De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Windows 10 Het andere model. Google en Facebook (en andere) Google en Facebook hanteren een volledig ander business model dan microsoft, n.l. (bijna)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Windows 10 Het andere model. Google en Facebook (en andere) Google en Facebook hanteren een volledig ander business model dan microsoft, n.l. (bijna)"— Transcript van de presentatie:

1 Windows 10 Het andere model

2 Google en Facebook (en andere) Google en Facebook hanteren een volledig ander business model dan microsoft, n.l. (bijna) gratis software met voor de gebruiker veel interessante mogelijkheden. Op de achtergrond doen deze firma’s aan datamining door massaal persoonlijke data, locatie, en wat er ook maar te verzinnen is te verzamelen.datamining Aan de hand van deze data probeert men gepersonaliseerde reclame te verkopen aan 3 e (Aan al wie voor geld interesse heeft in de informatie). Het grote geld wordt dus niet verdiend aan de verkoop van software, maar aan hetgeen er door aan data verzameld wordt. http://research.google.com/pubs/DataMining.html http://www.welivesecurity.com/2012/03/14/google-data-mining-bonanza-and-your-privacy- infographic/ ( interessant artikel ) http://www.welivesecurity.com/2012/03/14/google-data-mining-bonanza-and-your-privacy- infographic/

3 Microsoft Heeft tot nu een ander business model gehanteerd, n.l. winst maken door de verkoop van software, waar privacy en veiligheid hoog in het vaandel staat. Met de introductie van Win 10 willen ze proberen een stuk van de zeer lucratieve reclame markt die tot nu aan hun neus voorbij gaat in te pikken. Standaard zijn er na installatie meerdere switchen aan die datamining op grote schaal mogelijk moeten maken. Dit is de grootste reden dat microsoft er veel aan gelegen is om Win 10 op grote schaal te verspreiden en de vorige versies te vervangen door dit aangepaste business model.

4 DataMining https://nl.wikipedia.org/wiki/Datamining Bij datamining wordt persoonlijke data, locatie, algemeen gedrag aanzien als een soort van grondstof die waardevol is. Vandaar de benaming “mining” of opdelven. Hoe meer data er is verzameld, hoe meer er kan worden afgeleid. Belangrijke voorbeelden zijn… De NSA die op zeeeer grote schaal alle digitaal verkeer loggen en linken aan personen. Hier is de insteek om verdacht gedrag vroegtijdig te ontdekken. Als er hier een nieuwe 9/11 kan worden voorkomen dan is dit ook veel geld waard. Google en Facebook loggen ook zoveel mogelijk, ook gekoppeld aan personen, maar met een andere insteek. Nu is het om aan te verdienen. Hier is uw data een grondstof die geld waard is.

5 Reclame_ID Microsoft wil aan elke gebruiker een reclame_id toekennen. Dit is een soort persoonlijke key waar alle data die over jou wordt verzameld aan wordt gelinkt. Er lopen meerdere Jan Janssens rond, maar nu heeft elk van hen een unieke ID, waardoor spraak (lees zoek) verwarring kan worden voorkomen. Op die manier is de toegankelijkheid in hun databases op een efficiënte manier te organiseren om gepersonaliseerde reclame op maat te verkopen en aan de gebruiker te sturen (door onze strot te duwen). Enkele artikelen over win 10 instellingen http://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/privacy-in-windows-10-9-tips/ http://www.microsoft.com/nl-be/privacystatement/default.aspx http://computerworld.nl/it-beheer/87806-claim-in-windows-10-je-privacy-terug

6 Instellingen… Reclame ID Onder instellingen…Algemeen…. Standaard staat deze switch op aan Uit zetten verhoogt voor een deel je privacy. http://lifehacking.nl/persoo nlijk-tips/privacy-in- windows-10-9-tips/ http://lifehacking.nl/persoo nlijk-tips/privacy-in- windows-10-9-tips/ Dit is een link waar we in dia 9 verder op in zullen gaan

7 Instellingen… Cortana Cortana is voorlopig nog niet in het Nederlands. Het is een functie om via spraakherkenning te kunnen zoeken, commando’s geven enz… Het is tevens de bedoeling om alles wat wordt geregistreerd… ook te loggen en te ge(mis)bruiken. Dus op te nemen in hun datamining project. In de instellingen van de nieuwe browser Microsoft Edge kan Cortana ook worden ingesteld. Met leren kennen wordt Cortana aangezet

8 Instellingen… Locatie De PC laten melden waar je je bevind Met deze functie is het mogelijk om reclame of info aan te passen aan de plaats waar je je bevind. Of je zet het uit.

