De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voeding & Vertering. 15.1 Broodje gezond Additieven / hulpstoffen, giftige stoffen, ADI-waarde 15.2 Klein, kleiner, kleinst Enzymen, mond, maag, 12-vingerige.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voeding & Vertering. 15.1 Broodje gezond Additieven / hulpstoffen, giftige stoffen, ADI-waarde 15.2 Klein, kleiner, kleinst Enzymen, mond, maag, 12-vingerige."— Transcript van de presentatie:

1 Voeding & Vertering

2 15.1 Broodje gezond Additieven / hulpstoffen, giftige stoffen, ADI-waarde 15.2 Klein, kleiner, kleinst Enzymen, mond, maag, 12-vingerige darm, dunne darm, dikke darm 15.3 zonder water gaat het niet Hydrolyse, eiwitten, koolhydraten, vetten 15.4 ‘binnenlaten’ Werking darmen, bescherming 15.5 cellen hebben altijd honger Verbranding, glucose, glucagon

3 15.1 Meststoffen (bladgroenten) Nitraat  nitriet, nitriet + aminen  nitrosaminen kan kanker veroorzaken in maag darm kanaal Hoe sneller door je darm,... Hoe minder contact met... Hoe minder kans op... Aardappelen & peulvruchten koken Fasine (rode bloedcellen samenklonteren)

4 15.1 ADI – waarde Aanvaardbare Dagelijkse Iname (mg/kg lichaamsgewicht) Additieven / hulpstoffen Conserveringsmiddelen (vb sulfiet  hoofdpijn) Antioxidanten (tegengaan ranzigheid) Emulgatoren / Stabilisatoren (stabiele toestand) Kleurstoffen Geur en smaakstoffen Etc.. BINAS 82C (e-nummers) & 95BC ADI waarden

5 15.2

6 15.1

7 15.2 Directe opname in bloed zonder vertering Monosacchariden Water Zouten Vitaminen

8 15.2 Belangrijkste groepen voedingsstoffen Eiwitten (proteinen) Koolhydraten Vetten Water Mineralen (zouten) Vitaminen (Voedingsvezels)

9 15.2 Klein, kleiner, kleinst

10

11 enzym substraat

12 Mond Speekselklieren Water, slijm (mucine) en amylase Afbreken polysachariden (glucoseketens)

13

14 Gaster (maag) Maagsap (slijm, HCl, peptase (pepsine) Eiwitketens in kleinere ketens (maag) slijm  beschermt maagwand Waarom niet gelijk actief enzym? Oesofagus (slokdarm)

15 15.1

16

17 Duodenum (12-vingerige darm) ~25cm lang NaHCO3 (pH ↑ ~ >7) Gal (hemoglobine / cholesterol) Lipase (omzetting vetmoleculen) Oa amylase (Alweer? Waarom?) Voortzetting koolhydraat en eiwitvertering Pancreas (alvleesklier) galblaas Hepar (lever)

18

19

20 Ileum / Jejenum (dunne darm) darmsappen Voortzetting vertering

21

22

23 Colon (dikke darm) Resorptie vocht! Bacterien (Vitamine K  waarvoor nodig?) Afgestorven cellen, dode en levende bacterien Bilirubine (afbr. Hemoglobine)  kleur feces

24

25 15.3 Bouwstoffen Brandstoffen Reservestoffen

26 15.3 Belangrijkste groepen voedingsstoffen Eiwitten (proteinen) Koolhydraten Vetten Water Mineralen (zouten) Vitaminen (Voedingsvezels)

27 15.3 Vertering Polymeren  lange ketens gelijke moleculen Hydrolyse ‘splitsen met water’

28 15.3

29 Belangrijkste groepen voedingsstoffen Eiwitten (proteinen) Koolhydraten Vetten Water Mineralen (zouten) Vitaminen (Voedingsvezels)

