De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ZUCSU ? Dr. Pelckmans M- Christine A.Z. Sint Maarten - Campus Duffel - Campus Mechelen ZUCSU ?

Verwante presentaties


Presentatie over: "ZUCSU ? Dr. Pelckmans M- Christine A.Z. Sint Maarten - Campus Duffel - Campus Mechelen ZUCSU ?"— Transcript van de presentatie:

1 ZUCSU ? Dr. Pelckmans M- Christine A.Z. Sint Maarten - Campus Duffel - Campus Mechelen ZUCSU ?

2 ZUC ZUC ker, ZUC cero

3 ZUCSU ZUC ker, ZUC chero SU iker, SU cre, SU gar …..

4 SUIKER  Jaarlijks verbruik van 40 kg per jaar per persoon  ¼ in de huishouding  ¾ in industrieel bereide voeding  Tekort aan inname van gezonde natuurlijke koolhydraten  Crashdiëten  Niet gecontroleerde studies  Toename van consumptie van zoetstoffen  Toevoeging van (verborgen) suikers : voedselindustrie  Verslaving aan suiker  Hoge inname vooral door frisdranken, gesuikerde zuivelproducten, snoepgoed  4 Kcal / gram

5  Verwikkelingen :  Overgewicht, Hart en Vaatziekten, Diabetes Mellitus type 2  Voorstellen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) :  beperken van de toegevoegde suikers tot 25 gr/dg (of 100 kcal/dg)  Betere informatie op het food label of etiket  Belastingen op suikerrijke producten  Is deze norm van 5% haalbaar ?

6 Nubel en Suiker Analyseprogramma rond suikers - analyse naar de daling van suikerverbruik in de voeding - onderzoek naar alle afzonderlijke mono- en disachariden - opsplitsing van de verschillende suikertypes Analyse van de ingrediënten in de voeding zal hierdoor verbeterd worden.

7 Diabetes Mellitus of Suikerziekte  België 8% van de bevolking : mensen met diabetes  Wereldwijd 382 M (201  Stijging van 55% wordt verwacht voor 2035 : 952M mensen met diabetes !  Type 2  De ziekte van onze huidige consumptiemaatschappij  Gezond eten = preventie  Type 1  Geen preventie  Gezond eten = deel van een goed diabetes management

8 Misverstanden en Obstakels  Diabetes is geen allergie  Koolhydraten = energiebron  Diabetes dieet ≠ dieet = gezonde voeding  Kennis omtrent het koolhydratencontent van de voedingsmiddelen  Thuis  Op restaurant  Op reis

9 Quality of Life Men kiest niet voor Diabetes

10 Een maatschappij vol contrasten..

11 Waarin ZUCSU zijn klontje wil bijdragen Een maatschappij vol contrasten..

12 Uit eten gaan, op reis gaan moet mogelijk zijn mits …. Communicatie tussen mensen met diabetes, artsen, paramedici en departementen van de gezondheidszorg en mensen uit de horeca, voedselindustrie, bedrijven Communicatie tussen ZUCSU en Nubel

13 Samen met onze chefs  Op stap naar begrip, communicatie en kwaliteit.  Mits Logistieke en financiële ondersteuning

14 Dr. Pelckmans MC ZUCSU BVBA Gezonde Voeding voor iedereen Koolhydraatvriendelijk eten van restaurant tot bistro

15 Het ZUCSU ratingssysteem  Filosofie : Elke persoon met diabetes moet zoals iedereen uit eten kunnen gaan zonder in te boeten omtrent zijn suikerregeling  Restaurants engageren zich de criteria van ZUCSU te volgen (3 klontjes)  In samenwerking met Gault&Millau is de ZUCSU gids werkelijkheid geworden in 2014.

16 ZUCSU RATING – 1 Klontje  ELKE Horecazaak MOET hieraan voldoen :  Basiskennis omtrent diabetes  Minimale regels i.v.m. bediening, brood, sauzen  Discretie  Vingerdoekje

17 ZUCSU RATING – 2 Klontjes  Idem als voor 1 klontje +  Gerechten op de kaart met KH content door ZUCSU berekend met gebruik van de NUBEL voedseldatabank  Afzonderlijke kaart is mogelijk – reden om zich kenbaar te maken als hebbend diabetes of zijnde ZUCSU lid.

18 ZUCSU RATING - 3 Klontjes  Idem als voor 1 en 2 klontjes  Menukaart met KH porties met melding waar 2/3 van de KH beginnen  Glucosemeters, Insulinepompen, APPS belangrijke hulpmiddelen

19 Koolhydraten content en NUBEL  Berekeningen via Nubel (Belgische voedingsmiddelentabel en merknamen databank)  Uitdagend :  Geen patiënten, geen consumenten  Nieuwe producten, nieuwe merken  Elke chef heeft zijn eigen producten  Moeilijkheden  Drie ledige communicatie Nubel & Zucsu & Horeca : werkdruk  Eigen, persoonlijke database voor elke deelnemende horecazaak  Tijdrovende opzoekingen die stuiten op verschillende Informatie naargelang de gebruikte database

20 Ingrediënten (Dauphineaardappel) Aardappel, gekookt15,00g Bloem alle toepassingen16,00g Boter5,00g Kippeneidooier, rauw0,25van 1 ei Kippeneiwit, rauw1,00g Paneermeel2,00g Water, Belgisch10,00g

21 Berekeningen per portie of per 100 gr. Kcal Koolhydraten tot , ,9g Suikers, totaal0,30,6g Zetmeel17,332,3g Vezels, totaal0,61,2G

22 Obstakels en Misverstanden  Problemen :  Chefs gebruiken meer diverse producten  Opzoekingen naar ontbrekende data tijdrovend (financiële druk).  Vergroten van de databank  Misverstanden  De samenstelling van voedselbestanddelen zeer verschillend kunnen zijn naargelang de databank in de wereld  Uniformiteit ? Consensus ?  Het bundelen van inspanningen en feed back tussen NUBEL en ZUCSU  “ Speciale gelegenheden “ worden een mooie dag

23 Toekomst ? Dromen ?  In samenwerking met NUBEL, wereldprimeur  Uitbreiding in eigen land  Stimulans voor de chefs  Steun  Kwaliteitslabel  Interesse van het buitenland groeit  Eén internationaal label voor de ganse wereld  Consensus voor de voedseltabellen ?

24 WERELD DIABETES DAG 14 november Stop de diabetes epidemie – dit jaar staat de voeding in het spotlicht, Vele van onze chefs zullen op deze dag en zelfs de ganse week een speciaal menu met berekeningen presenteren. Lijst beschikbaar vanaf op 08/11/2015 op Start van de verkoop van de nieuwe gids – Presentatie op 12 november aan de pers. Via apotheek Via

25 ZUC-SU : ZUCSU - Steun de berekeningen met Nubel (prijzen op aanvraag) - Gids vanaf 14/11/2015 te koop bij of apotheek - Steunend lid ZUCSU (1€/maand) : 12€/jaar excl. BTW - Inlichtingen -


Download ppt "ZUCSU ? Dr. Pelckmans M- Christine A.Z. Sint Maarten - Campus Duffel - Campus Mechelen ZUCSU ?"

Verwante presentaties


Ads door Google