De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Boulimia Nervosa De gegevens in deze powerpoint zijn gebaseerd op het artikel “cue-exposure in een geprotocolleerde groepsbehandeling voor boulimia.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Boulimia Nervosa De gegevens in deze powerpoint zijn gebaseerd op het artikel “cue-exposure in een geprotocolleerde groepsbehandeling voor boulimia."— Transcript van de presentatie:

1 Boulimia Nervosa De gegevens in deze powerpoint zijn gebaseerd op het artikel “cue-exposure in een geprotocolleerde groepsbehandeling voor boulimia nervosa ( Van den assen – hanneke rijken )

2 Korte inleiding aandoening
Boulimia nervosa : eetstoornis in de vorm van o.a. eetbuien,gewichtcompenserende handelingen en de angst voor dikker worden . Oorzaken : De oorzaak kan zowel fysiek als psychisch zijn . En vaak gaan deze met elkaar gepaard . Enkele voorbeelden hiervan zijn persoonlijkheidsstoornissen , stemmingsstoornissen maar ook het “Craven”.

3 Behandeling De behandeling die besproken zal worden in deze ppt is de groepsbehandeling met cue-exposure in verwerkt . Cue-exposure : blootstelling aan de factoren die kunnen zorgen voor de aandoening ( in dit geval is dit het eetbui-opwekkende voedsel).

4 Indeling behandeling 1- screening van de toekomstige deelnemers ( niet iedereen is geschikt voor deze behandeling men moet voldoen aan de DSM-IV criteria ) 2- Samenstelling van de (homogene) groepen die tijdens de behandeling met elkaar gaan samenwerken. 3- behandeling : 15 zittingen van 3 u = 45 u therapie. Daarin zit de tussenevaluatie niet ingerekend . 4- eindevaluatie 5- enkele opvolgconsultaties

5 Wat wordt er behandelt ? Het dagelijkse eetpatroon van de deelnemer wordt doorzocht. Ze leren de deelnemer om te gaan met het voedsel waardoor eetbuien worden opgewekt . Het wegnemen van het purgeergedrag. De “struikelblokken” leren herkennen en hiermee leren omgaan .

6 Werking Het protocol voor de groepsbehandeling is in eerste instantie gericht op het eetgedrag. In tweede instantie is de behandeling ook gericht op de achterliggende problemen. Men gaat in de loop van de behandeling over van directieve zittingen naar zittingen waar de trainingsgroep vanuit eigen verantwoordelijkheid werkt en dus zo de groepsinteractie stimuleerd

7 Wat is er nu zo positief aan deze behandeling ?
Deze behandeling heeft 2 grote voordelen namelijk : De cue-exposure : hierdoor kan men de thuissituatie zo goed mogelijk nabootsen en dus ook de daar bijhorende emoties. De Groepsbehandeling : door met een (homogene ) groep te werken wordt het schaamtegevoel weggenomen. De deelnemers hebben het gevoel niet de enige te zijn in die situatie en daardoor hebben ze ook het gevoel dat ze worden verstaan zonder beoordeeld te worden.

8 Resultaten: Uit de resultaten kan men het besluit trekken dat er een zeer gunstige vooruitgang wordt geboekt bij iedere deelnemer die de behandeling tot het eind heeft gevolgd . O.a. was eer een stijging bij : - het algemeen welbevinden - BMI (goed bij mensen met ondergewicht ) - de seksualiteitsbeleving En er was dan weer een daling bij : -boulimisch eetgedrag het gebruik van eventuele laxeertebletten - het dwangmatig denken en handelen

9 Met grote dank aan de auteurs van het artikel : “cue-exposure in een geprotocolleerde groepsbehandeling voor boulimia nervosa “ Hanneke rijken Venu van den Assem

10 Bronnen Zoals op de begindia vermeld stond is deze ppt gebaseerd op het artikel “cue-exposure in een geprotocolleerde groepsbehandeling voor boulimia nervosa”. De afbeelding op dia 7 komt van de afbeeldingenafdeling van Goolgle onder ze zoekterm “groepsbehandeling” . De foto’s van de auteurs komen van de sites : https://nl.linkedin.com/in/hanneke-rijken-85b3115


Download ppt "Boulimia Nervosa De gegevens in deze powerpoint zijn gebaseerd op het artikel “cue-exposure in een geprotocolleerde groepsbehandeling voor boulimia."

Verwante presentaties


Ads door Google