De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”."— Transcript van de presentatie:

1 Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”

2 Sessie 1: hoofdstuk 1 en 2 introductie, wijnproeven, gastronomie

3 Agenda voorstellen docent sessies, datum en tijd: website
Oxford Companion een proefgroep vormen voorstellen cursisten

4 WSET: Wine & Spirit Education Trust
De voordelen van het WSET systeem: grootse wijnopleider ter wereld 62 landen, > cursisten per jaar aansluitende cursusniveaus internationaal erkende diploma’s gecertificeerde docenten gecertificeerde organisators, examinators

5 WSET OPLEIDINGEN MW level 4: Diploma level 3: Wine Professional
level 2: Internationaal Wijncertificaat level 1: Foundation

6 Het nut van proefnotities
Doel van de opleiding is praktijkgericht: een goede proefnotitie maken de kwaliteit bepalen de ontwikkeling van een wijn volgen inkopen en verkopen kunnen adviseren

7 Ideale omstandigheden
geen afleidende geuren geen afleidende geluiden daglicht schone witte ondergrond frisse smaak proefglas correct gevuld proefglas

8 Wat is het verschil tussen smaak en geur?
ZOZOZUBI Zoet is eerst, bitter is laatst

9 AROMA’S Primair: uit de druiven bijvoorbeeld: rozen, lychees, muskaat
Secundair: uit de vergisting bijvoorbeeld: brood, gist Secundair: door houtlagering bijvoorbeeld: vanille, ceder, kokos Tertiair: door rijping bijvoorbeeld: bosgrond, paddenstoelen, rozijnen

10 Umami Umami - Japans: lekker savoury / hartig
balans tussen zoet, zout, zuur meestal bij verhitting (koken/bakken) bouillon, paddenstoelen, tomaten mono-glutaminaat (smaakversterker)

11 Proefnotitie Uiterlijk helder kleur / intensiteit Geur intensiteit
aroma’s

12 Proeven Zoet Zuur Tannine Body Smaken Afdronk Conclusies

13 FOUTEN IN DE WIJN? Wijnsteen: kristallen Reductie: putlucht
Kurk: schimmellucht Oxidatie: sherry, noten Azijn: lijm, prikkel Madeirisatie: karamel Brett: spek, kool Zwavel: vuursteen Bezinksel Diversen

14 Kwaliteitskenmerken:
Hoe herken je een topwijn? Balans Uitdrukking Intensiteit Complexiteit Afdronk

15 Gastronomie: de combinatie van wijn & eten “fine dining”

16 De ideale match: wijn en eten: hetzelfde karakter

17 Traditioneel: “rode wijn bij vlees, witte wijn bij vis”
Modern: Rode wijn + Vlees + Rode wijn - Vlees - Witte wijn + Vis + Witte wijn - Vis -

18 Belangrijke smaakbepalers? Bereiding!

19 Belangrijke smaakbepalers? Garnituren!

20 Smaakleer: smaakverzadiging
Vet in het eten: Vet heeft veel smaak Drukt het vet in de wijn weg en overheerst de smaak Gevolg: de wijn wordt dunner en flauwer Conclusie: de wijn heeft body en intense smaak nodig Subtiel bereide vis: Wijn overheerst snel Gevolg: structuur van vis smaakt naar water Tannine in rode wijn geeft ijzersmaak Conclusie: subtiele wijn zonder tannine

21 Een mooie combinatie: streekgerechten & streekwijnen

22 Gastronomie: voorkom problemen
Vermijd contrasten: zoet eten, droge wijnen vis en tannine flauw en intens

23 De wijn op een voetstuk

24 Waar koop je lekkere wijn?
Wijnwinkels: passie kennis klantgericht

25 Viticultuur, vinificatie Etiketten, alcoholgebruik,
Volgende les: hoofdstuk 3 t/m 6 Druiven, klimaat, Viticultuur, vinificatie Etiketten, alcoholgebruik, Wijn bewaren en serveren


Download ppt "Welkom bij WSET level 2 “Intermediate”."

Verwante presentaties


Ads door Google