De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Handleiding gebruik Carbon Manager t.b.v. Low Car Diet www.carbonmanager.nl.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Handleiding gebruik Carbon Manager t.b.v. Low Car Diet www.carbonmanager.nl."— Transcript van de presentatie:

1 Handleiding gebruik Carbon Manager t.b.v. Low Car Diet www.carbonmanager.nl

2 1.Startpagina 2.Loginpagina 3.Het dashboard - algemeen 4.Het dashboard – grafieken toegelicht 5.Het invulscherm voor reisdata 6.Reisdata invullen, bijwerken 7.Toelichtingsvelden 8.Helpdesk – voor vragen Inhoudsopgave

3 (1) Startpagina Via deze link kan u inloggen in de Carbon Manager. Via de startpagina kunt u inloggen op de Carbon Manager. Hier kunt u reisinformatie invullen en inzicht krijgen in de voortgang van uw activiteiten. Tevens is hier een video en een download (PDF) van deze handleiding te vinden.

4 (2) Loginpagina Vul hier uw loginnaam in (dit is uw emailadres) en het wachtwoord. Bent u uw wachtwoord kwijt? Dan kunt u hier een nieuwe aanvragen. Via de loginpagina kunt u middels uw loginnaam (dit is uw emailadres) en wachtwoord inloggen. Beide zijn in een aanmeld-email aan u gestuurd door de Carbon Manager.

5 (3) Het dashboard - algemeen Hier kan u het bedrijf of een werknemer selecteren waarvoor u de (tussentijdse) resultaten wilt zien op het dashboard. Standaard staat hier de organisatie waar u voor werkt. Na inloggen op de Carbon Manager komt u op de dashboard pagina. Deze geeft inzicht in de voortgang van uw activiteiten middels een aantal grafieken. U kunt via deze pagina direct naar het scherm om reisdata in te vullen. “Start hier” brengt u direct naar het invulscherm waar u uw reisgegevens kunt invullen, bijwerken. U kunt de resultaten ook in een MS-Word rapportage uitprinten. Met “Werkitems” hoeft en kan u NIETS te doen. Dit is een functionaliteit die beschikbaar is voor organisaties die een CO 2 - footprint opstellen. B.v. voor een duurzaamheidsverslag of voor de CO 2 -prestatieladder. Bijgaande taart- en staafdiagrammen geven inzicht in de emissies per “scope”, voor woon-werk en zakelijk reizen en de totalen per ingevulde reisweek.

6 (4) Het dashboard - grafieken De taartdiagram “Per categorie”, geeft inzicht in de verdeling van de emissies veroorzaakt door woon-werk en zakelijk verkeer. Ga met de muis over de taartdiagram om de verdeling in ton CO 2 - emissies en percentages zichtbaar te maken. De grafieken en diagrammen toegelicht. Deze staafdiagram geeft de totale CO 2 -emissies per scope weer. Deze aanduiding wordt veel gebruikt in duurzaamheids- verslaggeving (volgens het GHG-protocol) en zegt iets over de mate van invloed en controle die het bedrijf heeft over de emissies. Scope 1 staat voor de z.g. directe emissies t.g.v. bijvoorbeeld het gasverbruik voor verwarming of het brandstofgebruik van bedrijfsauto’s. Scope 2 zijn indirecte emissies met name t.g.v. het elektriciteitsgebruik (b.v. verlichting, elektrische auto’s). Scope 3 emissies zijn alle overige emissies die plaatsvinden in de keten (b.v. materiaalgebruik, treinreizen, huurauto’s, vliegen). Deze staafdiagram “Per Label”, geeft per reisweek de totale CO 2 - emissies weer. Deze worden bepaald door het aantal reiskilometers en gebruikte vervoerstype (auto, trein, etc). Het is een absoluut getal en zegt niet direct iets over de emissie per gemaakte reiskilometer (dus hoe relatief “schoon” de reizen waren).

7 (5) Het invulscherm voor reisdata Via de knop “Ik wil direct mijn gegevens invullen” op het dashboard scherm kunt u uw reisgegevens invullen en/of bijwerken. Klik op uw naam waarna een lijst opent. U kunt hier een keuze maken voor welke week en welke dag u reisgegevens wil invullen. De eerste week die zichtbaar is, is de z.g. “gemiddelde reisweek”. Vul hier gegevens in voor een gemiddelde week. Deze dient als referentie voor de overige weken. Het is dus belangrijk deze zo representatief mogelijk te maken. U kiest hier of u zakelijk of woon-werk reizen wil invullen. Dit veld “klapt” open indien u hierop klikt met uw muis. In dit blok hoeft u in principe NIETS in te vullen of “op te slaan”. Uw interne captain (voor Low Car Diet) beheerd dit deel. Het staat u overigens wel vrij informatie in het toelichtingsveld in te vullen. Dit is extra informatie voor u en/of uw interne captain.

8 (6) Reisdata invullen - bijwerken Via het invulscherm kunt u voor zowel zakelijk- als woon-werk reisdata invullen. Maak een selectie van het type vervoersmiddel en geef aan hoeveel km u heeft gereisd. Hier kunt u via “nieuwe regel” een nieuwe reisactiviteit aanmaken. Kies het type vervoersmiddel Specificeer het type. Geef bijvoorbeeld aan of u alleen in de auto zat of samen reed. Geef de reisafstand weer in km. Weet u deze niet dan kunt via de site http://nl.afstand.org http://nl.afstand.org een inschatting maken. Met het label geeft u aan in welke week de reis plaatsvindt/vond. Deze informatie maakt het mogelijk om op het dasboard het verloop inzichtelijk te krijgen.

9 (7) Toelichtingsvelden Bij verschillende “knoppen” of teksten staat een toelichtingsveld die weergeven wordt met een “i”-tje. Als u met de muis hierop gaat staan krijgt u een extra toelichting te zien. Hieronder een paar voorbeelden.

10 Helpdesk – voor vragen Voor vragen over de Carbon Manager helpdesk@carbonmanager.nl Voor vragen over Low Car Diet lowcardiet@urgenda.nl


Download ppt "Handleiding gebruik Carbon Manager t.b.v. Low Car Diet www.carbonmanager.nl."

Verwante presentaties


Ads door Google