Handbal voor F & E-jeugd

Verwante presentaties

Presentatie over: "Handbal voor F & E-jeugd"— Transcript van de presentatie:

1 Handbal voor F & E-jeugd
Een handleiding over de regels vanaf seizoen voor de beginnende scheidsrechter Voor vragen:

2 Hoe gaat deze handleiding eruit zien?
Algemene regels voor de F-jeugd Aanvallende regels voor de F-jeugd Verdedigende regels voor de F-jeugd Praktisch: Hoe fluit je een wedstrijdje? (waar let je op?) Algemene regels voor de E-jeugd Aanvallende regels voor de E-jeugd Verdedigende regels voor de E-jeugd

3 ” We kunnen niet van alle kinderen sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren!”

4 Algemene regels F-jeugd
Spelen op een half veld met kleinere (plastic) doeltjes. (staan in het materiaalhok) De speeltijd: 2x 15 minuten + shoot outs 4 spelers + 1 keeper die meehelpt in de aanval De bal: zachte maat 0 Er is geen middenlijn, na een doelpunt start de bal bij de keeper. Je houdt wel de score bij maar de bond doet er niets meer mee. Winnen of verliezen is voor deze kinderen ondergeschikt aan het spelplezier. De coaches mogen in het veld rondlopen om kinderen te helpen conform de fairplay-regels. Ook de spelleider mag de kinderen helpen.

5 Aanvallende regels F-jeugd
Opleidende taak: Klaar maken voor “het echte” spelletje. Loopregel: niet meer dan 3 passen Stuitregel: 2e dribbel is verboden Hoekworp bestaat niet meer! Bal achter via de verdediger is dus ook een keeperbal. Bal over de zijlijn of voet in balbezit op of over de zijlijn = balbezit tegenstander. Bal mag niet uit de handen getikt worden Je mag met je lichaam verdedigen, niet een ander kind vastpakken.

6 Verdedigende regels F-jeugd
Er moet offensief verdedigd worden & alleen op de eigen helft! Kinderen moeten “de bal proberen te onderscheppen.” In de regels staat dat het verboden is om 1 of meerdere vaardige spelers vast te zetten. Je mag dus wel allemaal storen maar niet iemand vastzetten. De meeste teams zullen met 1 kindje storen. Het is de taak van de spelleider om het eerlijk voor beide teams te houden. Als het verschil te groot word zou je een team kunnen verplichten om met maximaal 1 kind te storen. Zorg dat je met de coaches overlegd, het gaat ten slotte om het plezier van de kinderen.

7 Praktisch: Hoe fluit je de F-jeugd (1)
Controleer of het veld in orde is Controleer of beide tegenstanders het digitale formulier hebben doorgevoerd. Zo niet doe het dan voor ze met je eigen mobiel. Hoe dit werkt vind je via onderstaande link: Zorg dat een van de teams een geschikte bal heeft (maat 0, zacht) Toss met de aanvoerder om de bal/ doel. Start de stopwatch en de wedstrijd

8 Praktisch: Hoe fluit je de F-jeugd (2)
Zodra een kind de loopregel of stuitregel overtreedt: Spel stilleggen, kind uitleggen wat de regel is. Bal teruggeven en verder spelen. (Waar jij de bal geeft word het spel hervat) Zodra de bal in het doel zit: 2 keer fluiten en tegenstander aanmoedigen om te gaan scoren. Bij een te groot verschil kan je in overleg met de coaches zorgen voor meer balans in de wedstrijd. Bij een uitbal: coach het kind erop dat ze haar voet op de lijn zet. Ze zullen vaak niet eens doorhebben dat ze buiten het veld lopen. Als er op de helft v.d. tegenstander verdedigd word: Spel stilleggen, aangeven dat ze alleen op hun eigen helft mogen verdedigen, bal aan aanvallende team teruggeven. Er is geen duidelijke middenlijn .. Beslis per geval of het foutief of acceptabel is. Een bal over de achterlijn: Altijd voor de keeper, ook als het via de verdediger gaat!

