De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het wonder van de mens Wie is de mens. Wie is de mens? De mens onderscheidt zich van dieren door: Cultuurscheppend te zijn  creativiteit en structuur.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het wonder van de mens Wie is de mens. Wie is de mens? De mens onderscheidt zich van dieren door: Cultuurscheppend te zijn  creativiteit en structuur."— Transcript van de presentatie:

1 Het wonder van de mens Wie is de mens

2 Wie is de mens? De mens onderscheidt zich van dieren door: Cultuurscheppend te zijn  creativiteit en structuur. Ethisch te zijn  verschil tussen goed en kwaad kunnen aangeven. Ieder mens heeft een karakter en een persoonlijkheid.

3 Wie is de mens? Bij oude Grieken werd dit al onderkent. Zij dachten dat dit afhankelijk was van de lichaamssappen. Zie blz. 36 (oud) of blz 51 (nieuw) Onderzoeksveld vandaag noemen we Psychologie: Onderzoek naar menselijk gedrag en de oorsprong daarvan.

4 Wie is de mens? Psychiatrie is het medisch onderzoeksveld waarbij nadruk ligt op stoornissen in de psyche. Psycholoog  Gedragskundige. Onderzoeksgebied binnen menselijk gedrag en het denk-voel-beleef proces in de hersens. Psycholoog Psychiater  Arts-specialist. Specialisatie binnen geneeskunde gericht op mentale stoornissen. Psychiater

5 Psychologie kent aantal mensbeelden. Benaderingen op grond van “wie is de mens?” Hieronder 3 hoofdlijnen: Psycho-analytisch mensbeeld Behaviouristisch mensbeeld Cognitieve mensbeeld

6 Wie is de mens? Pyscho-analytisch mensbeeld. Sigmund Freud ( 1856-1939) De mens wordt gedreven door oerdriften. Drie onderdelen in de menselijke geest. Es: onderbewuste  meest primitieve deel waar de oerdriften vandaan komen. Ich: bewuste  het denken, bemiddeld tussen het es en de omgeving.

7 We is de mens? Uber-Ich: het geweten  beslist of Ich goed gehandeld heeft…goed geweten of slecht geweten. Deze drie onderdelen ontwikkelen zich gedurende een mensenleven.

8 Wie is de mens? Behaviouristisch mensbeeld: Begin 20 e eeuw  Amerika. Watson en Skinner Gedrag is aangeleerd: geconditioneerd Prikkel  stimulus wekt reactie  response op prikkels uit de omgeving  aangeleerd gedrag. Belonen en straffen zijn indicatoren die gedrag sturen. Gedrag is aan te leren als je de juiste prikkels weet toe te dienen.

9 Wie is de mens? Cognitieve psychologie: Jaren 70 vorige eeuw. Tegengesteld aan de behaviouristen. Je denkwijze bepaald je gedrag: Voel je jezelf een mislukkeling dan ga je er ook naar gedragen. Als je dus weet hoe iemand denkt,begrijp je meer van zijn persoon.

10 Wie is de mens? De structuur van hoe iemand denkt zal bepalend zijn over hoe hij anderen ervaart en met zijn omgeving omgaat. Cognitieve therapieën blijken beter aan te slaan bij behandeling van depressies dan andere psychotherapieën. De vraag is of we er nu dan uit zijn? Wat is geest / karakter / (onder)bewustzijn?

11 Wie is de mens? Sociaal constructivisme (niet in het boek) is het huidige vervolg op het cognitieve mensbeeld. Info en toepassing in het onderwijs. Snappen we nog steeds niet wie de mens werkelijk is ;-) ?Info onderwijs TOETSING: opdracht 1 t/m 7 uitgewerkt inleveren in SOM


Download ppt "Het wonder van de mens Wie is de mens. Wie is de mens? De mens onderscheidt zich van dieren door: Cultuurscheppend te zijn  creativiteit en structuur."

Verwante presentaties


Ads door Google