De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Informatie voor cliëntondersteuners Wmo. Inhoud 1.Cijfers en feiten. 2.Wat is vergeetachtigheid en wat is dementie? 3.Hoe herken ik dementie? 4.Verschillende.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Informatie voor cliëntondersteuners Wmo. Inhoud 1.Cijfers en feiten. 2.Wat is vergeetachtigheid en wat is dementie? 3.Hoe herken ik dementie? 4.Verschillende."— Transcript van de presentatie:

1 Informatie voor cliëntondersteuners Wmo

2

3 Inhoud 1.Cijfers en feiten. 2.Wat is vergeetachtigheid en wat is dementie? 3.Hoe herken ik dementie? 4.Verschillende vormen. 5.Wat doe ik bij een vermoeden van dementie? 6.Hoe ga ik om met mensen met dementie? 7.Meer weten over dementie en andere handige tips. 8.Quiz.

4 Enkele cijfers & feiten ruim 260.000 mensen, in 2040 500.000 mensen! Men leeft gemiddeld 8 jaar met de ziekte Kans 1 op 5 dat men dementie krijgt, vrouwen zelfs 1:3 12.000 jongeren met dementie (< 65 jaar) 70% met dementie woont thuis 51% van de mantelzorgers is overbelast 300.000 mantelzorgers geven meer dan 20 uur zorg per week

5 1.Wat is vergeetachtigheid? Vergeetachtigheid is lastig: waar ligt..., hoe heet..., wat moet ik...? Oorzaken: oudere leeftijd, geneeslmiddelen, voeding, ziekten, stress, te weinig prikkels Actie: herhalen, agenda, concentreren, ezelsbruggetje, training

6 2.Wat is wat is dementie ? Dementie is veel meer dan vergeten Dementie is een ernstige stoornis in de informatieverwerking door de hersenen Dementie ontregelt het dagelijks leven Dementie is niet te genezen

7 Veel gestelde vraag: “Is dementie hetzelfde als de ziekte van Alzheimer?”

8 Er zijn vele vormen van dementie Belangrijkste vormen: Alzheimer (70%) Vasculaire dementie Fronto temporale dementie Lewy body dementie Antwoord: nee!

9 2. Hoe herken ik dementie? Bekijk het filmpje: de 10 signalen van dementie op youtube https://www.youtube.com/watch?v=kWzJJvp_7yQ 1.Ernstige vergeetachtigheid, bv eigen kinderen niet herkennen 2.Gedragsveranderingen, bv ontkennen van het probleem 3.Taalproblemen bv moeite om een gesprek te voeren 4.Problemen met dagelijks handelen, bv omgaan met geld

10 Waar drinkt u koffie uit?

11 3. Wat doe ik bij een vermoeden van dementie? Bij een vermoeden van dementie, ook wel niet pluis gevoel, is het van belang om hiervan melding te maken. Verwijs mantelzorgers naar huisarts.

12 4.Hoe ga ik om met iemand met dementie? Wees vriendelijk en geduldig Maak oogcontact Stel 1 vraag tegelijk Vermijd discussies

13 Meer weten over dementie? 10 tips voor het keukentafelgesprek voor mantelzorgers (blauwe kaartje) Tips voor het keukentafelgesprek voor wmo-consulenten (groene kaartje) Omgangstips/hoe herken je dementie?

14 Meer weten over dementie? praktische tips het dagelijkse leven (www.alzheimerassistent.nl) de 10 meest gestelde vragen over goede dementiezorg (www.10vragenbijdementiezorg.nl) http://www.youtube.com/watch?v=lokBQ9kdvyY ervaar zelf dementie (www.alzheimerexperience.nl)

15 Wat was de kleur van het overhemd van mijnheer? Wat zit op schoot bij mevrouw? Wie draagt een bril?

16

17 Bedank voor uw aandacht


Download ppt "Informatie voor cliëntondersteuners Wmo. Inhoud 1.Cijfers en feiten. 2.Wat is vergeetachtigheid en wat is dementie? 3.Hoe herken ik dementie? 4.Verschillende."

Verwante presentaties


Ads door Google