De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Draaitabellen in Excel Rotterdam, 6 december 2011 drs. ing. M.M.A. Scheepers Instituut voor Management Opleidingen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Draaitabellen in Excel Rotterdam, 6 december 2011 drs. ing. M.M.A. Scheepers Instituut voor Management Opleidingen."— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Draaitabellen in Excel Rotterdam, 6 december 2011 drs. ing. M.M.A. Scheepers Instituut voor Management Opleidingen m.m.a.scheepers@HR.nl www.med.hro.nl/scmma

2

3 In dit college: Inleiding Eenvoudige analyses Rechte tellingen en grafieken t.b.v. rapportages Opzet en indeling van een Excel-werkblad Data blad Analyse blad Leesmij Draaitabellen Opdracht

4 Voorbeeld: vragenlijst ingevuld door 25 studenten:

5 Wat kunnen we uit deze resultaten halen? “rechte tellingen”

6 Tips bij de verwerking van gegevens in Excel: (1) Zet alle (ruwe) data op één apart tabblad! Indien het om enquêtes gaat: zet de antwoorden van één respondent op één regel. Iedere kolom is één variabele (zie voorbeeld) hernoem dit tabblad (bijvoorbeeld “data”)

7 Alle berekeningen (en eventueel grafieken) op een apart tabblad Alle berekeningen (en grafieken zijn gebaseerd op celverwijzingen naar het data-tabblad Als er iets verandert in de data, veranderen alle berekeningen en grafieken automatisch mee Op deze manier kun je al een opzet maken van je rapportage op het moment dat je nog niet alle enquêtes verzameld hebt. Tips bij de verwerking van gegevens in Excel: (2) Tel het aantal keer “m” in de cellen B3 t/m B27 op het tabblad “data”

8 Maak een zogenaamd “leesmij” (of “readme”) tabblad, waarop je bijzonderheden vermeld, zoals: Versie van de data (is de data definitief of niet?) Onderzoeksverantwoording Aandachtspunten m.b.t. analyses /grafieken Maak regelmatig een back-up!! Tips bij de verwerking van gegevens in Excel: (3)

9 Maar wat als we verschillende vragen (variabelen) met elkaar gaan combineren? Verschilt de gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen? Antwoorden mannen anders op de stellingen dan de vrouwen? Is het merendeel van de personen die het met de eerste stelling eens is, ook eens met de volgende stellingen? Is er een verband tussen de schoenmaat en het antwoord op stelling 3? Etc. etc. Draaitabellen!!!

10 Draaitabellen: (“Pivot tables” in het Engels) Enorm krachtige en makkelijke manier om data snel inzichtelijk te maken Behalve draaitabellen heeft Excel ook draaigrafieken Gegevens kunnen in Excel staan, maar kunnen ook uit andere bronnen komen (bijvoorbeeld databases)

11 Voorbeelden:

12 Draaitabellen: Selecteer de data die je wilt analyseren en geef aan waar de draaitabel terecht moet komen. Selecteer óók de rij met de veldnamen!

13 Hulpmiddelen voor draaitabellen

14

15

16

17 Opdracht: Maak op basis van de data uit het voorbeeldbestand (zie www.med.hro.nl/scmma) een geschikte tabel en grafiek voor de gemiddelde schoenmaat voor mannen en vrouwen.www.med.hro.nl/scmma Maak een geschikte draaitabel zodat voor iedere schoenmaat duidelijk wordt hoe mannen en vrouwen op stelling 1 antwoorden Idem voor stelling 2 en 3 Zorg voor een fatsoenlijke opmaak in Excel, zodat je de grafieken en tabellen rechtstreeks in je rapportage kunt gebruiken Opdracht mailen naar m.m.a.scheepers@HR.nlm.m.a.scheepers@HR.nl

18 Vragen?


Download ppt "Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Draaitabellen in Excel Rotterdam, 6 december 2011 drs. ing. M.M.A. Scheepers Instituut voor Management Opleidingen."

Verwante presentaties


Ads door Google