De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hollandschevelds Wapenboek Albert Metselaar

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hollandschevelds Wapenboek Albert Metselaar"— Transcript van de presentatie:

1 Hollandschevelds Wapenboek Albert Metselaar
Een heraldische ontdekkingstocht door het Hollandscheveld en de omliggende gebieden, opgezet vanuit de tradities van de families en de plaatsen die hen beïnvloedden.

2 Hollandschevelds Wapenboek
Eind april, begin mei 2000, toen de lintjes-regen neerdaalde op diverse Hoogeveners, werd achter de schermen gewerkt aan een ‘onderscheiding’ van de Hoogeveense buitengebieden.

3 Hollandschevelds Wapenboek
Een geschiedenis van meer dan 350 jaar, en dan geen wapen? Daar moest wat aan gedaan worden. Inspiratie werd gehaald uit de oude wapens van met de velden verbonden plaatsen en families.

4 Hollandschevelds Wapenboek
Het wapen van Hoogeveen bestaat uit een hoop turf, twee bijenkorven en 14 bijen, op een ondergrond van zilver. Hierin vinden we de geschiedenis van het veen terug.

5 Hollandschevelds Wapenboek
Het wapen van de familie Van Echten. Drie adelaars op een gouden veld. De familie had invloed op de ontwikkeling van zowel Zuidwolde als Hoogeveen.

6 Hollandschevelds Wapenboek
Leiden, de moederstad van het dorp Hooge-veen en het Holland-sche veld, heeft een wapen, waarin we twee rode sleutels op een zilveren veld vinden. Het zijn de sleutels van Petrus, patroon van Leiden.

7 Hollandschevelds Wapenboek Het Leidse wapen, met aan beide zijden een leeuw.

8 Hollandschevelds Wapenboek
Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen met het Leidse wapen: Het wapen van de plaats Leiderdorp is ontleend aan dat van Leiden, en geeft tevens aan dat de plaats gegroeid is rondom het water.

9 Hollandschevelds Wapenboek En zo werd gespeeld met symbolen, te beginnen met het Haagje, het begin van het Hollandsche Veld.

10 Hollandschevelds Wapenboek
Het Haagje, het begin van het Hollandsche Veld, maar ook sterk verbonden met het steeds groeiende dorp Hoogeveen.

11 Hollandschevelds Wapenboek
De Wolfsbos. Hier werd voor het eerst veen verbrand en boekweit verbrand, vandaar het rode veld. Schapen zorgden voor mest, nodig voor de eerste landbouw op de arme ondergrond.

12 Hollandschevelds Wapenboek De vlag van het dorp Hollandsche Veld
Hollandschevelds Wapenboek De vlag van het dorp Hollandsche Veld. Het geel is een gestileerde zandkop, omringd door water. Ook die vlag is een ontwerp van ondergetekende.

13 Hollandschevelds Wapenboek
De veenschop, de windvaan op de toren, is een weergave van de zogenaamde ‘schoffel’ waarmee de bovenkant van het veen werd verwijderd. De originele windvaan stamde uit 1851.

14 Hollandschevelds Wapenboek
Nadat op 7 december 1999 de originele windvaan, inclusief de torenpunt, door de bliksem werd vernietigd, kwam in 2000 gerestaureerde versie met een nieuwe steel op de toren.

15 Hollandschevelds Wapenboek
Het wapen van het dorp Hollandscheveld.

16 Hollandschevelds Wapenboek Het wapen met omlijsting
Hollandschevelds Wapenboek Het wapen met omlijsting. Een Leidse leeuw, een Drentse wildeman, turf en een ramskop.

17 Hollandschevelds Wapenboek
Schoonhoven, een recreatiegebied in het Hollandsche Veld, met in het wapen de lelies van de familie Schoonhoven, naamgevers van een verveningscompagnie.

18 Hollandschevelds Wapenboek
Het wapen van de familie Schoonhoven.

19 Hollandschevelds Wapenboek
Elim, aanvakelijk Hollandscheveld Zuid-Oost, genoemd naar een bijbelse oase. Vandaar het groene veld en de palmboom.

20 Hollandschevelds Wapenboek
Moscou, ook wel Nieuw-Moscou, is een buurtschap op het uiteinde van het Zuider Opgaande, een van de belangrijkste hoofdvaarten van het Hollandsche Veld.

21 Hollandschevelds Wapenboek
Nieuwlande groeide deels op het gebied van het Hollandsche Veld, in de gemeente Hoogeveen, deels binnen aangrenzende gemeenten, met veel invloeden van Oosterhesselen.

22 Hollandschevelds Wapenboek Het wapen van de gemeente Oosterhesselen.

23 Hollandschevelds Wapenboek
Het wapen van het oude uitgestrekte Hollandsche Veld, waarin we nu Holland-scheveld, Elim, Moscou, het Haagje, de Wolfsbos en delen van Nieuwlande vinden.

24 Hollandschevelds Wapenboek
Ook voor de omringende gebieden werd een wapen ontworpen, op basis van de invloeden die daar aan het werk waren geweest.

25 Hollandschevelds Wapenboek
Bij de streek Het Meer, waar ooit een groot meer lag, stond een huis van schulte Ernst Beuker. Uit diens wapen stamt de boom, nu nog te zien in de gevel van huize Veenlust.

26 Hollandschevelds Wapenboek
Het wapen van de familie Bentinck, bevriend met zowel de Van Echtens als de Oranjes. De familie bezat het gebied dat we nu kennen als het Krakeel en de Krakeelse Wijken.

27 Hollandschevelds Wapenboek
Het wapen van het Krakeel.

28 Hollandschevelds Wapenboek
Noordscheschut, deels gegroeid op het gebied van de gemeente Beilen, deels in de gemeente Hoogeveen, maar vooral rondom het kanaal: de Hoogeveensche Vaart.

29 Hollandschevelds Wapenboek Het wapen van Beilen, verwerkt in diens vlag.

30 Hollandschevelds Wapenboek
Het wapen van de voormalige gemeente Zuidwolde. De oosterburen van het Hollandsche Veld, Alteveer en Kerken-veld, liggen in die oude gemeente.

31 Hollandschevelds Wapenboek
Alteveer, tweelingdorp met Kerkenveld, ontstaan rondom een kanaal. Rechts de bijen vanwege de verbondenheid met Hoogeveen, links de roofvogel van Echten en Zuidwolde.

32 Hollandschevelds Wapenboek
Kerkenveld, tweelingdorp met Alteveer, eveneens ontstaan rondom een kanaal. Het wapen heeft dezelfde elementen als dat van Alteveer, maar dan gespiegeld.

33 Hollandschevelds Wapenboek Tot zover dit wapenboek, dat u wordt aangeboden door het Informatiecentrum Geschiedenis Hollandscheveld e.o. Versie 2015


Download ppt "Hollandschevelds Wapenboek Albert Metselaar"

Verwante presentaties


Ads door Google