De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe kun je de lucht bezitten? Seattle 1983 24 november 2014 Presentatie van Sander Claassen en Hilde Cornelissen (DT2Z)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe kun je de lucht bezitten? Seattle 1983 24 november 2014 Presentatie van Sander Claassen en Hilde Cornelissen (DT2Z)"— Transcript van de presentatie:

1 Hoe kun je de lucht bezitten? Seattle 1983 24 november 2014 Presentatie van Sander Claassen en Hilde Cornelissen (DT2Z)

2 Het Hopi-volk in Arizona http://www.youtube.com/watch?v=iSws9KgXlyY

3 Visie/omgang met de natuur Het grote opperhoofd van Washington wil het land van de Indiaanse stam met Seattle als opperhoofd kopen. Maar... Hoe kun je de lucht, de warmte van het land, kopen of verkopen? Elk stuk van het land is heilig voor het Indiaanse volk.

4 Visie/omgang met het goddelijke Het opperhoofd van Washington wil het land kopen en een vader voor 'het rode volk' (de Indianen) zijn. Maar kan dat wel? Water is het bloed van onze voorouders. De grond is gewijde grond. Het murmelend water is de stem van mijn vaders vader.

5 Levenshouding Wij zijn het aflopende getij van de rivier. De rivieren zijn onze broeders, ze lessen onze dorst en dragen onze kano's. U moet bedenken en aan uw kinderen leren dat de rivieren onze broeders zijn. En ook uw broeders.

6 Taboe is exploitatie Over de blanken vertelt Seattle: De aarde is niet zijn broeder, maar zijn vijand. […] Zijn honger zal de aarde kaal vreten en slechts een woestijn overlaten. Ik begrijp het niet. Onze wegen zijn anders dan de uwe. Wat heeft het leven voor zin als een man niet meer de eenzame kreet van een nachtuil kan horen of het praten van kikkers rond het meer in de avond?

7 Mens als onderdeel van de natuur De mens is een deel van de aarde en de aarde is een deel van hen. De lucht is kostbaar voor de rode man, want alles deelt dezelfde lucht. (mythisch) De blanke man heeft geen aandacht voor de lucht die hij inademt. (ontologisch) De wind die mijn grootvader zijn eerste ademtocht gaf, neemt ook zijn laatste zucht in ontvangst.

8 Manier van kennis verwerven Als wij besluiten het aanbod aan te nemen, wil ik één voorwaarde stellen: De blanke moet de dieren van dit land beschouwen als zijn broeders.

9 Stelling Kinderen moeten in hun vrije tijd maar met de natuur bezig zijn, op school leren wij ze hoe je een goede burger wordt.


Download ppt "Hoe kun je de lucht bezitten? Seattle 1983 24 november 2014 Presentatie van Sander Claassen en Hilde Cornelissen (DT2Z)"

Verwante presentaties


Ads door Google