De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Aanpak heling Presentatie voor bewoners

Verwante presentaties


Presentatie over: "Aanpak heling Presentatie voor bewoners"— Transcript van de presentatie:

1 Aanpak heling Presentatie voor bewoners

2 Wat is heling eigenlijk?
Heling is het verwerven, bezitten of overdragen van een gestolen product. Onder heling valt ook het kopen van gestolen producten als u had kunnen vermoeden dat het om een gestolen goed gaat.

3 Voorbeeld U kunt een fiets, mobiele telefoon of auto kopen voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Die prijs is dat ook vaak. Veelal gaat het dan om een gestolen goed. 

4 Is heling strafbaar? Ja, voor heling kunt u een boete krijgen en bovendien een strafblad. Heling is opgenomen in het Wetboek van Strafrecht. 

5 Waarom pakken we heling aan?
Verhogen van de pakkans van inbrekers, overvallers en straatrovers Gestolen goederen terugbezorgen bij de eigenaar

6 Wat kan ik als burger doen tegen heling?
Noteer altijd serienummers als u een (nieuw) product koopt. Noteer uw serienummers overzichtelijk op de registratiekaart, of via de Stopheling app opwww.stopheling.nl. Doe altijd aangifte. Check bij de aankoop van een product op Stopheling.nl of de Stop heling app, of het product als gestolen staat geregistreerd Uitleg bij 1) Een serienummer is een nummer op een product en maakt het product uniek en traceerbaar. Bij bijvoorbeeld mobiele telefoons staan deze nummers vaak onder de batterij. Winkelmedewerkers zetten dit nummer ook vaak op de aankoopnota. Uitleg bij 3) De politie kan u dan helpen uw gestolen spullen terug te krijgen. Bovendien krijgt de politie meer inzicht in welke helers er zijn en hoe zij werken. Let op: alleen producten waarvan aangifte is gedaan, op of na 1 januari 2010, staan in het register.

7 Ik wil een aankoop doen. Kan ik controleren of het aangeboden goed gestolen is?
Ja, via Stopheling.nl of de Stop heling app die via Stopheling.nl te downloaden is, kunt u controleren of het (op een advertentiesite) aangeboden goed als gestolen staat geregistreerd bij de politie. Extra uitleg bij 1) U hebt dan wel het serienummer van het aangeboden product nodig. Dit kunt u opvragen bij de verkoper.

8 Hoe werkt het controleren?
Vraag de aanbieder om het serienummer Voer het serienummer in op Stopheling.nl of op de Stopheling app.  Levert het ingevoerde serienummer geen resultaat op? Dan staat het product niet als gestolen geregistreerd. Blijf alert als bijvoorbeeld de prijs niet in verhouding staat met het aangeboden product.  Komt het ingevoerde serienummer overeen met een als gestolen geregistreerd artikel? Dan komt u via de meldknop in een scherm terecht waarin u de naam van de internetsite, het advertentienummer en het adres van de aanbieder kunt invullen. De politie stelt dan een onderzoek in.  Gaat u het product ophalen? Controleer dan of het serienummer overeenkomt met het nummer waarmee u de check heeft gedaan

9 Wat kan een handelaar doen tegen heling?
Opkopers moeten elke aankoop van gebruikte goederen registreren in een inkoopregister. Dit kan eenvoudig digitaal in het Digitaal Opkopers Register (DOR) Extra uitleg: Het DOR staat direct in verbinding met (politie)registers van gestolen goederen. Hierdoor kan de politie meteen reageren als een goed aangeboden wordt dat van diefstal afkomstig is en waarvan aangifte is gedaan.

10 Meer informatie bij uw gemeente of uw wijkagent


Download ppt "Aanpak heling Presentatie voor bewoners"

Verwante presentaties


Ads door Google