De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?"— Transcript van de presentatie:

1 Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?

2 Anatomische illustratie van de voorzijde van de linker hand.  Klachtenpatroon wordt veroorzaakt door een beknelling van een zenuw.  De zenuw loopt tussen twee pezen in. Bij overbelasting kunnen deze pezen tegen de zenuw drukken wat resulteert in klachten.

3 Schematische weergave van het uitstralingsgebied van de nervus medianus.  Klachten die kunnen worden ervaren zijn tintelingen in de hand met name in de duim t/m de ringvinger, gevoelsveranderingen en een doof gevoel.  Overige klachten zijn krachtsverlies in de hand en pijnsensaties vanuit de pols tot in de hand.  Bij handarbeid nemen de klachten meestal toe.

4 Echografie van de pols: carpaal tunnel syndroom  Wapperen met de hand verlicht de klacht.  Echografie.  Zenuwgeleidingsonder zoek.

5  De duur van de klacht is niet op voorhand te voorspellen. Er zijn echter een aantal factoren die het herstel kunnen vertragen. Hierbij moet u denken aan factoren zoals handarbeid.  De volgende gegevens zijn bekend:  Lokale corticosteroïdinjecties resulteren na één maand bij 77% van de patiënten in een klachtenvermindering, en na één jaar bij 35% van de patiënten.  Klachten van tintelingen en een onaangenaam gevoel verminderen meestal binnen twee weken, maar het kan drie tot zes maanden duren voordat de symptomen volledig zijn verdwenen.

6  Om de klacht te doen afnemen zal de inklemming aangepakt moeten worden; ◦ Afname van spier/pees volume die de zenuw inklemmen. ◦ Toename van debeweeglijkheid van de zenuw. ◦ De oorzaak aanpakken waardoor de pezen overbelast raken.

7  Natuurlijk beloop  Fysiotherapie  Injectie (corticosteroïden)  Operatief beleid

8  Mobilisatie (rekken) van de zenuw blijkt een beter effect te geven dan geen behandeling.  Uit onderzoek is gebleken dat de combinatie van zenuwmobilisaties en een corticosteroïdeninjectie de kans op een operatie significant verkleint.

9 Shockwave therapie  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat shockwave therapie een beter resultaat geeft dan een afwachtend beleid. Shockwave therapie is in deze situatie bedoeld om het herstelproces van de ontstoken pezen te versnellen, met als doel afname van de gecomprimeerde zenuw.


Download ppt "Wat houdt dit in? Hoe lang houdt dit aan? Wat kan hier aan gedaan worden?"

Verwante presentaties


Ads door Google