De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Agressieve politiek van Hitler Hitler aan de macht in 1933 Er was veel armoede dus; Hitler beloofde een einde te maken aan het.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Agressieve politiek van Hitler Hitler aan de macht in 1933 Er was veel armoede dus; Hitler beloofde een einde te maken aan het."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 4 Paragraaf 1

2 Agressieve politiek van Hitler Hitler aan de macht in 1933 Er was veel armoede dus; Hitler beloofde een einde te maken aan het Verdrag van Versailles. Hij bewapende het leger (dit schendt het Verdrag Van Versailles) Begon langzaam gebieden over te nemen(ook tegen de VVV).

3 Agressieve politiek van Hitler. Overnemen van Rijnland. 1938 werd Oostenrijk toegevoegd aan Duitsland. Hitler eiste Sudetenland op en bezette in maart 1939 heel Tsjechië(Tsjecho-Slowakije) Om vrede te bewaren deden andere landen niets.

4 1939 tekenden Duitsland en Rusland een niet-aanvalsverdrag. 1.Ze beloofden elkaar niet aan te vallen 2.Polen aanvallen en verdelen. Met het verdrag kon Hitler een tweefrontenoorlog voorkomen. SU tekende het verdrag omdat ze nog niet klaar waren voor een oorlog tegen Duitsland.

5 WOII 1939-1945 WOII begon met de opmars in Polen. De nazi's hadden een groep misdadigers Poolse uniformen gegeven en hen een Duitse radiostation laten overvallen. Hiermee had Hitler een smoesje om Polen aan te vallen. De "poolse"(fake) soldaten werden geëxecuteerd. Toen Polen werd aangevallen verklaarden Engeland en Frankrijk de oorlog aan Duitsland.

6 Bondgenootschappen Geallieerden: Engeland, SU(1941) en de VS(1941) Asmogendheden: Duitsland, Italië (Japan). Japan had een groeiende bevolking maar had te weinig grondstoffen voor de bevolking. Ze wilden grondgebied uitbreiden dus oorlog. Gevolg: Japan bombadeerde de Amerikaanse haven Pearl Harbour( 1941) De VS (Roosevelt)(1941) verklaarde de oorlog aan Japan en bondgenoten (dus de VS raakte ook betrokken aan de WOII)

7 Blitzkrieg (bliksemoorlog) Met moderne wapens zoals tanks, vliegtuigen probeerden de Duitsers met snelheid Polen aan te vallen. Vele gebieden in korte tijd overgenomen. ( NL, Luxemburg, Frankrijk etc) Hitler probeerde ook Engeland te overvallen maar de Duitse luchtmacht werd verslaan door de Engelsen (1940)

8 1941 Operatie barbarossa: aanval van de Duitsers op Rusland. Doel?: levensruimte en Hitler was tegen communisten Keerpunten in de oorlog: 1.Tussen aug 1942 en feb 1943 leden de Duitsers grote nederlagen bij Stalingrad. 2. Op 6 juni 1944 D-Day: geallieerden landden aan de kust van Frankrijk. Hitler gedwongen tot een tweefrontenoorlog.

9 Het einde van de WOII Goebels deed aan het einde werd er veel propaganda en censuur gedaan om men te laten geloven dat het goed ging met de oorlog in Duitsland(TOTALE OORLOG). Maar de Russen waren in 1945 als eerst in Berlijn. Hitler pleegde zelfmoord. Azië: om snel een einde te maken aan de oorlog liet Truman op 6 aug 1945 een atoombom op Hiroshima gooien en op 9 aug op Nagasaki. (Japan gaf zich dan op). Doel? Voorkomen dat meer Amerikaanse soldaten sneuvelen.

10 Jodenvervolging Hoofdstuk 4 Paragraaf 3.1 Joden in Europa

11 Joden in Europa Oost Europese joden probeerden hun eigen cultuur te houden. West Europese joden pasten zich helemaal aan de cultuur van anderen. Nadat de nazi’s West Europa overnamen (1940) namen ze maatregelen tegen de Joden (joden verloren hun baan, kinderen alleen naar joodse scholen, davidster dragen)

12 Neurenbergwetten1935 Neurenberg rassenwetten: –1 huwelijk tussen Joden en "echte" Duitsers was verboden. –2 seksuele relaties tussen joden en "echte" Duitsers was verboden. –3 joodse bedrijven waren verboden om "echte" vrouwelijke Duitsers in dienst te nemen.

13 Kristallnacht 1938 Winkels werden geplunderd, synagogen in brand gestoken en joden mishandeld of vermoord. Veel joden probeerden te vluchtten maar andere landen lieten vluchtelingen niet toe. Ze hadden al veel problemen met de economie. Dus veel joodse vluchtelingen werden terug gestuurd.

14 Holocaust (vanaf 1942); het vervolgen en vermoorden van Joden Kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken werden vergast in kampen zoals Auschwitz. Niet alleen Joden werden vermoord maar ook andere bevolkingsgroepen zoals zigueners, handicapten, verzetstrijders, poolse katholieken.

15 3.2 Jodenvervolging door de SS Joden moesten ondertekenen dat ze Joden waren, mochten niet naar cafe's, bioscopen, parken en moesten in aparte wijken gaan wonen. Doorgangskampen: verzamelen van Joden voordat ze naar vernietigingskampen worden doorgestuurd. Vernietigingskampen: vermoorden van Joden door de SS.

16 Veel Joden werden via NL weggevoerd. Door de bevolkingsregister wisten de Duitsers precies waar de Joden woonden. Het was verboden om Joden te helpen onderduiken.


Download ppt "Hoofdstuk 4 Paragraaf 1. Agressieve politiek van Hitler Hitler aan de macht in 1933 Er was veel armoede dus; Hitler beloofde een einde te maken aan het."

Verwante presentaties


Ads door Google