De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 jaar Bourgeois en Michel

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 jaar Bourgeois en Michel"— Transcript van de presentatie:

1 1 jaar Bourgeois en Michel
Werknemers en gezinnen betalen het gelag Grote bedrijven en miljonairs ontspringen de dans

2 Waarom op 7 oktober betogen?
1 Jaar vol actie en reactie De Regering Michel houdt stevig vast aan haar rechts beleid Onderhandelingen zijn herleid tot een pro forma-gebeuren, de sociale partners kunnen alleen wat morrelen in de marge Daarom toonden we ons ongenoegen op straat 6 november 2014 21 januari 2015 11 maart 2015 19 maart 2015

3 Waarom op 7 oktober betogen?
Pijnlijke besparingen bij de openbare diensten en het onderwijs Hogere facturen voor de gezinnen Langer werken met minder loon en voor een lager pensioen Werknemers betalen de taxshift Indexsprong zonder garantie op creatie bijkomende jobs Elektriciteit wordt 40 % duurder Zieken worden gedwongen te gaan werken en de uitkeringen dalen Nieuwe loonkostverminderingen voor de werkgevers zonder verplichting tewerkstelling te creëren

4 Waarom op 7 oktober betogen?
Omdat de openbare diensten worden ontmanteld: Justitie zit op tandvlees Pijnlijke besparingen in onderwijs Het mes in verschillende zenders van de VRT Subsidies voor de culturele sector en het verenigingsleven in vrije val Diep snijden in openbaar vervoer (De Lijn/NMBS) Dit leidt overal tot stevig jobverlies en afbouw van een goede dienstverlening.

5 Waarom op 7 oktober betogen?
Omdat de gezinnen zich blauw betalen: Woonbonus: tot 1300 euro/jaar minder Ritten bij De Lijn: tot 40 à 50 % duurder Elektriciteits- en waterprijs stijgen fors Inschrijvingsgeld hoger onderwijs van 620 naar 890 euro Duurdere kinderopvang Zorgverzekering: van 25 naar 50 euro (en van 10 naar 25 euro voor lage inkomens) Nog te verwachten: afschaffing verhoogd kindergeld voor gezinnen met twee of meer kinderen (bovenop niet- indexering)

6 Waarom op 7 oktober betogen?
Omdat je moet werken tot je erbij neervalt: Verhogen pensioenleeftijd tot 67 jaar Vervroegd pensioen naar 63 jaar mits 42 werkjaren Verstrenging pensioenvoorwaarden Afbouw van de diplomabonificatie Verdere plannen Berekening pensioen in 60sten in plaats van 55sten Berekening pensioen over volledige loopbaan Afbouw loopbaanonderbreking

7 Waarom op 7 oktober betogen?
Minister Bacquelaine liegt! Langer werken wordt niet beloond, wel bestraft. Je moet langer werken, voor een lager loon (geen indexering) en een lager pensioen.

8 Waarom op 7 oktober betogen?
Verlies aan pensioen Bachelor (barema’s 141,148 en 301) Master (barema 501) Master (barema 502) Geen diplomabonificatie -7,27 % -9,69 % Berekening in 60sten in plaats van 55sten -8,33 % Pensioengrondslag over volledige loopbaan -14,66 % -15,45 % -14,52 %

9 Waarom op 7 oktober betogen?
Omdat er geen vermogensbelasting wordt ingevoerd op het vermogen van de 3 procent rijkste Belgische families: zou 8 miljard euro opbrengen. Omdat de werknemers de taxshift betalen! Nieuwe belastingen en accijnzen op consumptie Verhoging roerende voorheffing van 25 naar 27 % op het klein kapitaal Bezuinigingsmaatregelen op het niveau van de overheid Slechts 175 miljoen euro uit de strijd tegen de fiscale fraude.

10 Waarom op 7 oktober betogen?
Omdat lonen en sociale uitkeringen worden geblokkeerd door indexsprong Deze blokkering zorgt niet voor nieuwe jobs en kost een werknemer gemiddeld 907 euro per jaar. Aan een startende jongere met een loopbaan van 45 jaar, kost dat euro.

11 Waarom op 7 oktober betogen?
Omdat elektriciteit 40 % duurder wordt. Consumentenorganisatie Test-Aankoop berekende dat de gemiddelde elektriciteitsfactuur met 250 euro per jaar stijgt.

12 Waarom op 7 oktober betogen?
Omdat werklozen en zieken nog harder worden getroffen: De degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen wordt sneller ingevoerd. De werkloosheids- en ziekte-uitkeringen worden verlaagd omdat ze niet langer berekend worden op het laatste loon, maar op het gemiddelde van de laatste 12 maanden. Langdurig zieken dreigen tussen de 240 en 540 euro per jaar te verliezen. Elke maand staan er afgerond werklozen klaar voor vacatures.

13 Waarom op 7 oktober betogen?
Omdat de inkomsten voor de sociale zekerheid dalen: Werkgeversbijdrage gaat van 33 naar 25 %. In 2014 kregen de ondernemingen 12,1 miljard euro subsidies. Bijna evenveel als het bedrag aan belastingen op de ondernemingswinsten: 12,4 miljard. De komende jaren is er een extra verlies van (minstens) 5 miljard euro: De regering Di Rupo: + 1,3 miljard euro. De regering Michel I: + 3,6 miljard euro.

14 Het kan en het moet anders
Met rechtvaardige fiscaliteit Met kwaliteitsvolle openbare diensten en een kwaliteitsvol onderwijs Met een stevige sociale bescherming Met ernstig sociaal overleg en met vrije loononderhandelingen Met behoud van de automatische indexering Met behoud van koopkracht Met menswaardige en stabiele jobs Met herverdeling van arbeid en rijkdom.

15 Actie loont! We zijn klein omdat we altijd als werknemer blijven knielen. Laat ons opstaan, want zonder werknemers is er geen welvaart.


Download ppt "1 jaar Bourgeois en Michel"

Verwante presentaties


Ads door Google