De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Shouderklachten: kalkophoping in de schouderpees

Verwante presentaties


Presentatie over: "Shouderklachten: kalkophoping in de schouderpees"— Transcript van de presentatie:

1 Shouderklachten: kalkophoping in de schouderpees
Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?

2 Wat houdt dit in? Kalkophoping in de pees door overbelasting.
Oorzaak onbekend, mogelijkheid: Verminderde bloedcirculatie dat leidt tot ophoping van calciumkristallen. Inkleming van de pees tussen de schouderkop en het schouderdak. Boven: röntgenfoto met een kalkophoping zichtbaar Onder: echografie met een kalkophoping zichtbaar, lengteopname en dwarsopname.

3 Wat houdt dit in? Overbelasting: lokale overbelasting door langdurig veel repeterende bewegingen te maken. Inklemming: twee vormen van inklemming, primair en secundair. Primair: een te ver doorlopend schouderdak, slijtage, slijmbeursontsteking. Secundair: veranderd bewegingspatroon van het schouderblad, een instabiel schoudergewricht. Veel mogelijke oorzaken….

4 Hoe lang houdt dit aan? Op voorhand kan men niet aangeven hoe lang het duurt totdat de klacht over is. Factoren die het herstel negatief kunnen beïnvloeden: De soort calcificatie (grof, fijn, groot, klein, acuut, chronisch). Psychosociale factoren (negatieve invloed bij mensen met veel stress). Comorbiditeiten (andere aandoeningen bijv. In de schouder). Herhaaldelijke klachten (opnieuw optreden van schouderklachten).

5 Wat kan hier aan gedaan worden?
Fysiotherapie Shockwave therapie Oefentherapie om het probleem te verhelpen waardoor de kalkophoping is ontstaan. Orthopedie (lavage/barbotage) Boven: shockwave therapie op de schouder. Beneden: echogeleide barbotage

6 Wat kan hier aan gedaan worden?
Fysiotherapie: Bij een veranderde biomechanica (bewegingspatroon) van het schouderblad kan er sprake zijn van een inklemming. Hierbij klemt de pees die de schouder doet heffen in, tussen de schouderkop en het schouderdak. Door de spieren rondom het schouderblad aan te sterken kan dit probleem verholpen worden.


Download ppt "Shouderklachten: kalkophoping in de schouderpees"

Verwante presentaties


Ads door Google