De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SPH voltijd Onderzoeksvaardigheden voltijd jaar 1 Werkcollege week 4.

Verwante presentaties


Presentatie over: "SPH voltijd Onderzoeksvaardigheden voltijd jaar 1 Werkcollege week 4."— Transcript van de presentatie:

1 SPH voltijd Onderzoeksvaardigheden voltijd jaar 1 Werkcollege week 4

2 Nog vragen?

3 Inhoud Richten, plannen en verzamelen Betrouwbare bronnen Zoeken Bronverwijzen volgens apa

4 De onderzoekscyclus Oriënte- ren RichtenPlannen Verzame len Analyse- ren en conclu- deren Rappor- teren en presente -ren

5 Richten; even herhalen Probleem:bij jeugddetentiecentrum de Kijvelanden zie je veel jongeren na een korte periode thuis weer terugkomen, omdat ze opnieuw de fout in zijn gegaan. Oriëntatie: 5xw + H ( 10 min ) Richten: Doelstelling & onderzoeksvraag ( 5 min )

6 Richtlijnen goede hoofdvraag 1. Het is niet opnieuw een vraag uit je oriëntatiefase Fout voorbeeld: Hoe is het probleem ontstaan? 2. Maak een vraagzin Fout voorbeeld: Ik wil met mijn onderzoek aantonen dat jongens gevoeliger zijn dan meisjes. 3. Formuleer een open vraag Fout voorbeeld: Is een enkelband een geschikt middel om TBS-ers te volgen? 4. Formuleer scherp en eenduidig en zorg dat de kernbegrippen gedefinieerd zijn. Fout voorbeeld: Welke methode werkt het best ?

7 5. Formuleer een enkelvoudige vraag Fout voorbeeld: Welke problemen op het gebied van zelfsturing ervaren de kinderen en hoe lossen we dat op 6. Vraag niet naar de bekende weg Fout voorbeeld: Wat zijn de belangrijkste redenen dat streng gelovige moslim jongens er niet voor uitkomen als ze homoseksueel zijn? 7. Geen foute veronderstellingen in je vraag opnemen Fout voorbeeld: Hoe komt het dat je gezonder wordt van glutenvrij eten? 8. Geen deel van het antwoord in de vraag opnemen. Fout voorbeeld: Hoe kan ik met de inzet van voorlichting extra vrijwilligers werven?

8 9. stel een acceptabele vraag. Fout voorbeeld: Welke fysieke straffen kun je inzetten op de peuterspeelzaal? 10. Formuleer een onderzoeksvraag die relevant is voor de praktijk. Fout voorbeeld: Hoe kunnen we er voor zorgen dat de studenten SPH de komende 10 jaar niets meer hoeven te leren? 11. De antwoorden op de deelvragen moeten leiden tot het antwoord op de hoofdvraag. Fout voorbeeld: Welke methoden hanteren therapeuten bij het behandelen van een depressië? a/ welke methoden werken het best bij een depressie? b/ Hoe ontstaat een depressie? c/ Hebben mannen vaker dan vrouwen een depressie?

9 Pas eens toe op je eigen vraag...

10 Plannen DeelvragenActiviteitweek 1Week 2Week 3 1Deelvraag 1Wat: Wie: Waarom: 2Deelvraag 2Wat: Wie: Waarom: 3Deelvraag 3Wat: Wie: Waarom: 4Deelvraag 4Wat: Wie: Waarom:

11 Verzamelen

12 Betrouwbare bron Te achterhalen wie en wanneer, wat heeft gezegd. Dan pas kun je beoordelen of het betrouwbaar is.

13

14

15 Betrouwbaar Boeken uit de opleiding Boeken uit de mediatheek Artikelen via de zoekmachine van de mediatheek Artikelen uit erkende vakbladen Publicaties van erkende universiteiten Websites van officiële instanties ( dit moet te achterhalen zijn )

16 En dan nog… Checken relevantie en of het een recente bron is ( Max +-5 jaar oud )

17 Zoeken Via de mediatheek Zoek breed

18 Verwijzen volgens apa Maak van je eigen stuk een betrouwbare bron. http://hint.hr.nl/PageFiles/42505/20140227 %20Bronvermelding-korte-handleiding.pdf

19 Check Waren je bronnen betrouwbaar? Zou je ze apa kunnen verwijzen?

20 De onderzoekscyclus Oriënte- ren RichtenPlannen Verzame len Analyse- ren en conclu- deren Rappor- teren en presente -ren


Download ppt "SPH voltijd Onderzoeksvaardigheden voltijd jaar 1 Werkcollege week 4."

Verwante presentaties


Ads door Google