De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Rechtstaat les 3. Heb jij wel eens iets crimineels gedaan?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Rechtstaat les 3. Heb jij wel eens iets crimineels gedaan?"— Transcript van de presentatie:

1 Rechtstaat les 3

2 Heb jij wel eens iets crimineels gedaan?

3 Crimineel gedrag Overtreding Een overtreding is een minder ernstig strafbaar feit. Misdrijf Een misdrijf is een ernstig strafbaar feit.

4 Crimineel gedrag Overtreding Bijvoorbeeld zwartrijden, wildplassen, openbare dronkenschap en vernieling. Je kunt er een proces-verbaal voor krijgen en een boete. Geen rechtszaak. Misdrijven Bijvoorbeeld: diefstal, fraude, heling, mishandeling, verkrachting, moord en doodslag. Rijden onder invloed, of doorrijden na een ongeval. Wel een rechtszaak.

5

6 Recht in Nederland Publiekrecht Relatie tussen burgers en overheid - Strafrecht Privaatrecht Relaties tussen burgers onderling -Personen- en familierecht -Ondernemingsrecht -Vermogensrecht

7 Privaatrecht Relaties tussen burgers onderling. http://www.npo.nl/de-rijdende-rechter/20-01-2009/NCRV_1312910 Als Ruud 16 jaar wordt is het tijd voor een feestje. Na thuis flink te hebben ingedronken gaat hij samen met vrienden met de Uitgaansbus, een speciale busdienst, naar een grote discotheek in Noord Limburg. Daar drinkt Ruud zoveel dat hij op de terugweg in de Uitgaansbus moet overgeven. Dat kost mij 50 euro volgens het busreglement, denkt Ruud. Hij kijkt echter raar op als hij een rekening van 160 euro ontvangt. De Uitgaansbus laat Ruud opdraaien voor de daadwerkelijke schoonmaakkosten, die 160 euro zouden bedragen. Volgens de Uitgaansbus zou hij eigenlijk 250 euro moeten betalen: hij heeft 5 keer overgegeven en in het reglement staat 50 euro per incident. Wordt Ruud nu gematst of is 160 euro voor overgeven overdreven?


Download ppt "Rechtstaat les 3. Heb jij wel eens iets crimineels gedaan?"

Verwante presentaties


Ads door Google