De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”. Sessie 1: hoofdstuk 1 en 2 introductie, wijnproeven, gastronomie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”. Sessie 1: hoofdstuk 1 en 2 introductie, wijnproeven, gastronomie."— Transcript van de presentatie:

1 Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”

2 Sessie 1: hoofdstuk 1 en 2 introductie, wijnproeven, gastronomie

3 Agenda voorstellen docent sessies, datum en tijd: website Oxford Companion een proefgroep vormen voorstellen cursisten

4 WSET: Wine & Spirit Education Trust De voordelen van het WSET systeem: grootse wijnopleider ter wereld 62 landen, > cursisten per jaar aansluitende cursusniveaus internationaal erkende diploma’s gecertificeerde docenten gecertificeerde organisators, examinators

5 WSET OPLEIDINGEN MW level 4: Diploma level 3: Wine Professional level 2: Internationaal Wijncertificaat level 1: Foundation

6 Het nut van proefnotities Doel van de opleiding is praktijkgericht: een goede proefnotitie maken de kwaliteit bepalen de ontwikkeling van een wijn volgen inkopen en verkopen kunnen adviseren

7 Ideale omstandigheden geen afleidende geuren geen afleidende geluiden daglicht schone witte ondergrond frisse smaak proefglas correct gevuld proefglas

8 Wat is het verschil tussen smaak en geur? ZOZOZUBI Zoet is eerst, bitter is laatst

9 AROMA’S Primair: uit de druiven bijvoorbeeld: rozen, lychees, muskaat Secundair: uit de vergisting bijvoorbeeld: brood, gist Secundair: door houtlagering bijvoorbeeld: vanille, ceder, kokos Tertiair: door rijping bijvoorbeeld: bosgrond, paddenstoelen, rozijnen

10 Umami Umami - Japans: lekker savoury / hartig balans tussen zoet, zout, zuur meestal bij verhitting (koken/bakken) bouillon, paddenstoelen, tomaten mono-glutaminaat (smaakversterker)

11 Proefnotitie Uiterlijk helder kleur / intensiteit Geur intensiteit aroma’s

12 Proeven Zoet Zuur Tannine Body Smaken Afdronk Conclusies

13 FOUTEN IN DE WIJN? Wijnsteen: kristallen Reductie: putlucht Kurk: schimmellucht Oxidatie: sherry, noten Azijn: lijm, prikkel Madeirisatie: karamel Brett: spek, kool Zwavel: vuursteen Bezinksel Diversen

14 Kwaliteitskenmerken: Hoe herken je een topwijn? Balans Uitdrukking Intensiteit Complexiteit Afdronk

15 Gastronomie: de combinatie van wijn & eten “fine dining”

16 De ideale match: wijn en eten: hetzelfde karakter

17 Traditioneel: “rode wijn bij vlees, witte wijn bij vis” Rode wijn +Vlees + Rode wijn -Vlees -Witte wijn +Vis + Witte wijn -Vis - Modern:

18 Belangrijke smaakbepalers? Bereiding!

19 Belangrijke smaakbepalers? Garnituren!

20 Smaakleer: smaakverzadiging Vet in het eten: Vet heeft veel smaak Drukt het vet in de wijn weg en overheerst de smaak Gevolg: de wijn wordt dunner en flauwer Conclusie: de wijn heeft body en intense smaak nodig Subtiel bereide vis: Wijn overheerst snel Gevolg: structuur van vis smaakt naar water Tannine in rode wijn geeft ijzersmaak Conclusie: subtiele wijn zonder tannine

21 Een mooie combinatie: streekgerechten & streekwijnen

22 Gastronomie: voorkom problemen Vermijd contrasten: zoet eten, droge wijnen vis en tannine flauw en intens

23 De wijn op een voetstuk

24 Waar koop je lekkere wijn? Wijnwinkels: passie kennis klantgericht

25 Volgende les: hoofdstuk 3 t/m 6 Druiven, klimaat, Viticultuur, vinificatie Etiketten, alcoholgebruik, Wijn bewaren en serveren


Download ppt "Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”. Sessie 1: hoofdstuk 1 en 2 introductie, wijnproeven, gastronomie."

Verwante presentaties


Ads door Google