De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Solliciteren deel 2 Het gesprek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Solliciteren deel 2 Het gesprek."— Transcript van de presentatie:

1 Solliciteren deel 2 Het gesprek

2 Gefeliciteerd… Je bent uitgenodigd voor het gesprek..wat nu..
Gesprek voorbereiden Gesprek voeren Na het gesprek

3 Sollicitatiegesprek voorbereiden
Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek is belangrijk. Bereid u voor op de vragen die u kunt krijgen. Kies uw kleren alvast uit en zoek uit hoe u bij het bedrijf komt.

4 Kleding als u op solliciatiegesprek gaat
Zoek ruim van tevoren de kleren uit die u wilt aantrekken bij uw sollicitatiegesprek. Denk ook aan sokken, panty's, stropdas, jas en tas. Strijk van te voren uw kleding. Draag kleding die prettig zit, maar er wel verzorgd uitziet. Doe geen te kleine, te blote of versleten kleding aan. Vergeet ook niet om aandacht te besteden aan uw schoenen. Poets deze eventueel voordat u op gesprek gaat. Zorg ervoor dat uw kleding past bij de baan en het bedrijf. Om dit te kunnen bepalen, bekijkt u de bedrijfsinformatie die u voor uw sollicitatie heeft verzameld. Moet de kleding heel netjes zijn (pak en stropdas of jasje en rok/broek) of mag het wat losser?

5 U kunt maar een keer een eerste indruk maken….
Uiterlijke verzorging als u op sollicitatiegesprek gaat Zorg voor een frisse adem tijdens het solliciatiegesprek Poets uw tanden voordat u op sollicitatiegesprek gaat. Heeft u een snoepje of kauwgom in uw mond? Vergeet die dan niet voor het sollicitatiegesprek weg te gooien.

6 Voorkom transpiratiegeur tijdens het sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Zorg ervoor dat u zich niet hoeft te haasten en dat u niet te warme kleding aan heeft. Daardoor kunt u extra gaan transpireren. Transpireert u snel? Douch dan voordat u weggaat, trek luchtige kleding aan en doe altijd deodorant op. Overige tips voor uiterlijke verzorging Make-up kan heel verzorgd zijn. Maar te veel make-up kan afleiden en storend zijn. Maak u daarom naturel op en gebruik geen felle kleuren. Zorg ervoor dat u nagels schoon zijn en netjes geknipt. Was en kam uw haar voordat u op sollicitatiegesprek gaat. Een geurtje opdoen kan zelfvertrouwen geven. Spuit niet te veel parfum of aftershave op.

7 Waar is het solliciatiegesprek?
Zorg ervoor dat u op tijd bent. Te laat komen is een slechte start. Zoek van tevoren uit waar u moet zijn en hoe u daar komt. Het is handig om de reis alvast een keer op proef te maken. Zo weet u wat u kunt verwachten en dat scheelt stress op de dag zelf. Wat neemt u mee naar het sollicitatiegesprek? Leg van tevoren de volgende dingen klaar en neem ze mee naar het sollicitatiegesprek: advertentie/vacature; belangrijkste bedrijfsinformatie; uw brief en cv; de vragen die u heeft bedacht; blocnote en een pen; uw agenda; diploma's, getuigschriften, certificaten, referenties (als daarom is gevraagd); de uitnodigingsbrief (voor het adres, het telefoonnummer en de naam van uw gesprekspartner). Zorg dat u een nette tas heeft om de spullen mee te nemen. Gebruik hiervoor geen plastic tas of boodschappentas.

8 Houding http://www.youtube.com/watch?v=fvLoNzIrRc8

9 Onderdelen van het sollicitatiegesprek
Het sollicitatiegesprek bestaat uit de volgende onderdelen: Inleiding De inleiding is bedoeld om u op uw gemak te stellen. Meestal is het een vraag of opmerking over het weer, het verkeer of uw reis. Bijvoorbeeld: heeft u het gemakkelijk kunnen vinden? Voorstellen Uw gesprekspartner stelt zichzelf en het bedrijf aan u voor. U stelt uzelf aan uw gesprekspartner voor. Informatie over het bedrijf en het cv Uw gesprekspartner vertelt over het bedrijf en over de functie. Daarna neemt hij of zij uw cv door en stelt daar vragen over. Die vragen kunnen ook gaan over uw privé-situatie. Vragen over om te kijken of u geschikt bent voor de functie U krijgt vragen over uw kwaliteiten. Bijvoorbeeld hoe u een bepaalde situatie zou aanpakken of een bepaald probleem zou oplossen. Vragen over de motivatie voor de functie en het bedrijf Uw gesprekspartner vraagt u uit te leggen waarom u juist in deze functie wilt werken en waarom u voor dit bedrijf heeft gekozen. Overige vragen U kunt nu zelf vragen stellen over zaken waarover u meer wilt weten. Afsluiting De gesprekspartner sluit het gesprek af en vertelt hoe het verder gaat. Bijvoorbeeld of er een tweede ronde gesprekken volgt of dat de sollicitanten een test moeten doen. Hij vertelt ook wanneer u hoort of u de eerste ronde bent doorgekomen of de baan heeft gekregen.

