De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van polis tot keizerrijk Athene versus Sparta. Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v.C. – 500 n.C. De ontwikkeling van het wetenschappelijk denken en het.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van polis tot keizerrijk Athene versus Sparta. Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v.C. – 500 n.C. De ontwikkeling van het wetenschappelijk denken en het."— Transcript van de presentatie:

1 Van polis tot keizerrijk Athene versus Sparta

2 Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v.C. – 500 n.C. De ontwikkeling van het wetenschappelijk denken en het denken over burgerschap in de Griekse stadstaat. De klassieke vormentaal van de Grieks-Romeinse cultuur. De groei van het Romeinse imperium, waardoor de Grieks-Romeinse cultuur zich in Europa verspreidde. De confrontatie tussen de Grieks-Romeinse cultuur en de Germaanse cultuur van Noordwest-Europa De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten.

3 Akropolis, Rhodos Betekenis: hoge stad

4 Lay-out van een polis

5 Bestuursvormen

6 Tirannie Alleenheerser Machthebber is onrechtmatig aan de macht gekomen

7 Monarchie Alleenheerser Koning is rechtmatig aan de macht gekomen

8 Herodotus over een koning: Hard, zelfzuchtig en onbenaderbaar ‘... daarbij werd bepaald dat niemand rechtstreeks toegang tot de koning had, maar dat elk contact via tussenpersonen moest lopen. Geen mens mocht een blik op de koning slaan en het was iedereen streng verboden in zijn bijzijn te lachen of te spuwen.’ (Historiën 1.99) Aan welk KA kun je dit koppelen?

9 Democratie Demos en Cratei Volksvergadering Perikles

10 H2 De tijd van Grieken en Romeinen H2.1 Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat Griekenland geen politieke eenheid wél een culturele eenheid Monarchie Koning heeft de macht rechtmatig Oligarchie Adel heeft de macht en laat niemand anders toe Aristocratie Adel heeft de macht maar werken samen met de rijken bv handelaren Tirannie Machthebber is onrechtmatig aan de macht gekomen Democratie Bestuur waarbij het volk beslist 507 v. Chr. Bestuursvormen

11 Sparta Athene Gedachtengang: Sparta – ‘Spartaans karakter’. Mannen werden opgeleid tot sterke soldaten. Militaristische samenleving Athene – Centrum van filosofie en wetenschap

12 Sparta Athene Politiek Sparta - Aristocratie Athene - Na verschillende bestuurvormen uiteindelijk: Democratie( volksvergadering) Democratie anders dan nu: - Alle burgers stemden mee - Slaven, vrouwen en buitenlanders waren geen burgers

13 Conflicten tussen de poleis: http://www.geschiedenis2punt0.nl/?p=530

14 Overeenkomsten: Culturele eenheid -geloofden in dezelfde goden -hadden dezelfde culturele tradities (Olympische spelen) -spraken veelal dezelfde taal.

15 H2 De tijd van Grieken en Romeinen H2.1 Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat mythisch denken +/-600 v. Chr. Rationeel / filosofisch denken wetenschappelijk denken -Ratio (verstand) -Systematisch -Feiten -Onderzoek -Systematisch -Feiten Wat is goed en wat is fout? Rechtvaardig onrechtvaardig? Plato Aristoteles


Download ppt "Van polis tot keizerrijk Athene versus Sparta. Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v.C. – 500 n.C. De ontwikkeling van het wetenschappelijk denken en het."

Verwante presentaties


Ads door Google