9 Praktisch: Hoe fluit je de F-jeugd (3)
Zorg ervoor dat alle kinderen kunnen scoren. Overleg dit met de coach en leg desnoods het spel stil. Zorg dat het spel niet te lang stil ligt, hoe meer ze spelen hoe beter het is natuurlijk. Bewaak het spelplezier van kinderen, complimenten geven zorgt ervoor dat je positief in beeld staat in plaats van negatief. Na de wedstrijd: shoot outs: Elk kind stuitert vanaf het midden naar de cirkel en mag proberen te scoren. Elk kind mag naast 1x aanvallen ook 1x keepen. Na de wedstrijd (2): digitale formulier invoeren volgens:

10 Algemene regels E-jeugd
Kinderen spelen op een heel veld met een verlaagde lat. Komt de bal tegen het bovenste deel v.d. lat dan is de bal “achter”. Kinderen spelen met keeper. Speeltijd: 2x 20 minuten + shoot outs De bal: maat 0/1, zacht of hard (in overleg met de coaches) Net als bij de F-jeugd geldt dat er wel een stand en winnaar is maar de bond doet er niets meer mee. De coach mag in het veld rondlopen maar alleen volgens het concept: Fair play. Na een doelpunt start de bal weer bij de middenlijn.

11 Aanvallende regels E-jeugd
Opleidende taak: Klaar maken voor “het echte” spelletje. Loopregel: niet meer dan 3 passen Stuitregel: 2e dribbel is verboden Indringen: niet met je schouder door de verdediger heen duwen Indringen(2): niet de tegenstander aan de kant duwen Voetbal: Bal op de voet is bal voor de tegenstander bij de betere E-teams! Hoekworp bestaat niet meer! Bal achter via de verdediger is dus ook een keeperbal. Bal over de zijlijn of voet in balbezit op of over de zijlijn = balbezit tegenstander. Bal mag niet uit de handen getikt worden.

12 Verdedigende regels E-jeugd
Er moet offensief verdedigd worden & alleen op de eigen helft! Er mogen maximaal 2 kinderen tegelijk binnen de stippellijn verdedigen. Als een kind mee loopt de cirkel in is het niet een heel groot probleem. Zolang ze maar niet met meer 2 dan kinderen binnen de stippellijn starten. Als er te vaak met meerdere kinderen binnen de cirkel word verdedigend leg je het spel stil. Gebeurd het na deze extra uitleg weer dan mag je een shoot-out als straf geven. Je mag een tegenstander met gebogen armen tegenhouden. Let erop dat ze niet zijwaarts of van de achterkant verdedigen. Het is verboden om 1 of meerdere spelers mandekking te geven. Je mag de bal niet uit de handen van de aanvaller tikken. Als de bal via de verdediger achter het doel gaat is de bal voor de keeper.

13 Praktisch: Hoe fluit je de E-jeugd (1)
Controleer of de latten op de doelen hangen (deze liggen in het materiaalhok) Controleer of beide tegenstanders het digitale formulier hebben doorgevoerd. Zo niet doe het dan voor ze met je eigen mobiel. Hoe dit werkt vind je via onderstaande link: Overleg met de coaches over de speelbal. Toss met de aanvoerder om de bal/ doel. Start de stopwatch en de wedstrijd Gebruik je fluit praktisch: Als jij fluit trek je de aandacht van de kinderen. Ze weten niet wat de gebaren betekenen dus probeer een signaal met een uitleg te combineren. Je gebruikt de gebaren voor lopen, 2 keer stuit, inworp en doelpunt.

14 Praktisch: Hoe fluit je de E-jeugd (2)
Zodra een kind de loopregel of stuitregel overtreedt: bal voor de tegenstander Zodra een kind indringen maakt of een ander kind wegduwt: uitleggen dat het niet mag en daarna de bal terug geven. Gebeurd het te vaak --> bal aan de tegenstander geven. Zodra de bal in het doel zit: 2 keer fluiten en tegenstander aanmoedigen om te gaan scoren. Bij een te groot verschil kan je in overleg met de coaches zorgen voor meer balans in de wedstrijd. Bij een uitbal: coach het kind erop dat ze haar voet op de lijn zet. Als er op de helft v.d. tegenstander verdedigd word: Spel stilleggen, aangeven dat ze alleen op hun eigen helft mogen verdedigen, bal aan aanvallende team teruggeven. Een bal over de achterlijn: Altijd voor de keeper, ook als het via de verdediger gaat! Er zijn geen kaarten of 2min-straffen. Je mag een kind wel verplicht laten wisselen.

15 Praktisch: Hoe fluit je de E-jeugd (3)

16 Vragen? Arie Ligthart (begeleider scheidsrechters) Johan de Moel (begeleider jeugdscheidsrechters) Joost Schutte (hoeft niet, mag wel ) Heel veel succes en hopen op mooi weer 