De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 13 Wat gaan we doen? 1.S.O. 2.Terugkoppeling vormentaal. 3.Uitleg. 4.Opdrachten. 5.Afsluiting.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 13 Wat gaan we doen? 1.S.O. 2.Terugkoppeling vormentaal. 3.Uitleg. 4.Opdrachten. 5.Afsluiting."— Transcript van de presentatie:

1 Les 13 Wat gaan we doen? 1.S.O. 2.Terugkoppeling vormentaal. 3.Uitleg. 4.Opdrachten. 5.Afsluiting.

2

3 Berlijn

4 Boedapest

5

6 Beeld en grafmonument van de klassieke vormentaal.

7 Sieraden geïnspireerd op sieraden uit de Oudheid.

8 Het rijk van Philippos van Macedonië bij zijn dood en de veroveringen van zijn zoon Alexander de Grote

9 Via oorlogsbuit kwam de Griekse kunst naar Rome. Via de tot slaaf gemaakte Griekse schrijvers, leraren, artsen etc. kwam ook de Griekse cultuur en wetenschap de Romeinse maatschappij binnen. Via nieuwe veroveringen verspreidde zich deze cultuur verder in Europa. 753 v. Chr. Monarchie 509 v. Chr. Republiek 27 v. Chr. Keizerrijk Kenmerkende aspecten: Klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur. Klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur. De groei van het Romeinse imperium waardoor de Griek-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde. De groei van het Romeinse imperium waardoor de Griek-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde.

10 Tijdens de republiek ontwikkelde Rome zich van een kleine stadstaat tot een imperium. Imperialisme = een politiek beleid, waarbij een staat streeft naar de uitbreiding van zijn macht of grondgebied, door andere delen van de wereld te veroveren of er macht over uit te oefenen.

11 De Punische oorlogen (264-146 v. Chr.) Carthago werd in 146 v. Chr. geheel verwoest door de Romeinen. ‘Ceterum censeo Carthaginem delendam esse’ (Cato Maior) ‘Ceterum censeo Carthaginem delendam esse’ (Cato Maior) Hannibal die met zijn troepen de Alpen oversteekt.

12 Livius schreef over Hannibal: “Hannibals moed was weergaloos. Gevaar wuifde hij weg, zijn soldaten gaf hij een meer dan veilig gevoel. Door geen enkele inspanning raakte zijn lichaam vermoeid. Hij kon zowel kou als hitte verdragen en hij at alleen als hij honger had. Als hij sliep dan deed hij dit te midden van zijn soldaten, bedekt met een soldatenmantel; alleen zijn paard en wapens verrieden dat hij een generaal was. Als het tot een veldslag kwam, bevond hij zich in de voorste linies. Al deze zeer sterke eigenschappen contrasteerden met zijn slechte eigenschappen. Hannibal was ongekend wreed en onbetrouwbaar, de waarheid liet hem koud, niets was voor hem heilig, met de goden had en deed hij niets; hij bracht geen offers en tartte ze.”

13 Hannibal steekt de Rhône over (Henri Motte, 1878).

14 www.sjlgs.nl Powerpoints Info uit de les Werkbladen Samenvatting Hellenisme!

15 Les 13 Huiswerk Vul de tijdbalk en de ‘gatentekst’ in en stop ze in je map.  Toets 15 oktober is verzet naar 12 oktober!


Download ppt "Les 13 Wat gaan we doen? 1.S.O. 2.Terugkoppeling vormentaal. 3.Uitleg. 4.Opdrachten. 5.Afsluiting."

Verwante presentaties


Ads door Google