De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DE EUROPESE UNIE.

Verwante presentaties


Presentatie over: "DE EUROPESE UNIE."— Transcript van de presentatie:

1 DE EUROPESE UNIE

2 DE TWEEDE WERELDOORLOG
1940 tot 1945 42 miljoen Europeanen komen om 20 miljoen weeskinderen DIT NOOIT MEER !

3 HOE KUNNEN WE IN VREDE LEVEN?
De Franse minister Robert Schuman heeft een geniaal idee: Om wapens te maken heb je kolen en staal nodig. Samenwerking voor de productie van kolen en staal voorkomt dat de landen nog wapens kunnen produceren. Zonder wapens is er geen oorlog mogelijk !

4 DE EGKS Robert Schuman nodigt ook België, Nederland, Luxemburg en Italië uit om samen te werken. Op 18 april 1951 richten ze de Europese gemeenschap voor kolen en staal op. DUS: NOOIT MEER OORLOG TUSSEN DEZE LANDEN!

5 EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP
DE EEG De zes landen willen hun samenwerking uitbreiden Ze willen één grote economische markt zonder grenzen HET VERDRAG VAN ROME = OPRICHTING VAN DE EEG EUROPESE ECONOMISCHE GEMEENSCHAP De gouden jaren zestig Honger en ellende van de oorlog zijn vergeten Er is echt vrede in Europa

6 NOG MEER LANDEN DOEN MEE
Ondertussen sloten meer en meer landen aan bij de EEG: In 1973 kwamen Groot-Brittannië, Denemarken en Ierland bij de EEG. In 1981 sloot Griekenland aan In 1986 verwelkomde de EEG Portugal en Spanje.

7 De val van de Berlijnse Muur
Van 1961 tot 1989 scheidt een muur Oost- en West-Europa. Oost-Europeanen hebben veel minder vrijheid en luxe. 1989 : het IJzeren Gordijn wordt afgebroken. Enkele Oost-Europese landen willen ook lid worden van de EU.

8 DE EUROPESE UNIE 1992 In Maastricht komen de leiders van de twaalf landen bij elkaar. Ze vinden dat ze nog meer moeten samenwerken. Het verdrag van Maastricht De naam is voortaan de Europese Unie.

9 VERDERE UITBREIDING 1995 : Oostenrijk, Finland en Zweden
2004 : 10 nieuwe landen Polen, Letland, Litouwen, Estland, Slowakije, Tsjechië, Slovenië, Hongarije, Malta en Cyprus. 2007 : Bulgarije en Roemenië 2013 : Kroatië De Europese Unie telt nu bijna miljoen inwoners. Dat is meer dan de Verenigde Staten en Japan samen.

10

11 ÉÉN EUROPESE MUNT 2002 De komst van de euro

12 WIST JE DAT… Het symbool van de euro (€), komt van de Griekse letter (ξ) Het de eerste letter is van het woord “Europa” De twee evenwijdige lijnen een link leggen met de Amerikaanse dollar en de Japanse yen en een symbool zijn van de stabiliteit van de euro.

13

14 Afbeeldingsbronnen Slide 2
Slide 4 Slide 5 Slide 6 Slide 9 Slide 10


Download ppt "DE EUROPESE UNIE."

Verwante presentaties


Ads door Google