De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samenstellingen en afleidingen. Samenstelling Afleiding Een woord dat uit 2 of meer woorden bestaat: badkamer Bodemsanering Een kernwoord met voor- of.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samenstellingen en afleidingen. Samenstelling Afleiding Een woord dat uit 2 of meer woorden bestaat: badkamer Bodemsanering Een kernwoord met voor- of."— Transcript van de presentatie:

1 Samenstellingen en afleidingen

2 Samenstelling Afleiding Een woord dat uit 2 of meer woorden bestaat: badkamer Bodemsanering Een kernwoord met voor- of achtervoegsel dat de betekenis van het kernwoord veranderd Kinderachtig Logisch Vakkundig

3 Woordraadstrategie Wanneer je samenstelling of afleiding tegenkomt en je weet de betekenis niet dan: Kijk of je een gedeelte van de samenstelling herkent Kijk of je het kernwoord van de afleiding kent. Kijk of je de betekenis van het voor- of achtervoegsel kent. Gebruik eventueel het woordenboek.

4 Woordraadstrategie Belangrijke begrippen: 1.Samenstelling 2.Afleiding 3.Kernwoord 4.Voorvoegsel en achtervoegsel

5 Let op de onderstreepte woorden: noteer de betekenis en geef aan of het een samenstelling is of afleiding. MAANTULPEN Het zou een verbazingwekkend stukje Hollands glorie zijn: een tulp op een hemellichaam. Wetenschappers van de ESA zijn van plan om op het hemellichaam te gaan experimenteren met vegetatie. Momenteel wordt in Europa een eigen maanmissie uitgestippeld. Het is misschien wat laat, maar dat betekent niet dat er niets meer te halen valt. In plaats van met mensen, zal de organisatie zich er bezighouden met andere organismen zoals bacteriën, planten en insecten. De benodigde transportmiddelen moeten nog worden ontwikkeld. Want ondanks de geslaagde landing van de Huygens-capsule op Saturnusmaan Titan, heeft de ESA nog nooit een landing uitgevoerd op een hemellichaam zonder atmosfeer. De uitzonderlijke keus voor een tulpenbol komt, omdat die zelf de benodigde voedingsstoffen in zich heeft. Al is een robot onontbeerlijk er een robot nodig zijn om hem wat water (en koolstofdioxide) te geven. De lancering is op zijn vroegst in 2012.


Download ppt "Samenstellingen en afleidingen. Samenstelling Afleiding Een woord dat uit 2 of meer woorden bestaat: badkamer Bodemsanering Een kernwoord met voor- of."

Verwante presentaties


Ads door Google