30 Eiwitten bestaan uit Aminozuren Isoleucine (Ile)Fenylalanine (Phe) Leucine (Leu)Threonine (Thr) Lysine (Lys)Tryptofaan (Trp) Methionine (Met)Valine (Val) Alanine (Ala)Glutaminezuur (Glu) Arginine (Arg)Glycine (Gly) Asparagine (Asn)Histidine (His) Asparaginezuur (Asp)Proline (Pro) Cysteïne (Cys)Serine (Ser) Glutamine (Gln)Tyrosine (Tyr) Essentieel Niet - Essentieel

31 Eiwitten bestaan uit Aminozuren Aminogroep (-NH 2 ) Carbonzuur Groep (-COOH)

32 aminozuren Waar vindt de hydrolyse plaats? En hoe ziet het eindresultaat eruit?

33 Eiwitten bestaan uit Aminozuren

34 Verteren van eiwitten Enzymen

35 Eiwitten bestaan uit Aminozuren

36 Eiwitten bestaan uit Aminozuren aminozuren> 1000 aminozuren

37 Eiwitten bestaan uit Aminozuren - Temp - pH ---> waterstof en zwavelbruggen verbroken denatureren  vb koken van een ei

38 Eiwitten bestaan uit Aminozuren Verbreking door hydrolyse  reactie andere kant op!

39 Verteren van eiwitten Enzymen

40

41 Belangrijkste groepen voedingsstoffen Eiwitten (proteinen) Aminozuren (amino *-NH 2 & carbonzuurgroep *-COOH) Koolhydraten C x (H 2 O) y vb C 6 H 12 O 6 (glucose) saccharose, ribose, zetmeel etc Vetten Water Mineralen (zouten) Vitaminen (Voedingsvezels) 15.2

42 Koolhydraten zijn verbindingen van Koolstof (C) Waterstof (H) Zuurstof (O). De algemene formule is: C x (H 2 O) y. Het bekendste voorbeeld is glucose (C 6 H 12 O 6 ) BINAS 67A  mono sachariden, di sachariden, polysachariden 15.2

43

44 Jood kan ingebouwd worden Slecht afbreekbaar

45 15.2 Hydrolyse

46

47 Belangrijkste groepen voedingsstoffen Eiwitten (proteinen) Aminozuren (amino *-NH 2 & carbonzuurgroep *-COOH) Koolhydraten C x (H 2 O) y vb C 6 H 12 O 6 (glucose) saccharose, ribose, zemeel etc Vetten glycerol + 3 zetzuren Water Mineralen (zouten) Vitaminen (Voedingsvezels) 15.3

48 Verzadigd vetten: bevorderen afzetting cholesterol Onverzadigd vet: bevorderen afbraak afgezet cholesterol Essentiele onverzadigde vetzuren vb: linolzuur

49 15.1

50 15.3 diglyceride monoglyceride Fout in de structuur formule

51 Extra opgaven

52

53

54 Waar wordt het bloed van het Ileum naartoe gebracht? Naar de Hepar (lever) In de lever worden onder andere schadelijke stoffen onschadelijk gemaakt of opgeslagen en wordt een overdaad aan glucose omgezet in glycogeen. Alleen de endeldarm is niet verbonden met de poortader. Bevat dit O2-rijk of O2 arm bloed? O2 arm Hoe heet dit bloedvat? Poortader Extra opgaven

55 Zullen deze chylomicronen in water oplosbaar zijn? Omdat vetten niet oplosbaar zijn in water en dus ook niet oplosbaar zijn in bloedplasma, worden deze vetten omgeven door lipoproteïnen. Hierdoor zijn vetten wel oplosbaar in bloedplasma. Komen deze verteringsproducten uiteindelijk in de bloedbaan terecht? Zo ja, waar? Vetten die door de lymfevaten worden opgenomen worden via lymfe vervoerd. Deze monden uit in de ondersleutelbeen- Ader (bovenste holle ader) Extra opgaven

56 Waarom worden vetzuren middels deze omweg opgenomen in het inwendige milieu en niet direct in de bloedbaan? Vetzuren en aminozuren hebben beide een zuurgroep. Aminozuren hebben echter ook een aminogroep. Deze aminogroep is basisch. Door de aminogroep en de zuurgroep verhogen aminozuren de pH van bloed niet wanneer ze worden opgenomen in de bloedbaan. Vetzuren hebben alleen een zuurgroep. Vetzuren zouden de pH van bloedplasma wel beïnvloeden als deze zouden worden opgenomen in de bloedbaan. Vetzuren, glycerol en monoglyceriden worden daarom op een andere manier opgenomen dan aminozuren of monosachariden.

