De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema groeiomstandigheden. Doelen Na dit thema kun je: ▫De verschillende groeiomstandigheden benoemen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema groeiomstandigheden. Doelen Na dit thema kun je: ▫De verschillende groeiomstandigheden benoemen."— Transcript van de presentatie:

1 Thema groeiomstandigheden

2 Doelen Na dit thema kun je: ▫De verschillende groeiomstandigheden benoemen

3 Microbiologie Vier groepen: ▫Schimmels ▫Gisten ▫Bacteriën ▫Virussen Virussen: geen levend organismen maar kunnen worden overgedragen door voeding.

4 Groei van mirco-organismen

5 Groei van micro-organismen

6 Aanpassingsfase: voorbereiden door enzymen te vormen Exponentiële groeifase Evenwichtsfase Afstervingsfase: aantal mo’s neemt af met een constante factor

7 Groei-omstandigheden Voeding Bouwstoffen, brandstoffen en beschermende stoffen.

8 Groei-omstandigheden Water Functie water voor micro-organismen ▫Water is een bouwstof ▫Water is een oplosmiddel voor voedingsstoffen Water/vrij water ▫Maat voor vrij water is aW

9 Groei-omstandigheden Temperatuur (blz 172)

10 Groei-omstandigheden Zuurtegraad

11 Groei-omstandigheden Zuurstof Aërobe: zuurstof nodig Anaërobe: zonder zuurstof Facultatief anaërobe: zowel met en zonder zuurstof

12 Groei-omstandigheden Giftige stoffen Conserveermiddelen Antibiotica Desinfectiemiddelen

13 Thema: conserveren

14 Doelen Je kunt: uitleggen wat conserven is de verschillende soorten bederf benoemen uitleggen wat milde conservering is voorbeelden van conserveren benoemen

15 Conserveren Consument wil: ▫Milde conservering ▫Verse producten De belangrijkste op dit moment in de voedingsmiddelenindustrie is milde conservering

16 Wat is conserveren Is gericht op bederf uit te stellen Veelal door micro-organismen Micro-organismen doden of remmen in de groei

17

18 Welke levensomstandigheden? Temperatuur Voeding Water Zuurtegraad Giftige stoffen

19 Conserveren Milde conservering is meerdere levensvoorwaarde ongunstig maken Dit noemen we het horden-principe

20 Horden-principe Conserveren volgens het hordenprincipe zijn er verschillende soorten groeiremmende factoren aanwezig: ▫Koelen ▫Verlaagde Aw ▫Een lage pH ▫Lage aanwezigheid van zuurstof ▫Lichte hittebehandeling ▫Aanwezigheid van concurrentieflora ▫Aanwezigheid van conserveermiddelen

21 Concurrentieflora Micro-organismen die voedingsstoffen voor de andere micro-organismen wegkapen. Voorbeeld: gefermenteerde worst

22 Conserveermiddelen Giftige stoffen voor micro-organismen Voorbeelden: ▫Sorbinezuur en benzoëzuur  remming schimmelgroei in zure producten ▫ Nitriet  vlees en vleeswaren

23 Conserveringsmethoden Temperatuur ongunstig ▫Pasteuriseren (>100°C) ▫Steriliseren ( °C) ▫Koelen ▫Vriezen

24 Conserveringsmethoden Levensvoorwaarde “zuurstof” ▫Gasverpakken ▫Vacuümverpakken

25 Conserveringsmethoden Levensvoorwaarde water ▫Drogen Afdoding micro-organismen ▫Roken

26 Conserveermethoden Toevoegen van stoffen ▫Suiker of zout ▫Zuur ▫Conserveermiddelen

27 Andere soorten bederf Fysisch bederf ▫Uitdroging of klontvorming Chemisch bederf ▫Verkleuren van het product of vetoxidatie Enzymatisch bederf ▫Bijvoorbeeld bij een appel Biologisch bederf ▫Maden, kakkerlakken etc.

28 Opdracht 1.Bekijk in het winkelschap minimaal tien verschillende levensmiddelen. Zorg bij je productkeuze voor een variatie in de toegepaste conserveringsmethode. 2.Schrijf per product wat de conserveringsmethode is


Download ppt "Thema groeiomstandigheden. Doelen Na dit thema kun je: ▫De verschillende groeiomstandigheden benoemen."

Verwante presentaties


Ads door Google