De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Frans Motmans 2006. FM 20062 GPS GLOBAL ( Wereldwijd) GLOBAL ( Wereldwijd) POSITIONING (plaatsbepaling) POSITIONING (plaatsbepaling) SYSTEM SYSTEM.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Frans Motmans 2006. FM 20062 GPS GLOBAL ( Wereldwijd) GLOBAL ( Wereldwijd) POSITIONING (plaatsbepaling) POSITIONING (plaatsbepaling) SYSTEM SYSTEM."— Transcript van de presentatie:

1 Frans Motmans 2006

2 FM 20062 GPS GLOBAL ( Wereldwijd) GLOBAL ( Wereldwijd) POSITIONING (plaatsbepaling) POSITIONING (plaatsbepaling) SYSTEM SYSTEM

3 FM 20063 Enkele begrippen GPS werkt via satelliet GPS werkt via satelliet Satelliet was top geheim en handwerk Satelliet was top geheim en handwerk Elk object dat zweeft is satelliet, al 23000 Elk object dat zweeft is satelliet, al 23000 GPS Iridium satellieten worden in serie gemaakt GPS Iridium satellieten worden in serie gemaakt Bestaat al DPGS = mix satelliet en grondstations Bestaat al DPGS = mix satelliet en grondstations Selectieve Availability in 2000 afgeschaft = nauwkeuriger +/- 5m Selectieve Availability in 2000 afgeschaft = nauwkeuriger +/- 5m 19 e NAVASTAR GPS satelliet

4 FM 20064 Wat is GPS GPS (Global Positioning System) is een positie bepalingssysteem van de Amerikaanse strijdkrachten. GPS (Global Positioning System) is een positie bepalingssysteem van de Amerikaanse strijdkrachten. Het systeem bestaat uit een 24 - tal satellieten elk in een vaste baan om de aarde (ook kunstmanen genoemd) Het systeem bestaat uit een 24 - tal satellieten elk in een vaste baan om de aarde (ook kunstmanen genoemd) Elk van deze satellieten heeft een eigen signaal, dat wordt opgevangen door het GPS - systeem, Elk van deze satellieten heeft een eigen signaal, dat wordt opgevangen door het GPS - systeem, De ontvanger heeft een soort logboek van de banen die elk van de 24 satellieten beschrijft. De ontvanger heeft een soort logboek van de banen die elk van de 24 satellieten beschrijft.

5 FM 20065 Wat is GPS Door op een bepaald moment de positie van de satellieten te vergelijken met de tijd op het moment van aflezen, kan de ontvanger exact bepalen waar hij zich op dat moment bevindt. Door op een bepaald moment de positie van de satellieten te vergelijken met de tijd op het moment van aflezen, kan de ontvanger exact bepalen waar hij zich op dat moment bevindt. Door immers het snijpunt te nemen van minimaal drie satellieten krijg je een bepaald punt op de aardbol: je positie. Een vierde satelliet is nodig om de positie nauwkeurig te berekenen, maar hoe meer satellieten des te beter. Door immers het snijpunt te nemen van minimaal drie satellieten krijg je een bepaald punt op de aardbol: je positie. Een vierde satelliet is nodig om de positie nauwkeurig te berekenen, maar hoe meer satellieten des te beter.

6 FM 20066Satelliet In de ruimte geschoten met raket of space- shuttle In de ruimte geschoten met raket of space- shuttle Wegen tot 3 ton Wegen tot 3 ton Lancering horizontaal richting oosten, = draairichting aarde Lancering horizontaal richting oosten, = draairichting aarde Omtreksnelheid aarde bepaald mee startsnelheid = grootst evenaar Omtreksnelheid aarde bepaald mee startsnelheid = grootst evenaar Elliptischebaan = Orbit Elliptischebaan = Orbit

7 FM 20067 Satellieten voor Radio, TV

8 FM 20068 Hoe blijft satelliet in baan Hoe meer start energie hoe hoger Hoe meer start energie hoe hoger Snelheid kan aangepast in de ruimte Snelheid kan aangepast in de ruimte Hoe korter bij aarde hoe hoger de snelheid Hoe korter bij aarde hoe hoger de snelheid Op +/- 36 km bij 11.300 km/u = een omloop / 24 U, staat dus stil. Op +/- 36 km bij 11.300 km/u = een omloop / 24 U, staat dus stil.

