De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Culturele synergie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Culturele synergie."— Transcript van de presentatie:

1 culturele synergie

2 Onderzoek heeft uitgewezen dat het herkennen van culturele verschillen niet als een probleem, maar als een bron van nieuwe ideeën en groei kan worden gezien. Deze culturele synergie kan leiden tot innovatieve werkvormen en creatieve communicatiestijlen. Door samen te werken krijg je een beter resultaat dan wat je zou bereiken als je apart zou werken = 3 Als mensen uit verschillende culturen samenwerken en daarbij geen rekening houden met hun culturele verschillen, leidt dit vaak tot negatieve culturele synergie. Samenwerken leidt dan tot discussies en je krijgt minder voor elkaar. De praktijk toont echter aan dat managers niet altijd de synergetische benadering volgen maar vaak kiezen voor minder optimale wegen om interculturele samenwerking te bereiken.

3 In een internationaal team in een vestiging van psz in Rotterdam is de helft van het team Nederlands, en de andere helft is Turks, Marokkaans, Antilliaans, Surinaams en KaapVerdisch. Het grootste deel spreekt goed Nederlands, hoewel dat niet voor elke niet-Nederlander opgaat. Maandelijks wordt een vergadering gehouden op woensdag van 10u tot 12u. Er staat in het lokaal een dienblad met koffie en thee klaar, waar iedereen zich bedient voor men plaatsneemt. De meeste Nederlandse teamleden zijn netjes om 10u aanwezig. Ze hebben hun kopje koffie ingeschonken, plaatsgenomen en hebben de agenda van de vergadering voor zich. De andere teamleden komen druppelsgewijs binnen en wisselen wat nieuws uit: ‘Heb je mijn mailtje ontvangen?’, ‘Oh, de gewone theezakjes zijn op’, enz. Het Nederlandse teamlid vraagt: “Waarom zijn we nog niet begonnen? Het is al drie minuten over tien”. Om drie minuten over tien schraapt de voorzitter zijn keel en gaan alle teamleden aan tafel zitten. De vergadering wordt geopend.

4 Hoe kan je hier mee omgaan?
5 manieren

5 een aantal vormen Culturele vermijding
je gedraagt je alsof er geen culturele verschillen zijn en scheert iedereen over 1 kam Culturele dominantie Eigen cultuur centraal en de anderen dienen zich aan te passen

6 Culturele aanpassing Ipv te doen wat jijzelf vanzelfsprekend vindt pas je je dan aan wat in de omgeving gebruikelijk is! Cultureel compromis Compromis sluiten , de helft van je eigen cultuur en de helft van een andere cultuur (poldermodel)

7 en de laatste culturele synergie • Stap 1 Beschrijf de situatie
Wat is de situatie vanuit het standpunt van de voorzitter? Wat is de situatie vanuit het culturele standpunt van de collega’s • Stap 2 Het interpreteren Wat zijn de basiswaarden die de voorzitter zijn perspectief en gedrag verklaren? Wat zijn de basiswaarden die de collega’s zijn perspectief en gedrag verklaren? • Stap 3 Het vergroten van culturele creativiteit Bedenk als voorzitter nieuwe alternatieven vanuit de andere culturen Kies een alternatief en kijk daarbij altijd of de oplossing past bij de basiswaarden van alle betrokken culturen Pas de oplossing toe, maar sta open voor de feedback die verkregen wordt. Werkt het?

8 opdrachten 5.7 casus 1 en 2 casus 3 huiswerk gezamenlijke opdracht
Hoofdstuk 6 zwarte piet

9 Is er verschil in betekenis en gevoelswaarde tussen de volgende uitspraken?
- 'Dat is een Hagenees.' - 'Dat is een Turk.' - 'Typisch iets voor Belgen.' - 'Typisch iets voor Surinamers.' Ga met elkaar na wat je denkt bij de volgende beschrijvingen en of vooronderstellingen of vooroordelen de basis vormen voor die gedachten. - Een niet-Nederlandse oudere vrouw met een lange jurk aan en een hoofddoek op. - Een niet-Nederlands meisje van ongeveer zestien jaar met westerse kleding en een hoofddoek op. - Een Turkse man die in de supermarkt bij de vakken met frisdrank staat en aan jou vraagt of je hem wilt vertellen in welke frisdrank geen suiker zit. - Een Marokkaanse jongen staat bij een fiets en krijgt kennelijk het slot niet open. Vind je dat bij criminaliteit de identiteit en de nationaliteit van de verdachten mag worden genoemd? Waarom wel/niet? Wat doe je als je een collega hebt die vaak discriminerende opmerkingen maakt over bepaalde bevolkingsgroepen? Maakt het verschil of je zelf wel of niet tot zo'n bevolkingsgroep hoort?

10 tips

11 huiswerk casus 3 blz. 75 met onderbouwing
bedenk een casus


Download ppt "Culturele synergie."

Verwante presentaties


Ads door Google