De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

klik als iedereen klaar is om te beginnen

Verwante presentaties


Presentatie over: "klik als iedereen klaar is om te beginnen"— Transcript van de presentatie:

1 klik als iedereen klaar is om te beginnen
Welkom bij de 1e ronde ! klik als iedereen klaar is om te beginnen

2 Welkom bij Mensa’s SlimmerIQuiz 2014!
Je hebt een antwoordenblad voor je, daar vul je je antwoorden op in. Zorg dat je naam er op staat en zorg dat je ook kladblaadjes bij de hand hebt. Rekenmachines, telefoons en internet zijn niet toegestaan. Je krijgt zo meteen 24 vragen. Op de dia’s is te zien met welke vraag je bezig bent en hoeveel tijd je hebt ervoor. Je hoort een geluidje als de volgende dia verschijnt. Als je een antwoord fout hebt, krijg je nul punten, je krijgt ook nul punten als je niets invult. Bedenk: is het slim om te gokken? Je mag trouwens best, als je tijd over hebt bij een vraag, teruggaan naar een eerdere vraag, als je nog weet waar die over ging. Dit is een quiz waarbij niemand alle antwoorden goed kan hebben. Daarvoor gaan de vragen te snel of zijn ze te ingewikkeld. Doe dus gewoon zo goed mogelijk je best op elke vraag. Ten slotte, wij wensen je veel plezier! Klik om de quiz te starten

3 Vraag 1 15 sec Een makkelijke vraag om even op gang te komen: Hoeveel duimen hebben de meeste mensen aan hun linkerhand?

4 Vraag 2 40 sec Verzin zo veel mogelijk woorden van minstens acht letters waar de klinkers en medeklinkers elkaar afwisselen, je mag met een klinker of een medeklinker beginnen. Twee voorbeelden: DELEGEREN EVENAREN

5 Vraag 3 60 sec Als je een piramide openknipt en uit elkaar vouwt, ziet dat er zo uit Oh nee, we missen nog een vlakje, teken het missende vlak erbij op het antwoordenblad (zo nauwkeurig mogelijk, het hoeft niet perfect). Als er meerdere mogelijkheden zijn, teken dan alle mogelijkheden die je kunt bedenken in dezelfde tekening erbij.

6 Vraag 4 60 sec Kijk naar dit toetsenbord van een telefoon. Het woord “glimmen” toets je in met Wat zou het woord kunnen betekenen? Verzin zo veel mogelijk en zo lang mogelijke woorden met alleen de toetsen 4, 5 en 6.

7 Vraag 5 40 sec Bekijk de afbeelding rechtsonder. De grootste rechthoek heeft de afmeting A0. Normaal papier weegt 80 gram per m2. Een A0 is 1 m2. Een A1 is een halve A0, een A2 is een halve A1, enzovoort. Hoeveel weegt een A4?

8 Vraag 6 30 sec Een A2 is 420 bij 600 mm. Een A3 is 300 bij 420 mm.
Wat zijn de afmetingen van een A6?

9 Vraag 7 30 sec Een nanometer is een miljoenste millimeter. Hoeveel nanometer gaan er in 0,5 meter?

10 Vraag 8 30 sec In mijn sokkenla zitten 10 rode, 12 roze, 7 blauwe en 15 witte sokken. Ik wil in het donker mijn sokken uit de la pakken en dan in het licht van de badkamer de sokken aantrekken. Hoeveel sokken moet ik uit de la pakken om er zeker van te zijn dat ik een paar met dezelfde kleur meeneem naar de badkamer?

11 Vraag 9 10 sec De buurman heeft tien bloemen geplukt. Hij zet ze allemaal behalve vier in een vaas. Hoeveel heeft hij er over om aan jou te geven?

12 raadselachtig Vraag 10 60 sec
Maak zo veel mogelijk woorden van minimaal 7 letters, gebruik daarvoor de letters van het woord; raadselachtig Dit mag wel: raadsel Dit mag niet: raddraaier (r en d zitten beide maar één keer in raadselachtig!)

13 Vraag 11 60 sec Een klok loopt iedere 2 uur precies 3 minuten te langzaam. Op een zaterdag om ‘s-morgens werd de klok goed gezet. Precies een week later kijken we weer. Welke tijd staat er dan op die klok?

