De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verbranding en ademhaling

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verbranding en ademhaling"— Transcript van de presentatie:

1 Verbranding en ademhaling
Les 1: verbranding

2 Verbranding Wat verstaan we onder verbranding?
Vrijmaken van energie Waar vind verbranding plaats? Buiten en/of binnen het lichaam? Formule van verbranding Zuurstof Brandstof Koolstof Waterstof Hoe kan je aantonen dat verbranding in de mens plaats vind? - Bedenk met de persoon naast jou een antwoord. (5min)

3 Verbranding in organisme
Wat is onze brandstof? Suiker? Hoe komen we aan deze brandstof? Waar komt dat vandaan? Hoe “verbranden” wij dit dan? In de maag? Darmen? Cellen? Als een plant glucose maakt en de plant een organisme is, wat verbrand de plant dan? Overleg in je 2-tal. (2min)

4 Bewijs van verbranding
Kalkwater Indicator Op het raam ademen. Wat zie je dan? Kaars gaat uit. Waarom gaat de kaars uit?

5 Koudbloedig en warmbloedig
Energie kosten Activiteit Koudbloedig Minder energie Minder activiteit Voor en nadelen Voorbeeld: slang -> eten Voorbeeld: mens -> gevaar Overleg met je buurman/vrouw waarom de term koudbloedig wel of niet klopt. (2min)

6 Beantwoord de volgende vragen voor jezelf in je schrift. (10 min)
Schrijf de algemene formule voor verbranding op. Leg uit waarom je sneller gaat ademhalen als je aan lichaamelijke inspanning doet. Leg uit waarom je het warm krijgt bij lichaamelijke inspanning. Waarom is het belangrijk dat je hard sneller gaat kloppen? Wanneer vind er de meeste verbranding plaats in het lichaam van een warmbloedig dier, in de zomer of de winter. Leg uit! Uitgeademde lucht is warmer dan de zojuist ingeademde lucht bij warmbloedige dieren, waarom?

7 Ademhalingsstelsel mens
Ademhalen

8 Gaswisseling Ademhalen Longblaasjes

9

10 Opnemen van stoffen Uitwisseling Stikstof Niet alles in 1 keer.

11 Ademhalen Borstademhaling Middenrifademhaling Buikademhaling

12 Problemen met ademhaling
Verslikken Wat gebeurt er tijdens het verslikken? Wat kan je doen? Astma Filmpje Beschrijf waarom de 2 manieren uit het filmpje kunnen helpen bij verslikken/stikken? Verslikken Astma

13 Opdrachten Hoe komen de zuurstofdeeltjes die in lucht zitten in het bloed? Op de foto zie je het ademhalingsmodel dat ‘ademhalingsproef’ heet. a. Wat stellen de ballonnen in dit model voor? b. Wat stelt het rubber vlies in het ademhalingsmodel Waarom is het oppervlak van de longblaasjes zo groot? Wel een heel tennisveld als je alles zou uitspreiden.

14 Roken Longblaasjes en longtakjes bedekt? Waarom roken mensen? Teer
Verschil Longblaasjes en longtakjes bedekt? Teer Waarom roken mensen? Nicotine Verslaafd Groepsdruk Stoer (films)

15 Stembanden (hoe praten wij)
Strottehoofd Strotteklepje Stembanden Wat is geluid Trilling Hoe zit het dan met voedsel? Kan dat er wel langs? Stembanden

16 Diagnostische toets maken
Kijk in je boek voor de vragen Blz 30 Antwoordenvel krijg je van mij Maak wat je weet. We hebben niet alles uit het hoofdstuk gedaan. Werk voor jezelf in stilte! Heb je een vraag? Vinger omhoog en ik kom langs.


Download ppt "Verbranding en ademhaling"

Verwante presentaties


Ads door Google