De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland"— Transcript van de presentatie:

1 Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland 1515-1648
Les 2 –

2 “Wij zetten ons schrap”
22 Het conflict in de Nederlanden dat resulteerde in de stichting van een Nederlandse staat 23 Het streven van vorsten naar absolute macht Voorbeelden stofomschrijving Plakkaat van Verlaetinge (1581) De Spaanse Armada wordt verslagen (1588)

3

4 Opstandige gewesten gaan een staat vormen
Vier fasen (blz. 35) Unie van Utrecht – 1579 – bondgenootschap tegen Spanje Pacificatie van Gent viel dat jaar uit elkaar. Godsdienst bleef een heikele kwestie Willem van Oranje Religievrede – Tolerantie - Evenwichtskunstenaar Willem van Oranje vogelvrij (1580)

5 Afzweren van de vorst Fillips II
Onafhankelijkheidsverklaring, omdat Filips II rechten en privileges van de steden en gewesten schond, waardoor zijn troon verlaten werd verklaard. Voor het eerst werd ook verklaard dat de Opstand zich richtte op de koning, en niet op zijn beleid. Het betrof de volgende gebieden: Holland, Zeeland, Brabant, Gelre en Zutphen, Vlaanderen, Friesland, Utrecht, Mechelen. Het was een unieke gebeurtenis in de Europese geschiedenis Past deze gebeurtenis bij de denkbeelden van Luther of Calvijn?

6 Plakkaat van Verlatinge

7 Armada en vorming van de Republiek
Tussen 1581 en 1588 is de situatie van de opstandige gewesten precair. Militaire successen Spanjaarden (zie volgende dia) Willem van Oranje vermoord – belangrijke leider opstand (1584) Dan verdiept het militaire conflict tussen Engeland en Spanje zich Spanje stuurt de Armada (1588) maar deze vergaat. Filips’ plan om vanuit een onderworpen Engeland de opstandige gewesten te heroveren gaat niet door Hertog van Parma moet in Frankrijk vechten (1590)

8 Zoek de verschillen

9 Armada en vorming van de Republiek
Succesvol in de oorlog tegen Spanje door: Johan van Oldenbarnevelt weet positie Staten-Generaal en Holland enorm te versterken en het land op staatkundig gebied te organiseren. het Drievoudig Verbond Erkenning soevereiniteit en miliatire steun van Engeland en Frankrijk De economie groeit sterk, waardoor prins Maurits over een sterk leger kan beschikken Maurits en Hendrik (zonen van …) zijn uitstekende legeraanvoerders

10 AVO 0607_armada02/ (kort) 2009/TELEA_ (lang, na 2 min)

11 Huiswerk Lees: p Maak: W 11 & 12


Download ppt "Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland"

Verwante presentaties


Ads door Google