9 Instellingen die niet op de PC gebeuren Dit is de link die wordt opgeroepen uit instellingen.. Privacy. Algemeen. http://choice.microsoft.com/nl-NL Kies “Keuze” Hier kunnen we de gepersonaliseerde reclame voor de nieuwe browser uit zetten

10 Instellingen synchroniseren Onder instellingen.. Accounts… Uw instellingen synchroniseren Kunnen meerdere pc’s die met hetzelfde account werken Dit kan soms ongewenste bijverschijnselen geven. Bv. Een pc met AZERTY en een ander met QWERTY… gaat niet want beide pc’s worden met hetzelfde klavier ingesteld. En…. Niet vergeten, wat in de cloud zit zit in de cloud en die cloud is in dit geval van Microsoft. (In die andere gevallen van Google of Appel of…..) OPM: geen enkele firma geeft aan 100.000 en gebruikers gratis opslagruimte in de Cloud zonder dat daar niet een of andere return tegen over staat. There ain't no such thing as a free lunch There ain't no such thing as a free lunch

11 Uw pc niet als torrent laten werken http://computerworld.nl/it-beheer/87806-claim-in-windows-10- je-privacy-terug/pagina-2 http://computerworld.nl/it-beheer/87806-claim-in-windows-10- je-privacy-terug/pagina-2 Microsoft heeft een manier bedacht om de belasting van haar servers te verminderen: gebruikers die de Windows 10 installatiebestanden binnen hebben sturen daar zelf de data van door naar anderen. Dit is het principe van de torrents Maar of je standaard (en ongevraagd) als doorgeefluik wilt dienen van Windows 10 naar anderen op het internet is de vraag. Het gaat van je datagebruik af, dat mogelijk beperkt en betalend is (en wat je wellicht niet zo hebt ingesteld - ). Hier zet je het uit: Instellingen, Bijwerken en beveiliging, Windows Updates, Geavanceerde opties, Kiezen op welke manier updates worden geleverd, Uit. (Dus diep undercover weggestoken)

12 Wifi Sense beter uitzetten (of aan) http://computerworld.nl/it-beheer/87806-claim-in-windows- 10-je-privacy-terug/pagina-4 http://computerworld.nl/it-beheer/87806-claim-in-windows- 10-je-privacy-terug/pagina-4 Met Wi-Fi Sense volledig aan wordt de toegang tot je Wifi verbinding gedeeld met al je Outlook.com, Skype, en Facebook contacten. Voor alle duidelijkheid: de enige die toegang kunnen krijgen, zijn je eigen contacten van bovengenoemde diensten en uiteraard alleen als ze binnen het bereik van je netwerk zijn (en je Wifi Sense aan hebt gelaten en je Wfi naam niet van _nomap_optout hebt voorzien). Die gebruikers zien je password niet maar kunnen wel invloed hebben op de internetsnelheid. Dit is te vergelijken met wat Telenet en Belgacom ook doen met het openstellen van je modem met een 2 e kanaal om zo een grote hotspot zone te creeren zie Hotspot en homespot.

13 GODMODE (wazegde) GODMODE ACTIVEREN Wil je diep in de instellingen duiken en een overzicht van alle instellingen van Windows, dan hebben we de zogenoemde Windows 10 GodMode nodig. Maak een nieuwe map aan (Ctrl+Shift+N), waar je deze map aanmaakt is onbelangrijk. Geef deze map de naam GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} en je ziet meteen dat het icoontje verandert. Wanneer je het mapje nu opent, kom je in een uitgebreid instellingenvenster met 227 instelmogelijkheden. Welkom in de GodMode! Gedaan met zoeken, hier is zowat alles terug te vinden.

14 Resume Met Win 10 gaat Microsoft in een enorme spagaat staan. Langs de ene kant willen ze de gewone consument door enkele eenvoudige switchen aan te zetten, en hieraan software voordelen te koppelen (identiek zoals bij de anderen) in hun datamining project opnemen. Langs de andere kant zijn daar de grote en kleinere bedrijven die er niet in geïnteresseerd zijn dat hun bedrijfsdata in een dataming project worden opgenomen. Dus Win 10 moet op eenvoudige manier totaal beveiligd kunnen worden, of Microsoft kan de totale bedrijfsmarkt op zijn buik schrijven. Mocht blijken dat na alle switchen op uit te zetten er toch hier en daar nog gelogd worden, dan denk ik dat Microsoft in de toch zeer grote bedrijfsmarkt een serieus probleem heeft. De tijd zal leren of Win 10 op deze markt ook doorbreekt, of dat Win 7 of 8 in een of andere vorm verder blijft bestaan voor deze markt, omdat Win 10 ondanks alle switchen toch geen groot privacy gevoel geeft.

15 Is dit alles Zeker niet. Windows 10 is pas uit, dus vele eigenaardigheden en instellingen zullen nog wel naar boven komen. Er is nu al sprake van dat bij volgende updates enkele switchen die nu standaard aan staan standaard op uit zullen worden gezet. Voer voor volgende uiteenzettingen dus.


Download ppt "Windows 10 Het andere model. Google en Facebook (en andere) Google en Facebook hanteren een volledig ander business model dan microsoft, n.l. (bijna)"

Verwante presentaties


Ads door Google