De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het leven van Anne Frank.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het leven van Anne Frank."— Transcript van de presentatie:

1 het leven van Anne Frank

2 De familie van Anne Frank
Annelies Marie Frank, beter bekend als Anne Frank, werd geboren op 12 juni 1929 in Duitsland. Samen met haar vader Otto Frank, haar moeder Edith Frank-Holländer en haar zus Margot woonde zij daar de eerste jaren van haar leven. Maar in 1933 komt de partij van Adolf Hitler, die de joden haat, aan de macht. De familie Frank is joods. Zij vinden het in Duitsland te gevaarlijk en besluiten in 1933 naar Nederland te vertrekken. Edith Frank-Holländer en haar pasgeboren dochter Annelies Marie Frank. Vader Otto Frank maakt deze foto als Anne één dag oud is. Otto Frank Edith Frank-Holländer Margot Frank

3 In Nederland Otto Frank vindt werk in Nederland. Hij gaat in Amsterdam het bedrijf ‘Opekta’ leiden dat een middel verkoopt waarmee je zelf jam kan maken. Anne Frank en Margot maken snel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Sommigen zijn ook joods en komen net als zij uit Duitsland. Moeder Frank doet het huishouden. Ze heeft heimwee, maar ze kunnen niet teruggaan. Anne (vijfde van links) en Margot (zesde van links) en hun nieuwe vriendinnetjes op het Merwedeplein in april 1935.

4 Joden niet welkom in Duitsland!
In Duitsland worden de joden gediscrimineerd door de nazi’s. Duizenden joden worden gearresteerd en in de gevangenis gegooid. Veel joden willen uit Duitsland vluchten, maar in de meeste landen zijn zij niet welkom.

5 Ook in Nederland niet veilig!
Hitler en zijn partij willen oorlog. Op 10 mei 1940 vallen de Duitsers Nederland binnen. Vijf dagen wordt er hard gevochten, totdat Duitse vliegtuigen Rotterdam bombarderen. Dan geeft het Nederlandse leger de strijd op. De nazi’s nemen de macht over in Nederland en joden worden gediscrimineerd.

6 Deze pasfoto van Anne Frank is waarschijnlijk net gemaakt, voordat op 10 mei 1940 de oorlog begon.

7 Dagboek Op 12 juni 1942 wordt Anne 13 jaar. Van haar vriendinnen krijgt ze een dagboek. Anne begint meteen met schrijven: over haar vriendinnen en over haar klas, maar weinig over de oorlog. Anna mist een echte vriendin en doet daarom alsof het dagboek haar beste vriendin is. Ze geeft die vriendin ook een naam: Kitty.

8 Oproeping Op zondag 5 juli krijgt Margot Frank een oproep. Ze moet in Duitsland voor de nazi’s gaan werken. Op die zondag krijgen 1000 joden in Amsterdam zo’n kaart. Met die kaart moeten ze zich melden en dan krijgen ze dit formulier mee, waarop precies staat wanneer ze moeten vertrekken en wat ze mee moeten nemen, zoals een werkpak en werklaarzen. Annes ouders zijn op de oproep voorbereid. De familie gaat onderduiken in het achterste gedeelte van Otto Franks bedrijf.

9 8 Onderduikers Meteen de volgende dag vertrekt de familie Frank naar de schuilplaats, zonder het tegen iemand te zeggen. Vader Frank vertelt aan Anne dat er nog een familie in het achterhuis zal onderduiken: de familie Van Pels. Hermann en Auguste en hun zoon Peter Van Pels arriveren op 13 juli Op 16 november 1942 komt er nog een onderduiker bij: Fritz Pfeffer. Ze zijn dan met z’n achten. 'Vlijtig één, vrolijk twee, coquet drie en soms een leuk snuitje', zo beschrijft Anne mevrouw Van Pels in haar dagboek. Hermann van Pels is volgens Anne slim, maar hij is wel erg van zijn eigen gelijk overtuigd. Anne Frank vindt Peter in het begin erg saai. Later wordt ze verliefd op hem. Anne Frank deelde haar kamertje met hem. Ze hadden vaak ruzie. Fritz Pfeffer was net zo oud als haar vader.

10 ‘De boekenkast’

11 HELPERS Vier medewerkers van Otto Frank helpen de onderduikers: Miep Gies, Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl. Zij zorgen voor eten, kleren, boeken en allerlei andere dingen. De helpers verbergen de toegang tot het achterhuis achter een draaikast. Veel Nederlanders durven geen joden te helpen, want daar staan zware straffen op. Miep zorgt samen met Bep Voskuijl voor de dagelijkse boodschappen en neemt vaak boeken mee voor de onderduikers. Johannes Kleiman zorgt dat het bedrijf blijft draaien en is er altijd meteen als er iets mis is in het achterhuis. Victor Kugler zorgt ook voor het bedrijf. Elke week maakt hij Anne blij met een filmtijdschrift 'Cinema & Theater'. Bep zorgt samen met Miep Gies voor de boodschappen. Ook vraagt zij - onder haar eigen naam - cursussen aan voor de onderduikers.

12 De onderduikers zitten 24 uur binnen en kunnen alleen maar afwachten en hopen op een goed einde. Anne leest en leert veel en schrijft vaak in haar dagboek. Elke dag zijn de onderduikers bang dat zij ontdekt worden. Er zijn veel razzia’s in Amsterdam. Tijdens een razzia worden alle huizen in een straat of in een wijk doorzocht. De nazi’s arresteren de joodse bewoners en brengen ze naar concentratiekampen.

13 Verraden! Na twee jaar werden de onderduikers van het achterhuis ontdekt en gearresteerd. Door wie? Dat is nooit ontdekt. Politieagenten vallen het achterhuis binnen en arresteren de acht onderduikers en twee helpers, Johannes Kleiman en Victor Kugler. Zij worden voor een paar weken naar kamp Westerbork gebracht. Dan deporteren de nazi’s ze in een goederentrein naar het concentratiekamp Auschwitz. Op het perron van Auschwitz worden de mannen van de vrouwen gescheiden. Daar ziet Anne haar vader voor de laatste keer… Vanuit het kamp Westerbork vertrokken de treinen naar de concentratiekampen in het oosten van Europa.

14 In mei 1945 is Duitsland verslagen. De nazi’s hebben verloren
In mei 1945 is Duitsland verslagen. De nazi’s hebben verloren. Hitler heeft zelfmoord gepleegd. Otto is de enige van de acht onderduikers die de kampen heeft overleefd. Van de joden in Nederland zijn er naar de concentratiekampen gedeporteerd. Daarvan hebben er maar overleefd. Na de oorlog wordt duidelijk dat er van de elf miljoen joden in Europa 6 miljoen zijn vermoord. Die misdaad wordt ook wel de holocaust genoemd. De toegangspoort van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

15 ‘Het Achterhuis’ Anne Frank stierf in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland. Ze was toen vijftien jaar oud. Otto Frank is de enige van de acht onderduikers die de kampen heeft overleefd. Als Otto hoort dat Anne en Margot gestorven zijn, geeft Miep hem de dagboekpapier van Anne. Otto Frank leest dat Anna van haar dagboek graag een echt boek wilde maken en besluit die wens te vervullen. Hij gaf het boek uit met de titel ‘Het Achterhuis’. Miljoenen mensen over de hele wereld hebben het boek gelezen.

16 De enigste filmbeelden waar Anne Frank ooit op te zien was…


Download ppt "Het leven van Anne Frank."

Verwante presentaties


Ads door Google