De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Specialisatie grote huisdieren

Verwante presentaties


Presentatie over: "Specialisatie grote huisdieren"— Transcript van de presentatie:

1 Specialisatie grote huisdieren
Klas 4.3 Periode 1, huisvesting.

2 Resultaten. Toets (1x) verslag (2x)
Doelstelling: Veel praktijk en praktische informatie. Probleem: geiten/schapen: Q-koorts!! Vraag: vervoer naar praktijkbedrijven

3 Bronnen Handboek melkveehouderij (digitaal te downloaden)
Handboek geiten Handboek schapen WUR Boeken uit roodbont serie (www.roodbont.nl) Praktijkbedrijven Gastsprekers

4 Inzicht verschillende staltypen koeien
Grupstal Hellingstal potstal Ligboxenstal -> zand, stro, rubber matten, zaagsel, hennepvezel, etc. Serrestal openfrontstal

5 Staltypen geiten/ schapen
Vooral potstal systeem, hierbij regelmatig (éénmaal per week) schoonmaken. Schapen vooral buiten huisvesting, niet direct gerichte stallenbouw. Sterk afhankelijk van productie!!!

6 Grupstal Het kenmerk van de grupstal, nog maar weinig voorkomend, is dat de koeien vastgebonden naast elkaar staan. Achter hen loopt een zogeheten ‘grup’, waar mest en urine van de koeien worden opgevangen en afgevoerd of in een mestkelder onder de vloer terecht komen.

7 Potstal/hellingstal Wat is een hellingstal?
Zie artikel, vooral voor vleesvee Wat is een hellingstal? Zoals het woord als aangeeft heeft de stal een helling van ongeveer 10 %. De helling bedekt men elke dag met een flinke laag vers stro en door het afschot lopen de dieren de mest naar beneden op het looppad.

8 Ligboxenstal Ligboxen met rubber mat.
Al dan niet diepstrooi principe! Bodembedekking: zand, houtkrullen, zaagsel, hennepvezel, matten, etc.

9 Serrestal & openfrontstal
Veel licht, lucht en voor liefde zorg jij zelf!!

10 Opdracht 1; Ga in het OLC op zoek naar de verschillende typen stal. En zoek hierbij de voordelen en nadelen op van de verschillende stallen. Waarom hebben vleesveehouders meer keus in staltypen dan melkveehouders, en wat staat hierbij dus voorop? Zoek een staltype waarin jullie (bijna) allemaal zijn geïnteresseerd, en leg uit waarom. (Wat lijkt jullie het beste)

11 Video geiten

12 Landbouw vakbeurs Den Bosch
7 t/m 10 december te ‘s Hertogenbosch Waarschijnlijk bezoek op vrijdag 10 december. Vooraf deelnemerslijst bekijken voor interessante stands. Klas 4.3 is dan op stage, wellicht een vrije dag inplannen, informatie hierover volgt.


Download ppt "Specialisatie grote huisdieren"

Verwante presentaties


Ads door Google