De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zaalhockeyregels 2015/2016 Speelveld / duur van de wedstrijd

Verwante presentaties

Presentatie over: "Zaalhockeyregels 2015/2016 Speelveld / duur van de wedstrijd"— Transcript van de presentatie:

1 Zaalhockeyregels 2015/2016 Speelveld / duur van de wedstrijd
Teams, wissels Spelen van de bal Bal buiten het speelveld Gebruik van lichaam en stick Keeper Wat mag er allemaal niet Strafcorner Self-pass Spelhervatting Persoonlijke straffen / straftoepassing Nieuwe regels

2 Zaal (verschil met veld)
1 3 3 2 2

3 Duur van de wedstrijd Wedstrijdtafel; Teambanken, strafbank
Over hele eigen helft zwaardere straf bij opzet; Duur min. 2 x 20 minuten; Rust max. 5 min.; bank wisselen.

4 Teams en wissels Begin min. 4 en max. 6 spelers;
Niet staken bij minder dan 4 in team; Team max. 12 spelers; Foutieve wissel = strafcorner; Geen wissel bij strafcorners.

5 Spelen van de bal Stick vlak bij bal aan de grond;
Spelen van de bal - Alleen pushen toegestaan (let op 50cm achterzwaai); Stick vlak bij bal aan de grond; Duwbeweging stick, dus geen schuifslag (50 cm) Bal alleen langs de grond, behalve push op doel, let op maximaal 10 cm; Stoppen max. 30 cm opspringen, indien geen tegenstander; Bal in de lucht mag niet worden verplaatst. Let op nadeel tegenstander Hoog op keeper en hoog terug beoordelen op gevaarlijk spel; Laag op keeper en hoog terug is strafcorner tenzij… 5

6 Bal buiten speelveld Bal via verdediger onopzettelijk (waar dan ook) over achterlijn = inpush verdedigers Bal over zijbalk op max. 1 mtr. in spel brengen, bij cirkel 1 mtr. snijpunt cirkel/zijbalk

7 Gebruik van lichaam en stick
Verboden hard en van dichtbij door laag zittende verdediger spelen Pirouette (draai en van dichtbij richting tegenstander) is en blijft verboden Dichtgezette balk door verdediger moet worden omspeeld. Bal tegen balk klemmen is niet toegestaan

8 Keeper Standaard keeper moet helm ophouden en mag alleen p eigen helft spelen; Vliegende keep heeft geen uitrusting, maar verplicht helm bij strafcorner en strafbal; Geen handschoenen! Alleen als bal en keeper in de cirkel zijn mag keeper liggend spelen; Wisseling standaard keeper beperkt tot 2x per team.

9 Wat mag allemaal niet (1)
Geen verschil met veld t.a.v. fysiek; Niet liggend spelen en niet op hand, knie of arm steunen (stickhand mag wel grond raken) Keeper mag alleen in eigen cirkel liggend spelen (zelf èn bal in cirkel); Veldspelers niet in en achter doel

10 Wat mag allemaal niet (2)
Bal tegen de balk klemmen; Afzetten tegen het doel; Bal hard (binnen 3 mtr.) op laagverdedigende speler spelen (opzet = kaart!); Criteria hierbij zijn dus: Gevaar, opzet en afstand Spelhervatting vanaf speelhelft tegenstander in één keer in cirkel tegenpartij spelen;

11 Strafcorner Opzettelijk over achterlijn door verdediger is strafcorner
Keeper in het doel, rest verre zijde doel of achter de middellijn; Niet slaan op doel, push mag hoog mits niet gevaarlijk; Bal moet buiten cirkel worden gespeeld, sc-regels vervallen bij bal > 3 mtr. buiten cirkel. Te vroeg uitlopen = gelijk veldhockey. Foutief aangeven is andere aangever en achter middellijn

12 self-pass Een spelhervatting mag met self-pass;
Niet bij strafcorner, strafbal en bully; Wel onder voorwaarden: bal onder controle brengen eerst spelen, daarna nogmaals (twee acties!)

13 spelhervatting (1) 3 meter;
Overtreding verdediger net buiten cirkel, spelhervatting op plaats overtreding; Iedereen op 3 mtr, behalve verdedigers in de cirkel die er al staan; Spelhervatting verdediger medespeler wel binnen 3 mtr. Bij spelhervatting aanvaller op helft verdediging: Alle spelers minimaal 3 mtr. afstand behalve verdedigers in cirkel; Bal mag niet direct de cirkel in gespeeld worden, let op: wel via de balk!

14 spelhervatting (2) Dit betekent dat na het nemen van de spelhervatting: de bal eerst de balk raakt en daarna de cirkel ingaat of; een andere speler de bal moet hebben geraakt, voor de bal de cirkel ingespeeld mag worden, of de bal na het nemen min. 3 mtr. heeft afgelegd, voordat speler bal zelf cirkel in mag brengen (let op twee keer spelen!) Veldregel nemen vrije slag verdediging op loodlijn geldt niet voort zaal, dus wel overal in de cirkel nemen

15 Persoonlijke straffen / straftoepassing
Groene kaart = 1 minuut tijdstraf Tijdelijke verwijdering min. 2 en max. 5 min.; Speler op aparte strafbank; Opzettelijke overtreding verdediger hele eigen helft = strafcorner. Gele (5 min.) of rode kaart teambegeleider = op de tribune + speler uit het veld