetten naar iets positiefs. Onderscheiding in Gevoel en Gedachten. Positieve Gedachten verdrijven de negatieve Gedachten  Dus een beter gevoel.

11 De 5G’s Gebeurtenis Gevoel Gedachte Gedrag Gevolg

12 Gebeurtenis Gebeurtenis: Ik ga schroeven wanneer dit niet moet. Ik wil namelijk salto’s maken.

13 Gevoel Gevoel (welk gevoel roept deze Gebeurtenis bij mij op?): Angst, dat ik het verkeerd doe. Paniek, bang om te vallen. Boos, op mezelf. Verdriet. Onzeker.

14 Gedachte Gedachte (welke gedachten heb ik bij de Gebeurtenis?): Ik moet het goed doen, want anders worden mijn trainers boos. Ik wil het goed doen, want ik kan het gewoon. Ik stop ermee, ik kan het niet meer. Ik ga toch wel schroeven, want dat gebeurt altijd.

15 Gedrag Gedrag (welk gedrag vertoon ik?):
Ik ga op de trampoline staan, met hangende schouders. Ik luister naar mijn trainers, naar wat ze zeggen. Ik ga slecht en slordig springen. Ik ga schroeven.

16 Gevolg Gevolg (van de Gebeurtenis): Het gaat niet goed, ik maak fouten. Bang dat mijn trainers het niet goed genoeg meer vinden. Paniek, dat ze boos worden.

17 Even terug naar de Gedachten!
Ik moet het goed doen, want anders worden mijn trainers boos. Ik wil het goed doen, want ik kan het gewoon. Ik stop ermee, ik kan het niet meer. Ik ga toch wel schroeven, want dat gebeurt altijd. Zijn deze positief of negatief?

18 Positieve Gedachten helpen!
Negatieve Gedachten Positieve Gedachten Ik moet het goed doen, want anders worden mijn trainers boos. Ik wil het goed doen, want ik kan het gewoon. Ik stop ermee, ik kan het niet meer. Ik ga toch wel schroeven, want dat gebeurt altijd. Ik wil plezier hebben in mijn sport! Ik mag plezier hebben in mijn sport! Ik mag fouten maken! Als ik schroef is het niet erg, als ik het maar probeer goed te doen!

19 Resultaat!

20 Opdracht: Beschrijf een situatie waarin jij aan self-fulfilling prophecy doet. Beschrijf: Welke situatie Met wie je bent Wat je doet Het gevolg daarvan Is het positief of negatief? Hoe vaak je dit overkomt Wat je denkt als je dit overkomt.

21 Huiswerk De self-fulfilling prophecy zet je in het 5G-schema.
Heb je voornamelijk helpende of niet helpende gedachten? Kun je deze ombuigen naar het tegenovergestelde? Ga in tweetallen kijken naar elkaar 5G-schema. Help elkaar met de lijst van helpende gedachten die je in deze situatie zouden kunnen helpen.


Download ppt "Psychologieles 7 lesweek 7"

Verwante presentaties


Ads door Google