De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom bij de training Horeca Wijnadviseur

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom bij de training Horeca Wijnadviseur"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom bij de training Horeca Wijnadviseur
wijn & spijs Examen! Dag 3

2 Agenda het basisprincipe van gastronomie smaakverzadiging
product, kooktechniek, garnituur menuleer aperitief-wijnen kaas en wijn dessert en wijn smaakleer

3 Gastronomie: de combinatie van wijn & eten “fine dining”

4 De ideale match wijn en eten: hetzelfde karakter

5 Traditioneel: “rode wijn bij vlees, witte wijn bij vis”
Modern: Rode wijn + Vlees + Rode wijn - Vlees - Witte wijn + Vis + Witte wijn - Vis -

6 Belangrijke smaakbepalers? Bereiding!

7 Belangrijke smaakbepalers? Garnituren!

8 Smaakleer: smaakverzadiging
Vet in het eten Vet heeft veel smaak Drukt het vet in de wijn weg en overheerst de smaak Gevolg: de wijn wordt dunner en flauwer Conclusie: de wijn heeft body en intense smaak nodig Subtiel bereide vis Wijn overheerst snel Gevolg: structuur van vis smaakt naar water Tannine in rode wijn geeft ijzersmaak Conclusie: subtiele wijn zonder tannine

9 Een mooie combinatie: streekgerechten & streekwijnen

10 Smaakverzadiging Vermijd contrasten: zoet eten, droge wijnen
vis en tannine flauw en intens

11 Menuleer: de spanningsboog
de volgorde van gerechten gastronomie: fine dining zout-zoet voor-hoofd-na koud-warm-koud licht-zwaar-licht

12 Menuleer: spanning door afwisseling
kooktechnieken kleuren ingrediënten seizoensgebonden

13 Aperitief wijnen Doel van een aperitief neutraliseren van smaken
prikkelen (zuur/koolzuur) eetlust-opwekkend zuren mousse neutrale smaken Champagne rode wijn?

14 Kaas en wijn Kaas in groepen zachte kazen harde, oude kazen
schimmelkazen geiten- en schapenkaas Wijn in groepen versterkte wijn krachtig rood zoete wijnen diversen

15 Dessert en wijn Zoet is altijd de dominante smaak op zoetheid indelen
fris en fruitig puur en vol gerijpt volzoet

16 Gastronomie proefformulier
Smaakpatronen mondgevoel: strak-zuur / vet-filmend smaaktype jong-groen / oud-rijp smaakintensiteit flauw-neutraal / intens complexiteit eenvoudig / complex

17 Hoe ga je verder? Basis Gastronoom Wijn & Spijs
3 middagen: basismodule, chef-module, sommelier-module 30 gerechten, 30 wijnen Examen Basis Gastronoom WSET level 2: Internationaal Wijncertificaat zeer brede basiskennis! 8 lessen, inclusief examen masterclasses, wijnreizen, enz. info en aanmelden:

18 Maar nu eerst: het examen!
Proefexamen wijn proefnotities van 2 wijnen schrijven Proefexamen wijn & spijs een wijn-spijs advies geven Theorie examen 25 multiple choice vragen 3 verkoop-cases


Download ppt "Welkom bij de training Horeca Wijnadviseur"

Verwante presentaties


Ads door Google