De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Practicum bij paragraaf 3 Kieuwen van een vis Theorie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Practicum bij paragraaf 3 Kieuwen van een vis Theorie."— Transcript van de presentatie:

1 Practicum bij paragraaf 3 Kieuwen van een vis Theorie

2 Ademhaling bij vissen Gaswisseling bij vissen vindt plaats in kieuwen. Kieuwen van vissen liggen inwendig, waardoor: – de kieuwen beter beschermd zijn. – het lichaam gestroomlijnder is.

3 Kieuwen Bij vissen liggen kieuwen in de kieuwholte. Kieuwen bestaan uit kieuwbogen (gemaakt van been of kraakbeen) met daarop grote aantallen kieuwplaatjes. Op de kieuwplaatjes liggen dunne kieuwlamellen met daarin veel kleine bloedvaten.

4 Kieuwdeksel Het kieuwdeksel beschermt de kieuwbogen.

5 Waterstroom langs kieuwen Vissen pompen water vanuit de mondholte langs de kieuwen. Wanneer het kieuwdeksel geopend is, dan stroomt het water via de kieuwspleet naar buiten.

6 Bek open en kieuwdeksels dicht:  Water stroomt in de mondholte. 1 ste kieuwboogkieuwdeksel

7 Bek dicht en kieuwdeksels open:  Water stroomt via de kieuwen naar buiten. 1 ste kieuwboogkieuwdeksel

8 Prooien vangen Door hun bek te openen kunnen vissen niet alleen water aanzuigen, maar ook prooidieren vangen. Het water verlaat de mondholte via de kieuwen en de prooi wordt doorgeslikt.

9 Haaien en roggen Haaien en roggen (kraakbeenvissen) hebben geen kieuwdeksels, en kunnen geen water langs hun kieuwen pompen. Haaien en roggen moeten zwemmen zodat water langs hun kieuwen stroomt.

10 Kieuwbogen De kieuwbogen van een reuzenhaai zijn goed zichtbaar. De kieuwbogen vormen de scheiding tussen mondholte en kieuwholte. Haaien en roggen hebben geen kieuw- deksel (en dus ook geen kieuwholte).

11 1 ste kieuwboog 2 de kieuwboog 3 de kieuwboog 4 de kieuwboog 5 de kieuwboog 5 de kieuwboog 1 ste kieuwboog De kieuwbogen (aan de linkerzijde) van een vis. kieuwspleet

12 Kieuwplaatjes De kieuwplaatjes zitten aan de zijde van de kieuwholte vast aan een kieuwboog. Op de kieuwplaatjes bevinden zich grote aantallen kieuw- lamellen.

13 Eén paar kieuwbogen (met daarop kieuwplaatjes) van een vis.

14 Kieuwlamellen Kieuwlamellen bevinden zich op de kieuwplaatjes. Door de kieuwlamellen lopen veel kleine bloedvaten vlak langs het oppervlak. Via dit oppervlak vindt gaswisseling plaats.

15 Tegenstroomprincipe Bloed en water stromen in tegengestelde richting door (en langs) de kieuwlamellen. De effectiviteit van de gaswisseling wordt hierdoor vergroot.

16 WATER ZUURSTOFRIJK BLOED ZUURSTOFARM BLOED KIEUWBOOGBLOEDVAT KIEUWBOOG KIEUWPLAATJES KIEUW- LAMEL KIEUWLAMEL

17 Een vis op het droge In lucht zit meer zuurstof dan in water, maar toch stikken vissen op het land. Buiten het water plakken de kieuwplaatjes aan elkaar, waardoor het oppervlak waarover gaswisseling kan plaatsvinden kleiner wordt.


Download ppt "Practicum bij paragraaf 3 Kieuwen van een vis Theorie."

Verwante presentaties


Ads door Google