De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geslachtschromosomen Paragraaf 10 B.Bouwman - Biologieweb.nl.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geslachtschromosomen Paragraaf 10 B.Bouwman - Biologieweb.nl."— Transcript van de presentatie:

1 Geslachtschromosomen Paragraaf 10 B.Bouwman - Biologieweb.nl

2 Chromosomen geordend De chromosomen uit de celkern van een cel kunnen zichtbaar worden gemaakt. Een afbeelding waarin alle chromosomen geordend zijn weergegeven noemen we een chromosomen- kaart of ook wel een karyogram.

3 Geslachtschromosomen Voor de meeste diersoorten geldt dat één paar chromosomen het geslacht van het dier bepaalt. Deze chromosomen worden geslachtschromosomen genoemd. Bij mensen bepaalt het 23 ste paar chromosomen het geslacht.

4 Het 23 ste paar chromosomen bepaalt het geslacht. De hierboven weergegeven chromosomenkaart is van een man.

5 Geslachtschromosomen in lichaamscellen Lichaamscellen bevatten chromosomen in paren. Alle lichaamscellen van een vrouw bevatten twee gelijke (XX) geslachts- chromosomen. Alle lichaamscellen van een man bevatten twee verschillende (XY) geslachts- chromosomen.

6 Karyogram van man en vrouw Man 46 chromosomen waarvan één X-chromosoom en één Y-chromosoom Vrouw 46 chromosomen waarvan twee X-chromosomen

7 Het X-chromosoom (rechts) en het Y- chromosoom (links) van de mens.

8 Vorming van lichaamscellen De vorming van lichaamscellen gebeurt door middel van celdeling. Bij zowel de moedercel als de dochter- cellen komen chromosomen in paren voor. Bij de celdeling ontstaan cellen die een exacte kopie zijn van de moedercel. De dochtercellen hebben allemaal hetzelfde genotype.

9 Volwassen stamcellen kunnen alleen typen cellen produceren uit het orgaan van herkomst.

10 Vorming van geslachtscellen De vorming van geslachtscellen gebeurt via een speciaal type celdeling. Bij deze celdeling gaan de chromosomen van een chromosomenpaar uit elkaar. De twee dochtercellen krijgen elk één van de twee chromosomen uit ieder paar. De dochtercellen hebben allemaal een verschillend genotype.

11 Volwassen stamcellen kunnen alleen typen cellen produceren uit het orgaan van herkomst.

12 VORMING VAN LICHAAMSCELLEN VORMING VAN GESLACHTSCELLEN

13 Geslachtschromosomen in geslachtscellen In geslachtscellen (zaadcellen en eicellen) komen chromosomen enkelvoudig voor. Eicellen bevatten altijd een X- chromosoom. Zaadcellen bevatten een X- of een Y- chromosoom. Een bevruchtte eicel bevat twee geslachtschromosomen (XX of XY).

14 Bepalen van het geslacht Het geslacht wordt bepaald op het moment van bevruchting. Bij mensen wordt het geslacht bepaald door de zaadcel. Een zaadcel kan een X- of een Y-chromosoom bevatten. Een eicel bevat altijd een X-chromosoom.

15 Bij mensen bepaalt de zaadcel het geslacht. XYXX YXX XYXX


Download ppt "Geslachtschromosomen Paragraaf 10 B.Bouwman - Biologieweb.nl."

Verwante presentaties


Ads door Google