De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Elke Stragier 1BaSW-c.  Iemand met een verstandelijke beperking heeft een aangeboren of een later in de ontwikkeling optredende beperking in het intellectueel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Elke Stragier 1BaSW-c.  Iemand met een verstandelijke beperking heeft een aangeboren of een later in de ontwikkeling optredende beperking in het intellectueel."— Transcript van de presentatie:

1 Elke Stragier 1BaSW-c

2  Iemand met een verstandelijke beperking heeft een aangeboren of een later in de ontwikkeling optredende beperking in het intellectueel functioneren.  Dit gaat gepaard met beperkingen in de sociale(zelf)redzaamheid.

3  Een significante beperking in het intellectuele functioneren = een IQ van twee of meer standaarddeviaties beneden het populatiegemiddelde.  Gelijktijdig optredend met een significante beperking in het adaptieve gedrag.  Het optreden van deze beperkingen vóór het 18e levensjaar.

4  Intelligentiebeperkingen worden gemeten met een valide en betrouwbare intelligentietest in een individueel onderzoek.  Voor een verstandelijke beperking is de grens een IQ van 70-75.  Bij zeer jonge kinderen, op oudere leeftijd is een klinisch oordeel op basis van professionele criteria en uitgangspunten van belang.

5  Zwakbegaafd: IQ 70/75-85/90.  Lichte verstandelijke beperking: IQ 50/55-70.  Matige verstandelijke beperking: IQ 35/40-50/55.  Ernstige verstandelijke beperking: IQ 20/25-35/40.  Diepe verstandelijke beperking: IQ lager dan 20/25.

6  Een laag IQ (lager dan 70/75) is een vereiste, maar geen voldoende voorwaarde voor de diagnose 'verstandelijke beperking'.  Er moet gelijktijdig een beperking in conceptuele, praktische en/of sociale vaardigheden aanwezig zijn.  De diagnose is daarmee gebaseerd op de ondersteuningsbehoefte.  De ondersteuningsbehoefte van een persoon kan niet betrouwbaar worden afgeleid van diens IQ.

7  De AAIDD onderscheidde tot 2004 grofweg vier niveaus van ondersteuningsbehoefte.  Deze variëren van ‘intermittent’ (alleen op bepaalde momenten) tot ‘pervasive’ (constant en zeer intensief).  Deze niveaus zijn afhankelijk van de omgeving waarin iemand verkeert of van bijkomende stoornissen en beperkingen.

8  Een bekende aandoening is het Downsyndroom.  Vaak bij genetische aandoeningen, zoals het Fragiele-X-syndroom, het Rett-syndroom en het Angelmansyndroom.  Bepaalde gezondheidsproblemen komen vaker voor onder mensen met een verstandelijke beperking, zoals epilepsie, zintuigstoornissen, huidproblemen, psychische problemen, dementie en andere psychische stoornissen.  Andere voorkomende gezondheidsproblemen zijn obesitas, gastro- oesophage reflux, immunisatieproblematiek en tandheelkundige problemen.

9  Bij personen met een verstandelijke beperking is er sprake van beperkingen in communicatie, zelfverzorging, zelfstandig kunnen wonen, werk, sociale en/of relationele activiteiten.  Deze beperkingen leiden vaak tot een mindere kwaliteit van leven op het gebied van huisvesting, inkomen, gezondheid en toegang tot werk.  Ook het oordeel van de persoon zelf (tevredenheid met zijn bestaan) is voor het begrip van belang.  Het subjectieve aspect is lastig te onderzoeken vanwege hun beperkte intelligentie.

10


Download ppt "Elke Stragier 1BaSW-c.  Iemand met een verstandelijke beperking heeft een aangeboren of een later in de ontwikkeling optredende beperking in het intellectueel."

Verwante presentaties


Ads door Google