57 15.5 Geen eten... Geen energie?

58 kg glycogeen +/- dag

59 15.5 Glycogeenvoorraad Vetvoorraad Hersenen & RB... Alleen glucose

60 15.5 Glycogeenvoorraad Vetvoorraad Hersenen & RB... Alleen glucose Gluconeogenese: uit niet-koolhydraat bronnen als aminozuren en glycerol wordt glucose gemaakt Deaminering (16.3) Zuurgroep...  glucose Inefficient!! 100gr eiwit 55 gr glucose

61 15.5 Zelf ‘etende’ cellen Schildklier & nieren

62 endocytose exocytose

63 15.5 Geen eten... Spieren... Eiwitten...

64 HUISWERK HUISWERKdi , 6, (9), 11ab, 12, 13, 14, 15, , 4, 5, (6), 7, 9 (gebruik BINAS!), 10, 11, 12, 13, t/m 11 (11a  antw C = maltase ipv *ose) t/m , 5, 6, 7, 8, 9

65 extra Belangrijkste groepen voedingsstoffen Eiwitten (proteinen) Aminozuren (amino *-NH 2 & carbonzuurgroep *-COOH) Koolhydraten C x (H 2 O) y vb C 6 H 12 O 6 (glucose) saccharose, ribose, zemeel etc Vetten glycerol + 3 zetzuren Water bouwstof, transport, temperatuur etc Mineralen (zouten) Vitaminen (Voedingsvezels)

66 Mineralen Ionen  geladen atoom (Cl - Na + etc) Protonen (+) kern, elektronen (-) NaCl  keukenzout extra

67 Mineralen Ionen  geladen atoom (Cl - Na + etc) Protonen (+) kern, elektronen (-) mineraal (ion) naambetekenis Na + K + natrium kalium doorgeven van impulsen in de zenuwbanen Mg 2+ magnesiumzit in chlorofyl bij planten Ca 2+ calciumzit in onze botten. Fe 2+ ijzeraanwezig in rode bloedlichaampjes NO 3 - nitraatvoor aanmaak van aminozuren en proteïnen PO 4 3- fosfaatvoor aanmaak nieuwe DNA moleculen Cl - chlorideaanmaak zoutzuur in onze maag extra

68 Belangrijkste groepen voedingsstoffen Eiwitten (proteinen) Aminozuren (amino *-NH 2 & carbonzuurgroep *-COOH) Koolhydraten C x (H 2 O) y vb C 6 H 12 O 6 (glucose) saccharose, ribose, zemeel etc Vetten glycerol + 3 zetzuren Water bouwstof, transport, temperatuur etc Mineralen (zouten) Vitaminen (Voedingsvezels) extra

69

70 Belangrijkste groepen voedingsstoffen Eiwitten (proteinen) Aminozuren (amino *-NH 2 & carbonzuurgroep *-COOH) Koolhydraten C x (H 2 O) y vb C 6 H 12 O 6 (glucose) saccharose, ribose, zemeel etc Vetten glycerol + 3 zetzuren Water bouwstof, transport, temperatuur etc Mineralen (zouten) Vitaminen (Voedingsvezels)Bescherming tegen ?? extra


Download ppt "Voeding & Vertering. 15.1 Broodje gezond Additieven / hulpstoffen, giftige stoffen, ADI-waarde 15.2 Klein, kleiner, kleinst Enzymen, mond, maag, 12-vingerige."

Verwante presentaties


Ads door Google