De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

LEERLING ACTIVITEITEN

Verwante presentaties


Presentatie over: "LEERLING ACTIVITEITEN"— Transcript van de presentatie:

1 LEERLING ACTIVITEITEN

2 Cynthia de Vries Lentsch
CONTACTPERSONEN Universiteit van Amsterdam: Siesja Kamphuis Vrije Universiteit Amsterdam: Cynthia de Vries Lentsch

3 1. MASTERCLASSES 2015 VASTE DATA, LEERLINGEN MELDEN ZICH INDIVIDUEEL AAN DUURZAAMHEID Vak: Natuurkunde, NLT Fossiele brandstoffen raken op. Wat voor duurzame technologieën hebben toekomst? HAAL MEER UIT JE HERSENEN Vak: Wiskunde Verdieping in de wiskundige methoden die nodig zijn om MRI-data te analyseren. THE QUANTUM UNIVERSE Vak: Natuurkunde Kwantummechanica, relativiteitstheorie, en de problemen bij het combineren van die twee. FLUORESCENTE MICROSCOPIE Vak: Biologie Welke informatie kunnen we door geavanceerde microscopie over een levende cel verkrijgen? PARADIJSELIJKE PARADOX Vak: Wiskunde Een wiskundige benadering van de verschillende soorten die leven in natuurlijke ecosystemen. MEDISCHE FYSICA Vak: Natuurkunde Welke technieken gebruiken PET, MRI of CT-scanners ,als we in het menselijk lichaam kijken. LUCIFERASE Vak: Biologie Onderzoek naar het luciferase gen, het enzym dat ervoor zorgt dat vuurvliegjes licht maken. STAMCELLEN De wetenschap en de maatschappelijke implicaties van stamcelonderzoek.

4 1. MASTERCLASSES 2016 VASTE DATA, LEERLINGEN MELDEN ZICH INDIVIDUEEL AAN ALLERGIE EN AUTO-IMMUNITEIT Vak: Biologie Hoe reageert het immuunsysteem bij allergie? Hoe toon je aan dat er sprake is van allergie of auto-immuniteit? BIG DATA, BIG BUSINESS Vak: Informatica, Wiskunde Bedrijven werken met enorme hoeveelheid data. Hoe worden bijvoorbeeld vliegtickets geprijsd? LANGS DE RAND VAN DE IJSKAP Vak: Aardrijkskunde Excursie naar de Gelderse Vallei om bodemonderzoek te doen naar het ontstaan. JUPITER EN ZIJN MANEN Vak: Natuurkunde Zelf de historische waarnemingen van Galileo Galileï doen met telescopen op het dak.

5 2. ITSLABS FLEXIBELE DATA, DOCENTEN NEMEN HUN HELE KLAS MEE
WAT ZEGT ONS BREIN? METEN MET EEG Vak: Biologie Leerlingen krijgen de kans om een zelf bedacht onderzoek aan de hersenen uit te voeren. QTC Vak: Natuurkunde Leerlingen gaan kijken naar de geleiding van stroom, en de bijzondere eigenschappen van QTC. ONTWERP EN SYNTHESE VAN PIJNSTILLERS Vak: Scheikunde Leerlingen gaan zich verdiepen in de binding van ibuprofen en gaan zelf paracetamol maken. DNA FINGERPRINTING Leerlingen gaan genetische vingerafdrukken van zichzelf maken op dezelfde manier als in medische laboratoria wordt gebruikt om erfelijke ziektes op te sporen. VOGELS IN EEN MENSENWERELD Vak: Biologie NLT Aardrijkskunde Leerlingen zullen het gedrag van vogels leren interpreteren en leren ze over de gevolgen van verstoringen in een ecosysteem LAB MET EEN LUCHTJE Vak: Scheikunde Leerlingen gaan esters synthetiseren en geurtesten onderworpen om zo de relatie tussen geur en moleculaire structuur te onderzoeken. HOE WERKT EEN COMPUTER Vak: Informatica De wereld achter de hardware van de computer. Excursie naar het gamelab en met bezoek aan het computermuseum! WHAT THE HACK?! Leerlingen verdiepen zich in het hacken van computers.

6 3. PROFIELWERKSTUKBEGELEIDING
TRAJECT, LEERLINGEN MELDEN ZICH PER TWEETAL AAN MEDICIJNEN EN ENZYMEN Vak: Scheikunde De effecten van lichaamsvreemde stoffen, zoals in geneesmiddelen, kun je vanuit verschillende kanten onderzoeken. Aan jou de vraag om een interessante onderzoeksvraag te formuleren. METEN AAN JE HERSENEN MET EEG Vak: Biologie Een EEG meet de elektrische activiteit van de hersenen. Onderzoek het effect van jouw eigen experimentele opzet op de hersenengolven van jouw eigen proefpersonen! FORENSISCH DNA ONDERZOEK Vak: Biologie Hoe betrouwbaar is een speekseltest? Welke materialen beïnvloeden sporen? Is bloed nog detecteerbaar na het schoonmaken? Dit zijn allemaal vragen die je hier kan beantwoorden! THE QUANTUM UNIVERSE Vak: Natuurkunde Na inleidende colleges over kwantummechanica, zwarte gaten, relativiteitstheorie en snaartheorie, ga je zelf met jouw onderzoeksvraag over een van deze onderwerpen aan de slag.

7 Scholierenwedstrijd www.scholen.uva.nl/challenge-aisc
Voor wie: scholieren van 5 & 6 vwo Uiterste aanmelddatum: vrijdag 13 november Kick-off: woensdag 18 november Feedbackbijeenkomst: dinsdag 23 februari Eindpresentatie & prijsuitreiking: vrijdag 22 april Prijs voor winnend team: leuke gadgets


Download ppt "LEERLING ACTIVITEITEN"

Verwante presentaties


Ads door Google