De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor.

Verwante presentaties


Presentatie over: "OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor."— Transcript van de presentatie:

1 OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor kinderen Slechte afstemming tussen vraag en aanbod en versnippering Meer jeugdigen in de problemen Samenleving ingewikkelder

2 Opvoedingsondersteuning en pedagogische preventie Pedagogische preventie omvat de volgende vormen: Opvoedergericht.Opvoedingsondersteunin g: byv. voorlichting Kindgericht.Ontwikkelingsstimulering: byv.taalstimulering Omgevingsgericht.Het beinvloeden van de omgevingsfactoren: byv. Koffieochtenden.

3 opvoedingsvoorlichting Bij vragen van ouders over opvoeding: opvoedingsvoorlichting Bij opvoedingsspanning: opvoedingsondersteuning Bij opvoedingscrisis: hulpverlening

4 Transactionele ontwikkelingstheorie Opvoeden is een samenspel en interactie van kind, ouder en omgevingsfactoren.

5 Balanstheorie Beschermende en risicofactoren op micro, meso en macronivo, die de draagkracht en draaglast van ouders beinvloeden.

6 Levensloopmodel De ontwikkeling van baby tot volwassene is een proces van opeenvolgende taken of opgaven, die volbracht moeten worden.

7 Competentietheorie Door welke factoren wordt het evenwicht verstoord. Er wordt gezocht naar positieve krachten in de persoon en zijn omgeving.

8 Bruggraaf hfdst 3 het vak opvoedingsondersteuning Is er een probleem en zo ja, van wie is dat probleem? Ouder Kind omgeving Wat voor de een een probleem is, hoeft dat niet voor de ander te zijn. Zie balansmodel. Hulp is effectiever, als zij aansluit bij de behoefte aan bijv informatie, emotionele steun of daadwerkelijke steun.

9 Protocol of stappenplan Een plan, waarbij je stappen onderneemt, om het probleem helder te krijgen en hier op een afgesproken professionele manier mee om te gaan. Byv pestprotocol.

10 Signaleringslijsten Hulpmiddel voor professionals om meer zekerheid te krijgen, of je met een specifiek probleem te maken hebt byv kindermishandeling.

11 Consultatie Info en advies bij collega s en deskundigen byv. Kinderarts, buro jeugdzorg.

12 opvoedingsondersteuning Individueel In groepen Projecten byv ieder kind wint echtscheiding home-start

13 Hfdst 4 pedagogisch adviseren Definitie: een gemakkelijk toegankelijke vorm van kortdurende individuele ondersteuning van ouders bij lichte opvoedproblemen

14 kenmerken Gemakkelijk toegankelijk Kortdurend Individuele ondersteuning Ondersteuning aan ouders Lichte opvoedproblemen Vraag van ouder is uitgangspunt Door pedagogisch geschoolde professional

15 doelstellingen Het bevorderen van een optimale ontwikkeling van kinderen Ouders vinden antwoord op hun opvoedvragen, krijgen vertrouwen in zichzelf als opvoeder en kunnen moeilijkheden in de opvoeding weer zelf hanteren. Ouders in een vroeg stadium ondersteuning bieden, om daarmee te voorkomen, dat zwaardere vormen van hulpverlening noodzakelijk zijn.

16 fasen Kennismaken en afstemmen Wat is het probleem Wat te doen Begeleiding en nazorg

17 Vormen Modeling Video Voorlichting Advies Begeleiding

18

19

20

21

22


Download ppt "OPVOEDING EN DIVERSITEIT Burggraaf hfdst 1 Opvoeding gaat niet altijd vanzelf Factoren in de samenleving, die de opvoeding beinvloeden: Bewuste keuze voor."

Verwante presentaties


Ads door Google