9 FM 20069GLONASS-satelliet GLONASS (ГЛОНАСС) Russisch plaatsbepalingssysteem dat in verval raakte maar later weer werd opgepoetst, vergelijkbaar met het Amerikaanse GPS en het Europese Galileo. Het moet bij voltooiing bestaan uit een stelsel van 24 kunstmanen waarvan er 21 operationeel zijn en 3 reserve. GLONASS (ГЛОНАСС) Russisch plaatsbepalingssysteem dat in verval raakte maar later weer werd opgepoetst, vergelijkbaar met het Amerikaanse GPS en het Europese Galileo. Het moet bij voltooiing bestaan uit een stelsel van 24 kunstmanen waarvan er 21 operationeel zijn en 3 reserve.RussischGPSGalileokunstmanenRussischGPSGalileokunstmanen De eerste drie kunstmanen werden in oktober 1982 gelanceerd en sinds december 1983 is de eerste satelliet van het systeem operationeel. Alle satellieten zijn met Proton raketten gelanceerd vanaf de basis Tyuratam in Kazachstan. De eerste drie kunstmanen werden in oktober 1982 gelanceerd en sinds december 1983 is de eerste satelliet van het systeem operationeel. Alle satellieten zijn met Proton raketten gelanceerd vanaf de basis Tyuratam in Kazachstan.1982 1983Proton TyuratamKazachstan1982 1983Proton TyuratamKazachstan Als gevolg van de zwakke economische situatie in Rusland eind jaren '90 is het systeem sinds die tijd in verval geraakt. in 2007 moet het weer operationeel zijn. Als gevolg van de zwakke economische situatie in Rusland eind jaren '90 is het systeem sinds die tijd in verval geraakt. in 2007 moet het weer operationeel zijn.jaren '90 2007jaren '90 2007

10 FM 200610 GALILEO Galileo wordt het eigen Europese satelliet navigatie systeem. Galileo wordt het eigen Europese satelliet navigatie systeem. Galileo zal volledig interoperabel zijn met GPS. Galileo zal volledig interoperabel zijn met GPS. Galileo is echter een volledig civiel ontwikkeld en beheerd systeem. Galileo is echter een volledig civiel ontwikkeld en beheerd systeem. Standaard zal er op een dubbele frequentie worden uitgezonden. Standaard zal er op een dubbele frequentie worden uitgezonden. Bij een volledige constellatie bestaat Galileo uit 30 Medium Earth Orbit satellieten (MEO's), 27 daarvan zijn operationeel, 3 zijn reserve. De satellieten bevinden zich in 3 banen op 24.000 km hoogte (inclinatie tussen de 55 en 60 graden). Bij een volledige constellatie bestaat Galileo uit 30 Medium Earth Orbit satellieten (MEO's), 27 daarvan zijn operationeel, 3 zijn reserve. De satellieten bevinden zich in 3 banen op 24.000 km hoogte (inclinatie tussen de 55 en 60 graden). Een netwerk van 14 grondstations zal zorgen voor monitoring en up-links.. Een netwerk van 14 grondstations zal zorgen voor monitoring en up-links..

11 FM 200611Galileo Het plaatsbepalingsysteem Galileo is een satellietnavigatiesysteem dat gebouwd wordt door de Europese Unie als alternatief voor het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en het Russische GLONASS. Het systeem moet in 2008 in werking treden. Het plaatsbepalingsysteem Galileo is een satellietnavigatiesysteem dat gebouwd wordt door de Europese Unie als alternatief voor het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en het Russische GLONASS. Het systeem moet in 2008 in werking treden.satellietnavigatiesysteemEuropese UnieGlobal Positioning System GLONASS2008satellietnavigatiesysteemEuropese UnieGlobal Positioning System GLONASS2008 Het systeem is in eerste instantie bedoeld voor gebruik in civiele toepassingen, dit in tegenstelling tot het GPS-systeem, dat speciaal bedoeld is voor militaire toepassingen. Het systeem is in eerste instantie bedoeld voor gebruik in civiele toepassingen, dit in tegenstelling tot het GPS-systeem, dat speciaal bedoeld is voor militaire toepassingen.

12 FM 200612 Galileo Het systeem is in enkele opzichten beter dan GPS, met name: Het systeem is in enkele opzichten beter dan GPS, met name: Betere precisie voor alle gebruikers (mm-schaalprecisie) weet in welke broekzak je sleutels zitten. Betere precisie voor alle gebruikers (mm-schaalprecisie) weet in welke broekzak je sleutels zitten. Betere dekking van satellietsignalen op hogere geografische breedten (met name de Scandinavische landen profiteren hiervan) Betere dekking van satellietsignalen op hogere geografische breedten (met name de Scandinavische landen profiteren hiervan) In tijden van oorlog geen beperkingen van het systeem door de Amerikanen. In tijden van oorlog geen beperkingen van het systeem door de Amerikanen.

