De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De eerste stappen naar een geslaagde scheidsrechters- beurt!

Verwante presentaties


Presentatie over: "De eerste stappen naar een geslaagde scheidsrechters- beurt!"— Transcript van de presentatie:

1 De eerste stappen naar een geslaagde scheidsrechters- beurt!

2 Voorbereiding Vraag jezelf voor aanvang van de wedstrijd het volgende af: 1.Ben ik gekleed om te fluiten? Denk hierbij aan je herkenbaarheid als scheids (gele jas en/of T-shirt), maar bijvoorbeeld ook je schoeisel 2.Ben ik op de hoogte van de geldende spelregels? Welke gelden voor het team, waarbij ik de wedstrijd ga begeleiden? a)Ja  b)Nee?  je kan ze vinden op de side van de KNHB. Er ligt ook een briefing en een boekje spelregels in een notendop bij de wedstrijdtafel c)Bij vragen kan je deze altijd stellen aan de scheidsrechterscoördinator van die dag of via de mail aan de arbitragecommissie 3.Heb ik alle benodigdheden (o.a. fluitje, bal, stopwatch en kaarten)? 4.Zorg dat je op tijd bent (aanwezig op de club en op het veld). Dit geeft rust voor jezelf, maar ook voor de spelende teams en begeleiding

3 Shake Hands! 1.Voor de start van iedere wedstrijd schudden de aanvoerders en/of de coaches en de scheidsrechters elkaar de hand om elkaar een sportieve wedstrijd te wensen. Maak eventueel afspraken over het spelverloop tijdens de wedstrijd 2.Bij aanvang van iedere wedstrijd vormen beide teams en de scheidsrechters een line up en geven elkaar een hand bij de middenlijn 3.Na de wedstrijd geven alle spelers en de scheidsrechters elkaar een hand om elkaar te bedanken of feliciteren 4.Na de wedstrijd drinken beide teams en de scheidsrechters een drankje met elkaar Een paar simpele acties die de ‘typische hockeycultuur’ behouden. Doe dus mee!! En Shake Hands!

4 De wedstrijd begint De handen zijn geschud, beginnen dus maar…. 1.Natuurlijk hebben jullie als scheid vooraf afgesproken: a)Wie welke cirkel fluit (je mag elkaar best helpen) b)Wie de tijd bijhoud en wie de score 2.Heeft iedereen zijn bitje in en scheenbeschermers aan? (het bitje is verplicht sinds 1 augustus 2015) 3.Zijn de sieraden af? Onder ander armbanden, kettingen, horloges en grote oorbellen kunnen gevaarlijk zijn voor de tegenstander, maar ook voor de speler zelf! 4.Staat iedereen op zijn plaats? (vragen mag) a)Gasten klaar? Rapide klaar? 5.Fluit voor het beginsignaal!

5 Tijdens de wedstrijd Tijdens de wedstrijd staan er geen 2, maar 3 teams op het veld. Jullie als scheidsrechters zijn namelijk het derde team 2.Als je iets niet zeker weet, vraag het dan aan je medescheids. Hiervoor hoef je perse de wedstrijd stil te leggen. Je kan ook oogcontact maken of een ander signaal geven, maar doe dit alleen als je zeker weet dat je collega het wel gezien heeft (anders heeft het geen zin) 3.Een fout maken kan en mag! Zeg wat je hebt gezien en leg eventueel de beslissing uit, maar realiseer je dat de wereld niet vergaat als je een fout toegeeft 4.Probeer direct je hoofd weer leeg te maken voor de volgende beslissing

6 Tijdens de wedstrijd Als er iets niet duidelijk is bij de speler, leg het dan uit (zeker bij de 6-tallen) 6.Rust??  maximaal 5 minuten (even snel wat drinken of naar de toilet kan dus makkelijk). Zorg wel dat je op tijd weer klaar staat 7.Helaas komt het soms voor dat spelers, coaches, ouders/supporters commentaar hebben op de scheidsrechter. DIT HOORT NIET!! Ga hier het liefst niet op in (dit gebeurt vaak in heetst van de strijd)! Wordt het te erg dan kan en mag je er natuurlijk wat van zeggen, maar beter nog meldt dit aan de scheidsrechtercoördinator en laat deze er wat van zeggen.

7 Positie in het veld 1.De standaard looproute is de ‘hockeystick’; als de bal op de ‘andere helft’ is, loop je langs de zijlijn mee tot in de buurt van de 23-meterlijn. Vanaf jóuw 23-meterlijn buig je af richting tweede streepje op de achterlijn (rechts van het doel) 2.Loop altijd vóór de aanval uit als men jouw kant op komt; dan zie je het spel veel beter. Zorg dat je standaard een paar meter voor de rechtsbuiten uit loopt 3.Wees niet bang om in de cirkel te komen. De ‘hockeystick’ route gaat echt ver de cirkel in, tot ongeveer 5-8 meter van de rechterdoelpaal, bij de achterlijn. Eventueel zou je ook door je knieën kunnen buigen om de bal goed in zicht te houden 4.Loop spelers niet in de weg, maar begrijp dat je dichtbij moet staan om het goed te zien 5.Op de tekening een voorbeeld

8 Tijdens de wedstrijd Een paar signalen die je helpen duidelijk aan te geven wat je bedoelt:

9 Einde wedstrijd Het eindsignaal heeft geklonken 1.Loop richting de middencirkel om elkaar te bedanken en te feliciteren met het resultaat 2.Zorg dat je alle spullen weer meeneemt naar de wedstrijdtafel en vul het digitale wedstrijdformulier in 3.Bespreek de wedstijd nog even met elkaar en/of de aanwezige scheidsrechterscoördinator. Wat ging er goed en wat kon er eventueel beter?

10 Kleine noot voor Coaches en Ouders 1.De scheidsrechter doet zijn/haar best, maar blijft mens. Hij/Zij kan helaas niet alles zien en zal ongetwijfeld een keer een fout maken. Ga hier op een respectvolle sportieve manier mee om! 2.Na de wedstrijd kan er natuurlijk altijd geëvalueerd worden, maar haal hierbij niet te veel punten aan (1 coach/ouder per partij is echt genoeg) 1.Benoem de situatie en de eventuele beslissing 2.Vraag hoe hij/zij dat zou ervaren als zij zelf in het veld zouden staan 3.Kortom laat hen zelf nadenken over de situatie 4.Indien noodzakelijk is het mogelijk om de scheidsrechterscoördinator er bij te betrekken. 3.Last but not Least: Een POSITIEVE benadering heeft meer effect!

11 Bedankt!! Voor de aandacht en het fluiten!!


Download ppt "De eerste stappen naar een geslaagde scheidsrechters- beurt!"

Verwante presentaties


Ads door Google