De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ondernemen moet je doen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ondernemen moet je doen"— Transcript van de presentatie:

1 Ondernemen moet je doen
Ondernemerschap Beetje zin in? Ondernemen moet je doen

2 Een nieuw jaar, nieuwe docent, nieuw vak

3 Nieuwe docent Meneer Spinder Harkema(se Boys) Voetbalclub: Ajax
Gezondheid Ik ben Meneer Spinder, Ik geef het vak ondernemerschap, ik kom uit Harkema en zit tevens in het bestuur (secretaris) van vv Harkemase Boys. Ik heb jarenlang zelf gevoetbald en zelfs nog even in de A-selectie van HB gezet, maar helaas heeft mijn knie het begeven. Mijn favoriete voetbalclub is Ajax en hier ga ik toch wel een keer in de maand heen en deze club blijf ik steunen…. Nog meer ajacieden in ons midden? Dan mijn gezondheid… Ik heb epilepsie en ook al is het al weer lang geleden dat het overdag is gebeurt, wil ik het jullie wel meegeven. Het kan gebeuren dat ik overdag een aanval krijg. Ik val dan niet neer en ga schudden, maar ga met mijn handen zwaaien. Mocht dit ooit tijdens de les gebeuren, blijf dan kalm en bel niet 112, maar roep er een andere leraar bij en blijf rustig!…

4 Nieuwe docent Carrière: Aegon. Accountantskantoor. Belastingdienst.
ABN-amro. eigen bedrijf. Schoolcarrière: Havo, Commerciële Economie, MBA (RUG). Nog te gaan: 1e graads leraaropleiding via de RUG. Ik heb er in mijn korte leven al een hele carrière op zitten en dat komt vooral omdat ik het na een jaar vaak al heb gezien bij een organisatie. De nieuwigheid is er dan weer vanaf en ik wil weer door. Zo is het ook met mijn schoolcarriere; die blijft maar doorgaan en is na CE natuurlijk deeltijd geworden, dus naast het werk.

5 Regels nieuwe docent Mobiele telefoons uit. Op tijd aanwezig zijn.
In computerruimte alleen met de opdrachten bezig zijn. Opgegeven huiswerk altijd maken, dit wordt namelijk besproken de volgende les.

6 Nieuw vak Wie van jullie heeft op dit moment een eigen bedrijf of denkt hier over na? Zwart versus wit? Boek niet in boekenlijst, dus we gaan werken met handouts en voornamelijk met presentaties en opdrachten tijdens de les…..

7 Wat gaan we doen dit jaar?
Jaarverslag van een grote onderneming doornemen en zorgen dat jullie hem begrijpen (balans, verlies en winstrekening, current ratio, solvabiliteit). Aangifte doen bij belastingdienst, hoe doe je dat en natuurlijk: hoe betaal ik zo weinig mogelijk belasting! Hoe zet je een eigen bedrijf op? (Aanmelden KVK, VAR-verklaring, Wet- en regelgeving, Belastingdienst etc.) Ondernemingsplan schrijven. Natuurlijk eerst alle theorie doornemen om dit te kunnen doen.

8 Ondernemingsplan Je zet (fictief) je eigen bedrijf op en schrijft er een ondernemingsplan voor om de bank te overtuigen om jouw een lening te verstrekken. Hier beginnen we na de herfstvakantie mee.

9 Let´s go Vandaag doen we 4 dingen:
Doelen stellen middels de SMART-methode De 6 P’s bespreken Levenscyclus van een product bespreken Kijken hoe geschikt jullie zijn voor het ondernemerschap

10 Doelen stellen Je moet voor je een onderneming start een doel stellen. Helaas gaat dit vaak met woorden als; willen, proberen, hopen, wellicht, eventueel, misschien. Daarom moet een doel concreet, dit heet SMART: Specifiek, met targets. Meetbaar, achteraf moet je kunnen meten of je een doel hebt behaald. Acceptabel, is er draagvlak voor je doel? Realistisch, is het haalbaar? Tijdsgebonden, wanneer start je? welke fases ga je doorlopen? Wanneer is het doel bereikt?

11 Marketingmix (Kottler)
4/6 P’s: Product Prijs Promotie Plaats (Presentatie) (Personeel) Blz. 37

12 Levenscyclus en adoptiecurve
5 fasen Waar zit de Ipad van Apple(tablet) nu? Dit is een belangrijk gegeven, want waar richt jij je op (doelgroep)? Blz. 37

13 Huiswerk voor nu Maak de e-scan voor jezelf om te kijken wat jouw ondernemerskwaliteiten zijn. Dit kun je doen op: ondernemendheidstest/ Jullie hebben hiervoor 30 minuten. Alleen rechter komt eruit…. Wat zijn de uitkomsten? Wat vind je er zelf van?

14 4 denkstijlen volgens Hermann en Driessen
De pionier. Deze ondernemer bruist van ideeën en zoekt steeds nieuwe uitdagingen, met als drijfveer het verkrijgen van erkenning. Heeft over het algemeen minder oog voor details. De verkoper. Deze ondernemer zoekt voortdurend naar win-winsituaties, met als drijfveer acceptatie door zijn omgeving en het contact met mensen. Is over het algemeen minder goed in het nemen van snelle en zakelijke beslissingen. De manager. Deze ondernemer weet zijn bedrijf goed te structureren en de dagelijkse gang van zaken te beheren, met als drijfveer zijn verantwoordelijkheidsgevoel. Heeft vaak moeite met (grote) veranderingen. De vakman. Deze ondernemer kent zijn vakgebied door en door, is individualistisch en kritisch. Wil graag de beste zijn. Heeft wel vaak moeite met goed communiceren.

15 Huiswerk voor morgen Wat voor bedrijf zou jij (fictief) willen starten? Bedenk een SMART-doel voor je bedrijf


Download ppt "Ondernemen moet je doen"

Verwante presentaties


Ads door Google