De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering Les 6 – paragraaf 5: Slavernij Les 6 – paragraaf 5: Slavernij.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering Les 6 – paragraaf 5: Slavernij Les 6 – paragraaf 5: Slavernij."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering Les 6 – paragraaf 5: Slavernij Les 6 – paragraaf 5: Slavernij

2 KolonisatieKolonisatie De Spaanse kolonisatie verschilde behoorlijk dan die van de Nederlandse Ruimer gesteld: kolonisatie van Amerika was wezenlijk anders, dan de kolonisatie in Azie Vestigingskolonies vs factorijen (lees: lees handelskolonies) Het doel van het Spaanse kolonialisme was Rijkdom vergaren voor de Kroon (goud & zilver) Persoonlijke rijkdom vergaren (edelmetalen en/of landbouw) Bekering indianen (De Kerk) Verwerven gebied (voor de Kroon) hetgeen het aanzien vergrootte

3

4 SlavernijSlavernij Spaanse kolonisten stichtten landbouwbedrijven Plantages Productie meestal één handelsgewas voor de Europese markt Typerend voor plantagewerk is de slavernij Slavernij Hiervoor kwam men eerst bij de Indianen, maar deze bleken niet geschikt Velen stierven aan ziekten Velen renden weg Velen weigerden sowieso te gaan werken Het zware werk bleek ook voor vele te zwaar Uiteindelijk werd het gebruik van Indiaanse slaven door de Kroon ook verboden (Karel V, 1550)

5 Slaven als handelswaar Spaanse plantagehouders zoeken een oplossing voor het zware werk op het veld, hetgeen ook geldt voor exploitanten van mijnen. Zij komen uit bij slaven geïmporteerd vanuit Afrika Al in 1502 komt de eerste lading aan. Door deze trans-Atlantische slavenhandel, die tot midden 19 e eeuw zou duren, worden meer dan 11 miljoen Afrikanen van hun continent weggevoerd. Zij waren producten binnen de driehoekshandel gevoerd door Europeanen om winst te maken. Een product dus!

6 Het kasteel St. George d'Elmina aan de Afrikaanse Goudkust, een belangrijk strategisch punt voor de handel in goud en slaven.

7 Een product dus!

8 Huiswerk Lees: par 5 Maak: WB par 1bc, 2, 3 & 4


Download ppt "Hoofdstuk 2: Ontdekking en verovering Les 6 – paragraaf 5: Slavernij Les 6 – paragraaf 5: Slavernij."

Verwante presentaties


Ads door Google