De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Potverdorie, eet normaal! ©Kim. Duurzaamheid: de 3 P’s. Winst People Planet Profit Bijdrage tot algemeen welzijn: gezondheid, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden,

Verwante presentaties


Presentatie over: "Potverdorie, eet normaal! ©Kim. Duurzaamheid: de 3 P’s. Winst People Planet Profit Bijdrage tot algemeen welzijn: gezondheid, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden,"— Transcript van de presentatie:

1 Potverdorie, eet normaal! ©Kim

2 Duurzaamheid: de 3 P’s. Winst People Planet Profit Bijdrage tot algemeen welzijn: gezondheid, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden, ethische afwegingen (solidariteit zuiden)… Impact op milieu: water, lucht, energie, ecosystemen, bodem, … Definitie duurzaamheid?

3 De eerste « P »: People PeoplePlanet Profit - Gezondheid

4 -Geen kinderarbeid - goede arbeidsomstandigheden -Aankopen bij lokale boeren De eerste « P »: People

5 We gebruiken de aarde steeds meer en meer op. Als we zo verder doen hebben we binnenkort 4 planeten nodig! Maar we hebben er maar 1 ! People Planet Profit De tweede « P »: Planet ©Metro

6 Ecologische voetafdruk? Voorraad vruchtbare grond aarde = 1,8 h/mens In 2008: gemiddeld 2,7 h/mens In België (2010): 8h/mens  Klimaatsverandering in het Zuiden !! De tweede « P »: Planet ©Metro

7 Voedselkilometer? De tweede « P »: Planet ©

8 Vuistregels duurzame voeding 6 pijlers: 1.Minder vlees 2.Minder vis 3.Afvalbeperking 4.Seizoensgebonden en lokaal 5.Eerlijke handel 6.Duurzame producten Meer info?

9 Biologische producten: Lokale-en seizoensgebonden producten: De tweede « P »: Planet ©Collectandgo ©wijnkanaal

10 MILIEU-IMPACT VLEESPRODUCTIE : 18% van broeikasgasuitstoot jaarlijks 3 miljoen hectare bos gekapt waterverbruik (15.000l voor 1 kg rundvlees) mestoverschot watervervuiling 40% van de graanopbrengst en 30% van de visvangst wordt als vee/visvoeder gebruikt Vlees en vis hebben een zeer grote ecologische voetafdruk De tweede « P »: Planet

11 MILIEU-IMPACT VOEDSELKILOMETERS CO2-uitstoot van voedseltransport: 1 appel uit Nieuw-Zeeland = 230 Belgische appels 1 kg boontjes uit Kenia = 65 kg Belgische boontjes 1 kg asperges uit Peru = 105 kg Belgische asperg. MILIEU-IMPACT SEIZOENSPRODUCTEN Rangschikking naar milieu-impact volgens productie en afkomst: bio, seizoen, België 2,1m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, lokaal 2,6m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, Europa 3,5m² gbpl/kg niet-bio, seizoen, ex-EU 5 m² gbpl/kg verwarmde kas, lokaal 11 m² gbpl/kg De tweede « P »: Planet

12 Donderdag veggiedag : https://www.youtube.com/w atch?v=lKySc8xChUA https://www.youtube.com/w atch?v=lKySc8xChUA ©eva vzw

13 = de winst  Fair trade garandeert productie onder strenge sociale voorwaarden: verbod op kinderarbeid, vakbondsvrijheid, respectvolle werkomstandigheden, … People Planet Profit De derde « P »: Profit

14 Synthese? ©Kim

15 Wat kan ik zelf doen ? Het effect op onze ecologische voetafdruk bij vervanging van een of meerdere componenten van een gewone warme maaltijd met 250gr aardappelen, 200 gr groenten en 150 gr vlees. Bron: Ecolife


Download ppt "Potverdorie, eet normaal! ©Kim. Duurzaamheid: de 3 P’s. Winst People Planet Profit Bijdrage tot algemeen welzijn: gezondheid, voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden,"

Verwante presentaties


Ads door Google