14 Vraag 12 A. kat B. boom C. springtouw D. afgevallen tak E. biefstuk
90 sec Geef aan van elk voorwerp of het levend, dood of levenloos is; A. kat B. boom C. springtouw D. afgevallen tak E. biefstuk F. steen G. vis H. zeewier

15 Vraag 13 180 sec Dit zijn voorbeelden van de tijd op mijn digitale klok. We bekijken alle tijstippen tussen 7 uur ‘s-morgens op dinsdag en 7 uur ‘s-morgens op woensdag. Op hoeveel verschillende tijdstippen staan de getallen 1,2 en 3 in die volgorde direct achter elkaar? (voor de duidelijkheid: is een ander tijdstip dan 12.36)

16 Spion begluurde vijand met verrekijker.
Vraag 14 90 sec Deze krantenkop kan twee dingen betekenen: Leg kort uit hoe je de zin op twee manieren kan begrijpen. Spion begluurde vijand met verrekijker.

17 Vraag 15 90 sec Als je de getallen op een rijtje zet en je plaatst er een aantal + tekens tussen kunnen ze samen 100 opleveren. Bijvoorbeeld: = oh nee, dat klopt niet, dat is samen niet 100 maar 127. Plaats jij de + tekens goed, zodat er wél 100 uitkomt?

18 Vraag 16 60 sec Hier is een set kaarten van een speciaal spel. Het zouden er 12 moeten zijn, er ontbreekt er één. Teken op je antwoordenblad de ontbrekende kaart.

19 Vraag 17 30 sec Vier opeenvolgende getallen worden opgeteld. Dat levert 202 op. Welke vier getallen waren dat? (voor de duidelijkheid: opeenvolgende getallen zijn bijvoorbeeld 10, 11, 12 en 13)

20 Vraag 18 20 sec Welk woord hoort niet in het rijtje thuis? goud – ijzer – metaal – koper – aluminium

21 Vraag 19 90 sec Een schilder moet 6 liter roze verf maken van 2 delen wit en 1 deel rood. Hij mengt per ongeluk 4 liter rood met 2 liter wit. Wat moet hij doen om zijn fout zo goedkoop mogelijk te herstellen?

22 Vraag 20 40 sec Zoek zo veel mogelijk Europese steden die in deze zin verborgen zitten; Het is volgens Roos logisch dat opa rijst eet met zijn bord op schoot als er sport op de televisie is en dat hij dan vergeet te kauwen en slikken.

23 Vraag 21 60 sec Vul in deze zinnen de ij of de ei in:
Ga j___(1) je nagels v___len (2)? Ik schiet met p___len(3) om de diepte te p___len (4). H___(5) gaat een berg best___gen(6). Gaan jullie een schilder___(7) v___len(8)? W___(9) ___sen(10) ___s(11)!

24 Eerst even instructie, als iedereen dit gelezen en begrepen heeft gaan we door met de vraag.
Een dingbat is een woordgrapje, een lettertekening met een verborgen betekenis. Zo staat hier het woord “ring”. Zie je dat de R in de G staat? R in G.... dat is het woord “ring”! Je krijgt zo meteen drie dingbats te zien, probeer te achterhalen wat hun betekenis is. Klik om door te gaan

25 60 sec Vraag 22

26 Eerst even instructie, als iedereen dit gelezen en begrepen heeft gaan we door met de vraag.
Het paard is een schaakstuk dat zeer bijzondere sprongen maakt. Ze zijn het beste te omschrijven als twee vooruit en één opzij. Zo meteen krijg je drie tekeningen te zien. In iedere tekening moet je een paard zijn sprongen laten maken. De letters waar hij op springt vormen een woord. In de eerste tekening laten we zien waar je moet beginnen, in de tekeningen erna zal je dat zelf moeten bedenken. Succes!

27 Vraag 23 90 sec d g s e r i c a o j t n v f A B C

28 Vraag 24 90 sec Wie is de burgermeester van Wesel? ....ezel ....ezel
Wat is het lievelingsdier van Barend? .....arend.....arend Als je aan een echoput de juiste vraag stelt, krijg je een passend antwoord. We verklappen wat het antwoord van de put was. Bedenk er een vraag bij: ?.....apen....apen

29 Leg nu je pen of potlood neer alsjeblieft
…want de quiz is afgelopen. We hopen dat jullie de vragen leuk vonden! Lever je antwoordblad in bij je juf/meester. Hij/zij zal later de goede antwoorden met jullie bespreken en je score teruggeven. De tweede ronde van de Mensa SlimmerIQuiz is op 29 oktober op een locatie bij jullie in de buurt. Daar kan niet de hele klas naar toe, maar wel een team van drie kinderen van jullie klas. Zij kunnen daar strijden tegen de teams van andere basisscholen en wie weet… winnen zij dan een mooie prijs voor de hele klas!


Download ppt "klik als iedereen klaar is om te beginnen"

Verwante presentaties


Ads door Google