13 FM 200613 Nut voor gebruiker Galileo zal ook beschikken over tweewegcommunicatie tussen de satellieten en de grondstations, waarmee ontvangen noodsignalen doorgestuurd kunnen worden. Galileo zal ook beschikken over tweewegcommunicatie tussen de satellieten en de grondstations, waarmee ontvangen noodsignalen doorgestuurd kunnen worden. Het systeem kan (met gebruik van een speciale chip in het toestel, zoals telefoons) de locatie bepalen van de gebruiker en een bevestiging sturen dat hulp onderweg is. Het systeem kan (met gebruik van een speciale chip in het toestel, zoals telefoons) de locatie bepalen van de gebruiker en een bevestiging sturen dat hulp onderweg is.

14 FM 200614 27 satellieten in hun baan. Foto: ESA baan

15 FM 200615 Samengevat Het voorgaande is technisch, maar wat je mag onthouden is dat GPS of Galileo je kan helpen bij het vinden van je locatie en de richting die je zou moeten volgen om bij een bepaald doel te komen. Het voorgaande is technisch, maar wat je mag onthouden is dat GPS of Galileo je kan helpen bij het vinden van je locatie en de richting die je zou moeten volgen om bij een bepaald doel te komen. Immers, als een GPS of Galileo ontvanger weet waar je bent en waar je naartoe wilt, dan kan hij (mits je beweegt!) bepalen of je in de goede richting beweegt. Immers, als een GPS of Galileo ontvanger weet waar je bent en waar je naartoe wilt, dan kan hij (mits je beweegt!) bepalen of je in de goede richting beweegt. Een GPS of Galileo ontvanger is dus zeker geen kompas, maar puur een elektronisch hulpmiddel dat door zijn rekencapaciteit ook extra informatie kan geven, zoals snelheid, waarschijnlijke aankomsttijd en afgelegde afstand. Een GPS of Galileo ontvanger is dus zeker geen kompas, maar puur een elektronisch hulpmiddel dat door zijn rekencapaciteit ook extra informatie kan geven, zoals snelheid, waarschijnlijke aankomsttijd en afgelegde afstand.

16 FM 200616 Toch opletten Veiligheid is een aspect dat bij GPS zeer belangrijk is. Veel GPS - Galileo ontvangers waarschuwen dan ook bij het opstarten dat het geen levensreddend materiaal is. Batterijen kunnen opraken en elektronica kan beschadigen. Veiligheid is een aspect dat bij GPS zeer belangrijk is. Veel GPS - Galileo ontvangers waarschuwen dan ook bij het opstarten dat het geen levensreddend materiaal is. Batterijen kunnen opraken en elektronica kan beschadigen. Kortom: neem altijd een kompas en kaart mee, naast je ontvanger. Kortom: neem altijd een kompas en kaart mee, naast je ontvanger.

17 FM 200617 GPS ontvanger voorkant A. Touchscreen A. Touchscreen B. Laadlampje B. Laadlampje C. Aan / uit knop C. Aan / uit knop

18 FM 200618 GPS ontvanger achterkant D. Externe antenne- aansluiting D. Externe antenne- aansluiting E. Luidspreker E. Luidspreker F. USB-aansluiting F. USB-aansluiting G. Geheugenkaart (SD-kaart)- sleuf G. Geheugenkaart (SD-kaart)- sleuf H. Voedingsaansluiting H. Voedingsaansluiting I. Reset-knop I. Reset-knop J. Hoofdtelefoonaansluiting J. Hoofdtelefoonaansluiting Batterij Lithium-Ion 2 uur Batterij Lithium-Ion 2 uur

19 FM 200619 Hoofdmenu

20 FM 200620 Navigeer naar

21 FM 200621 Navigeren naar …

22 FM 200622 Navigeren naar … Dag Nacht

23 FM 200623 Mogelijkheden

24 FM 200624 Altijd op de juiste weg Frans Motmans 2006


Download ppt "Frans Motmans 2006. FM 20062 GPS GLOBAL ( Wereldwijd) GLOBAL ( Wereldwijd) POSITIONING (plaatsbepaling) POSITIONING (plaatsbepaling) SYSTEM SYSTEM."

Verwante presentaties


Ads door Google