10 Moeilijke vragen beantwoorden
Tijdens een sollicitatiegesprek is bijna iedereen zenuwachtig. Dat is normaal. Maar van sommige situaties en vragen kunt u meer gespannen raken dan anders. Het helpt als u zich hierop voorbereidt. Neem rustig de tijd om na te denken over moeilijke vragen en schrijf positieve antwoorden op. Krijgt u tijdens het sollicitatiegesprek zo’n vraag, dan heeft u een antwoord klaar. Bedenk het volgende: Van welke vragen word ik zenuwachtig? Waarom? Wat is onduidelijk in mijn verleden? Welke moeilijke vragen kan ik verwachten over mijn cv? Welke situaties vind ik vervelend? (lang wachten, vijf mensen tegenover u)

11 Er zijn een aantal vragen die tijdens sollicitatiegesprekken vaak naar voren komen..
1.    Vertel eens iets over jezelf  Op 1 staat de vraag “Vertel eens iets over jezelf?”. Probeer op deze vraag niet je hele levensverhaal te gaan vertellen; houd het gerelateerd aan de baan waarop je solliciteert. Je krijgt met deze vraag de vrijheid om zelf wat te vertellen. Wees spontaan, laat blijken wat je leuk vindt (en waarom je dat leuk vindt). Natuurlijk mag je iets over jouw hobby’s vertellen.  2.    Wat weet je over onze organisatie?  Kijk voordat je een sollicitatiegesprek hebt even op de website van het desbetreffende bedrijf. Zo laat je je interesse blijken en kan je gerichte vragen stellen over het bedrijf.  3.    Waarom wil je bij dit bedrijf werken?  Gebruik de research die je voor vraag 2 al gedaan hebt. Heb je wat gehoord van andere werknemers? Maak je zelf gebruik van de producten? Ben je op zoek naar een creatieve baan en is dit precies wat zij bieden? Vertel dit!  4.    Wat denk je dat deze functie inhoudt?  Vertel wat je weet op basis van wat de vacature bijvoorbeeld vermeld. Als je al iets hebt gehoord van andere werknemers kan je wellicht een nog gedetailleerdere beschrijving geven. Zeg het niet als je het echt niet zeker weet – straks denken ze nog dat je solliciteerde naar een taak die niet in het pakket zit en lijk je niet geïnteresseerd. 5.    Wat spreekt je in deze functie wel/niet aan?  Noem (natuurlijk) meer positieve als negatieve punten. 

12 6.    Wat zijn jouw sterktes?  Bedenk voor het gesprek alvast een aantal sterktes die je kan onderbouwen met een voorbeeld.  7.    Wat zijn jouw zwaktes?  Je kan natuurlijk je zwaktes een positieve draai geven (“Ik ben perfectionistisch”), maar er is ook niks mis met het toegeven dat je niet perfect bent en graag iets zou willen leren.  8.    Hoe functioneer je in een team?  Vertel in wat voor omgeving jij het liefste werkt, wat je kan storen aan collega’s.. Dit klinkt misschien als het graven van je eigen graf, maar als de omgeving en je collega’s niet bij je passen wil je deze baan misschien niet hebben.  9.    Wat maakt jou geschikt voor deze functie?  Onderbouw waarom jij geschikt bent voor deze functie. Heb jij kennis die zij nodig hebben? Kom je net uit school en ben je nog fris? Heb je veel ervaring opgedaan op een bepaald gebied?  10.    Wat onderscheidt jou van anderen?   Noem alle positieve punten met betrekking tot jou en deze functie. Onderstreep nog een keer jouw sterktes, vertel nog eens waarom deze functie jou zo aanspreekt en laat nog eens blijken dat deze werkgever jou erg leuk lijkt. 

13 opdrachten Bereid het gesprek voor wat je straks gaat voeren , wijs iemand aan uit je groep en get the job done… Maak de verschillende testen, ook handig voor slc en praktijk…

14

15 Beter dan dit…


Download ppt "Solliciteren deel 2 Het gesprek."

Verwante presentaties


Ads door Google